1515

Stora nedgångar i sikte på fredagsbörsen

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar större nedgångar när handeln i Europa inleds på fredagen efter besvikelse över att inte någon lösning nåtts för den amerikanska räddningsplanen.

Uppgifter under natten om att en grupp republikaner i representanthuset var missnöjda med den ursprungliga planen från Bushadministrationen och i stället helt oväntat lanserade en egen plan har helt tagit bort torsdagens nyvunna optimism på världens marknader.

De kritiska republikanerna vill inte att staten ska träda in och köpa upp problemfyllda tillgångar utan i stället ska finansföretagen få köpa försäkringar för tillgångarna. Republikanerna vill också bland annat ha temporära skattesänkningar för att frigöra kapital för finansföretag.

Denna nya vändning fick finansminister Henry Paulson att sätta sig i ett krismöte med företrädare för kongressen. Efter detta möte sade demokraten Barney Frank, ordförande för representanthusets utskott för finansiella tjänster, att republikanerna i representanthuset inte har något alternativ till att samarbeta och att "vi kommer att hålla oss inom grunden av den ursprungliga planen.

Börserna i New York steg annars på torsdagen på förhoppningar om att en slutlig överenskommelse för räddningspaket skulle komma inom kort. Dow Jones klättrade 1,8 procent, S&P 500 ökade 2,0 procent och Nasdaq Composite avancerade 1,4 procent.

General Electric vinstvarnade innan börsöppning och meddelade att de stoppar återköpsprogrammet. I den inledande handeln föll aktien men vände upp och stängde till slut på 4,4 procent högre och var därmed näst bästa aktie på Dow Jones.

Under natten har JP Morgan Chase meddelat att det köper det krisdrabbade Washington Mutual för 1,9 miljarder dollar sedan Federala myndigheter tvingats ta över banken. Vissa åtaganden och skulder skalas dock bort innan affären genomförs. JP Morgan Chase sade samtidigt att det kommer att genomföra en nyemission av stamaktier till ett värde av 8 miljarder dollar och aviserar nedskrivningar på övertagna samt andra tillgångar om sammantaget 31 miljarder dollar.

I Asien har det varit nedgångar under natten efter den förnyade osäkerheten kring den amerikanska räddningsplanen. Nikkei 225 slutade 0,9 procent lägre.

För svensk del har Merrill Lynch sänkt riktkursen för Autoliv från motsvarande 251 kronor till 218 kronor och ser därmed en nedsida på runt 10 procent för aktien jämfört med torsdagens stängningskurs. JP Morgan har sänkt riktkursen för Nokia till motsvarande 97 kronor från tidigare 106 kronor. Det kan jämföras med torsdagens stängningskurs på 134:30 kronor för Nokiaaktien.

Teliasonera har meddelat att det förvärvat kontrollposter i två mobiloperatörer, Spice Nepal Private i Nepal och Applifone i Kambodja. Den totala köpeskillingen uppgår till 3,2 miljarder kronor.

På fredagens agenda står från USA, förutom de förnyade diskussionerna om det amerikanska räddningspaketet, definitiv BNP för det andra kvartalet, klockan 14.30, och definitivt Michigan-index för september, klockan 16.00.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?