1515

Teknisk analys: Börsen utmanar motståndsnivå

Börsen har den senaste veckan piggnat till. Motståndsnivån vid 900 bekräftas av Fibonaccis talserie och kan ställa till problem den närmaste tiden.

Köparna dominerade klart utvecklingen på börsen den gångna veckan. Initiala nedgångar förbyttes under eftermiddagarna i uppgångar och börsen stängde på eller nära dagshögsta i princip varje dag. Omsättningen tilltog under gårdagens uppgång, och vore det inte för de amerikanska börsernas nedgångar, skulle motståndet vid 900-nivån sannolikt utmanas inom kort. Istället tilltog åter osäkerheten.

Motståndet vid 900-nivån bekräftas av de Fibonacci-modeller som används inom den tekniska analysen. Analytiker som tillämpar Fibonaccis nivåer för att beräkna en motreaktion mot en rådande trend, räknar främst med att denna kommer att uppgå till 38,2 procent, 50 procent eller 61,8 procent av den föregående rörelsen.

Sommarens nedgång från majtoppen vid 1.037, ned till julibotten vid 815, motsvarar 222 punkter. En återhämtning på 38,2 procent av nedgången motsvarar just en uppgång till 900. Skulle motståndet forceras finns nästa motståndsnivåer enligt Fibonaccis nivåer vid 926 eller 952, motsvarande återhämtningar på 50 procent respektive 61,8 procent. Samma resonemang kan tillämpas på Dow Jones Industrial Average, vilket ger en första motståndsnivå vid 11.800. Följande motståndsnivåer finns vid 12.040 respektive 12.300.

Om OMXS30-index skulle bryta genom 900-nivån begränsas potentialen enligt ovanstående resonemang av motståndet vid 952. Med tanke på fallhöjden ned till stödet vid 815 och på att den långsiktiga trenden för OMXS30-index är fallande, framstår inte relationen mellan risk och potential som speciellt fördelaktig på nuvarande nivåer.

En korfattad resumé av förra veckans många tips, beräknade från tisdagens slutkurs till tisdagens slutkurs visar följande; TranscomCastellumTieto Enator steg med 3,6 procent och även här tyder en tilltagande omsättning på att investerarna är beredda att betala mer för aktien framöver.

Probit med 3,2 procent men nått färska toppnivåer under hög omsättning och en fortsättning uppåt är mycket sannolik enligt min bedömning. Sist bland förslagen var , som fortsätter att kämpa med motståndet vid 60 öre och ett genombrott skulle vara en övertydlig köpsignal.

C som ett tryggt alternativ. Stödet vid 76 kronor ger ett stabilt intryck, med en hög omsättning den senaste veckan och en rad stängningar på dagshögsta. Motståndsnivån vid 84 kronor utgör en lämplig målnivå på ett par veckors sikt.

Intellecta får stå för veckans andra alternativ. Kursen utmanar motståndet vid 71 kronor. En målkurs i nivå med den tidigare toppkursen vid 78 kronor, i kombination med en stop-loss vid 68 kronor ger en fördelaktig relation mellan potential och risk. Nästa vecka vet vi hur det gick.

Skribenten Dawid Myslinski arbetar med teknisk analys på analysföretaget Redeye.se.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?