1515

Stockholmsbörsen: Åter nedåt

Efter en initial uppgång vände Stockholmsbörsen åter ned i negativt territorium i den inledande handeln på onsdagen. En svag utveckling på USA-börserna under tisdagen vägde mot Warren Buffetts kapitalinjektion i Goldman Sachs.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 816,9. Omsättningen uppgick till 3,9 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet var 0,4 procent upp efter fem minuters handel.

Det som höll tillbaka sentimentet i Europahandeln vara att börserna i New York hade en ny volatil handelssession på tisdagen men slutade återigen med klara nedgångar. Förnyad oro kring USA-administrationens plan att avsätta 700 miljarder dollar för att köpa problemtyngda tillgångar från finansinstitut uppgavs ligga bakom nedgången.

Under den fem timmar långa hearingen i senaten på tisdagen med bland annat finansminister Henry Paulson och Fedchefen Ben Bernanke kom många kritiska frågor och invändningar från ledamöter. De ville se olika tillägg och villkor för att godkänna planen, dock utan att rakt ut säga att de inte kommer att göra det.

Däremot kom visst stöd av att Goldman Sachs efter stängningen i New York meddelat att det kommer att ta in 7,5 miljarder dollar i nytt kapital. Warren Buffetts Berkshire Hathaway investerar i banken men också en emission av vanliga aktier kommer att genomföras. Goldman Sachs aktie steg med 7 procent i efterhandeln i New York efter att ha handlats upp 3,5 procent i den ordinarie handeln. Beskedet lyfte även upp terminerna för USA-indexen.

Den svenska banksektorn gick åt olika håll. SHB A avancerade 0,6 procent till 158,50 kronor, Swedbank A steg med 0,3 procent till 99,75 kronor medan SEB A backade 0,5 procent till 111,25 kronor och Nordea sjönk 0,7 procent till 83,30 kronor.

Svenska banker i allmänhet och Swedbank i synnerhet är heta uppköpskandidater för internationella investmentbanker, skriver Dagens Industri på onsdagen och hänvisar till källor med inblick. Danske Bank beskrivs som en drömpartner.

Skanska B handlades ned 2,2 procent till 79 kronor efter att bolaget sent på tisdagen meddelat att en order på ett Casino i delstaten Washington värd 460 miljoner dollar tillfälligt läggs på is. Uppskjutandet har skett på kundens begäran och innebär att ordervärdet som tidigare inkluderats i orderingången reduceras med motsvarande belopp i det tredje kvartalet.

H&M backade 0,8 procent till 327,50 kronor och tyngdes av att HSBC sänkt rekommendationen till neutral, från tidigare övervikt. Investmentbanken ser ändå en viss uppsida i aktien då riktkursen har satts till 344 kronor.

MTG B klättrade 0,9 procent till 278 kronor och fick stöd av att Merrill Lynch inlett bevakningen av aktien med rekommendationen köp.

Atlas Copco A sjönk 0,6 procent till 78,75 kronor. Royal Bank of Scotland har sänkt riktkursen för Atlas Copco till 78 kronor från tidigare 102 kronor.

NCC B avancerade 1,4 procent till 71 kronor. Bolaget har fått en order om att bygga en del av Citybanan till ett värde om 1,5 miljarder kronor.

Den stora förloraren var Digital Vision som föll med 45 procent till 88 öre. Bolaget meddelade under morgonen att försäljningen försvagats kraftigt vilket lett till att bolagets finansiella situation blivit ansträngd och att en likviditetsbrist har uppkommit. 5 miljoner kronor behöver bolaget för att driva verksamheten vidare.

"Vi behöver den här likviditeten relativt snart. Vi har skrivit att vi ser allvarligt på den här likviditetsbristen och ser att den måste lösas per omgående. Jag kan inte kommentera tidsramen mer precist utan det är snarast möjligt som gäller", säger Digital Visions vd Lars Taflin till Nyhetsbyrån Direkt.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?