1515

DEBATT: Skärpta regler hejdar inga kriser

En finansiell krisplan i USA är förståeligt men knappast tillämpligt på situationen i Sverige. Ge inte efter för dem som ropar på ett hårdare regelverk. Finansaktörerna kommer bara att finna nya instrument och upplägg för att kringå reglerna, skriver Bob Lee, affärsjurist, MAQS Law Firm på DI Debatt.

Allt fler förespråkar fler och hårdare regleringar på den svenska finans- och aktiemarknaden till följd av den pågående finanskrisen. Det ropas bland annat på hårdare kapitaltäckningskrav för banker och blankningsförbud för aktier.

Hårdare och utökat regelverk kommer inte att avhjälpa den pågående krisen i Sverige, än mindre ha någon retroaktiv effekt. Hårdare reglering får inga bestående effekter för att förhindra framtida kriser på marknaden. Detta visar erfarenhet från hårdare regleringar till följd av tidigare kriser på finans- och aktiemarknaden.

Dagens kris på den svenska finansmarknaden är en direkt konsekvens av de fria marknadskrafterna och globaliseringen. De svenska aktörer som främst är drabbade av finanskrisen ska eller bör vara proffs på sin egen och kunders riskhantering. Så kallad risk management ingår som en väsentlig del av dessa aktörers roll och vardag. De som inte har förstått riskerna med de finansiella instrument de har befattat sig med eller placerat i ska rätteligen lida konsekvenserna av värdefallet och i förekommande fall ställas till svars av de kunder eller aktieägare som ytterst drabbas av finanskrisen.

Det är inget självändamål att rädda de "skyldiga" aktörerna. Nedläggningar eller konkurser till följd av krisen kan tvärtom medföra en hälsosam sanering och ett återställande av marknaden till en mer förnuftig utgångspunkt. Att USA nödgas understödja vissa marknadsaktörer för att förhindra en finansiell härdsmälta är förståeligt. Dylika åtgärder är inte tillämpbara på den svenska situationen.

Under drygt 18 år som affärsjurist inom främst finansiering och företagsaffärer (corporate finance och merger and acquisition) har jag under de goda åren varit med om aggressiva finansieringsupplägg vid företagsförvärv samt hegdefonders agerande vid utköp av börsbolag. Dessa transaktioner har med få undantag burit internationella förtecken, med metodik, upplägg, språk och dokumentation som har importerats till Sverige.

Kreativitet och uppfinningsrikedom präglar dessa finansaktörers sätt att göra affärer på. Olika upplägg för riskbyten (swap instruments), syntetiska versioner av faktiska underliggande finansiella instrument och till och med spel på finansiella instrument i stället för handel (spreadbetting) är några exempel på sådan kreativitet. En inte alltför djärv gissning är att regleringar och stopplagstiftning på finans- och aktiemarknadens områden kommer att kringgås av alternativa upplägg.

För att citera en vedertagen sanning på skatterättens område, vilken ständigt är föremål för ändrade spelregler från lagstiftaren: ju fler lappar i täcket, desto fler kryphål.

BOB LEE
advokat, MAQS Law Firm, Göteborg


Innehåll från Lifts AllAnnons

Så undviker du arbetsskador och viten på lagret

Lager och distributionscentraler har länge haft problem med arbetsskador med dyra kostnader som följd. Men nu finns en teknisk lösning, som kan spara pengar för arbetsgivaren och öka livskvalitén för de anställda. 

Orderplockare på lager och distributionscentraler kan ofta handplocka varor på 15-16 ton under en enda dag. Repetitiva lyft skapar i förlängningen förslitningsskador. Förutom försämrad livskvalité för orderplockaren, så drabbar det arbetsgivaren med en rad negativa konsekvenser. Dels i form av utgifter för de 14 första sjukdagarna, dels tillkommer kostnaden för ersättare med motsvarande eller högre lön. I längden kan det även leda till dyra viten, som utfärdas av Arbetsmiljöverket när företag inte åtgärdar arbetsmiljöbrister. 

Med hjälp av lyfthjälpmedel blir lasten nästan viktlös

Många företag vet inte om att det finns en lösning på deras lyftproblem. Men på DLP AB, Fuchs, samt Hillebrands dryckeslager i Jordbro valde man att investera i lyfthjälpmedel från Lifts All för att förenkla de många lyften. Med hjälp av Speedy Picker, en kranarm med lyftverktyg för plocktruckar, behöver truckförarna inte längre plocka kollin för hand. Med hjälp av vakuumteknologi suger lyftverktyget fast lasten inom loppet av ett par sekunder. Därefter kan lagerplockaren med lätthet placera den på önskad plats. Lasten blir nästan tyngdlös, vilket minskar risken för förslitningsskador.

Adnan är lagerplockare på Hillebrand och har jobbat med Speedy Picker i ett år. Han upplever en stor skillnad sedan dess. 

– Det känns bra eftersom det inte blir så hög belastning på kroppen. Man känner sig mycket mindre trött och det är enklare att plocka, berättar han.

– Jag känner mycket stor skillnad i kroppen av att använda Speedy Picker. Om man plockar med kroppen så orkar man inte mycket mer efter jobbet. Man går hem, duschar och sover. Men om man jobbar med kranen så orkar man gå på till gymmet, springa och ha kul med familjen, fortsätter Adnan.

Finns en lösning för skyddsombud att presentera

– Skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer på lager har en viktig roll i att lyfta arbetsmiljöfrågorna med sina arbetsgivare. Lösningen på problemet finns, nu behöver den bara genomföras, säger Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All.

Om Lifts All AB:

Lifts All AB är en svensk leverantör och tillverkare av lyftutrustning för lager och industri. Vi har tillverkat över 4500 olika tryckluftsdrivna lyftlösningar till våra kunder världen över. Våra skräddarsydda lyfthjälpmedel är snabba, säkra och ergonomiska. Med ett ergonomiskt lyftsystem kan företag skapa en bättre arbetsmiljö genom att ersätta manuella lyft och reducera arbetsrelaterade skador.

Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All, tel. 08-594 769 88 e-post: fenglin@liftsall.se

www.liftsall.se

 

Mer från Lifts All

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lifts All och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?