1515

Asienbörser: Ned för fjärde dagen i rad

De asiatiska börserna föll tillbaka för fjärde dagen i rad under ledning av rederier och råvarubolag efter ett fall i sjöfartsraterna och en tillbaka gång i guldpriset till tvåveckorslägsta.

Sett till hela regionen var indexet MSCI Asia Pacific ned 1 procent.

"Tecknen som visar på att efterfrågan och tillväxten saktar in finns där ute. Det har en dämpande effekt på marknaden", sade Nicole Sze, analytiker på Julius Baer i Singapore till Bloomberg News.

Mitsui OSK Lines, Japans näst största rederi, backade 6,8 procent efter att indexet för torrlaster gått ned 5 procent på oro över Kinas import av järnmalm ska försvagas.

UBS sänkte i dag sina utsikter för containerrederier till negativa på grund av en avtagande efterfrågetillväxt, överutbud och en aggressiv priskonkurrens.

Kinas största operatör av fartyg inom järnmalm och kol rasade 7,6 procent, efter att ha backat 9,5 procent föregående handelsdag.

Asahi Glass, världens näst största tillverkare av glas till lcd-displayer, backade 4,1 procent i Tokyo efter en vinstvarning för det tredje kvartalet från den amerikanska konkurrenten Corning efter lägre orderingång. Bland annat har LG Display sagt att de ytterligare kommer att minska sin produktion av platta tv-apparater. Världens största platt tv- tillverkare, Samsung Electronics, backade drygt 2 procent efter att Korean Economic Daily sagt att bolaget för första gången sedan 2001 kommer att upphöra med sitt återköpsprogram.

Hamnkonstruktören China Communication Construction rasade 14 procent efter att CLSA och Citigroup sänkt sina respektive rekommendationer till sälj.

Japans största lastbilstillverkare, Hino Motors, föll 8,4 procent efter att Lehman Brothers sänkt sin rekommendation för aktien från övervikt till jämvikt mot bakgrund av en lägre produktion av SUV:ar Nordamerika.

I Sydkorea lyfte Hanjin Heavy Industries 9 procent efter att vunnit ett kontrakt på två nya oljetankers, VLCC, från Förenade Arabemiraten värt 339 miljoner dollar.

Australiens största guldgrävare, Newcrest Mining, tappade 5,2 procent, medan ägaren av Kinas största guldgruva, Zijin Mining Group, tappade 1,3 procent då guldterminen backade tillbaka till 808:20 dollar per uns på Comex.


Ledande index, stängning torsdag 4 september

Nikkei 225 -1,0%
Topix Tokyo -1,6%

Hongkongs Hang Seng -1,0%
China Shanghai Composite oför.
China Shenzhen Composite +0,7%

Singapores STI -2,7%
Taiwans Taiex -2,6%
Sydkoreas Kospi -0,5%
Indiens BSE Sensex* -0,9%

* handeln i Indien pågår till 12.30 svensk tid


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?