1515

Räntor & valutor: Korträntorna backar

Europaräntorna sjönk i främst den korta änden under tisdagen, i linje med nettorörelsen för amerikanska marknadsräntor efter måndagens svenska stängning, på oro för utvecklingen kring och effekten av det amerikanska rättningspaketet.

Den tyska tioårsräntan gick ned 1 punkt till 4,25 procent, jämfört med svensk stängning på måndagen. Den svenska tioårsräntan sjönk med 3 punkter till 3,96 procent. Därmed vidgades räntegapet mellan Sverige och Tyskland till - 29 punkter (-27). De tyska och svenska tvååringarna sjönk samtidigt 11 respektive 8 punkter.

Fed-chefen Ben Bernanke och USA:s finansminister Henry Paulson befann sig under eftermiddagen hos senatens bankkommitté. Uppgifter om vad de skulle säga läckte ut i förväg, i form av förskrivna tal. Varken Fed-chefen eller finansministern hann komma till skott före svensk stängning.

Den senares budskap var att man genom att få bort problemfyllda tillgångar från marknaden kommer att stödja en stabilisering, och även skydda skattebetalarna.

Han uppmanade kongressen att inte fördröja antagandet av finansdepartementets plan genom att villkora genomförandet med frågor som är "orelaterade" eller inte har ett bredare stöd.

En djupare diskussion om reformen kan tas senare, nu krävs snabbt agerande vad gäller köpen av problemlån, enligt Henry Paulson.

Fedchefen Ben Bernanke hade ett dystert budskap:

"Trots ansträngningar från Federal Reserve, finansdepartementet och andra myndigheter befinner sig de globala finansiella marknaderna fortsatt under extraordinär stress", sade han, enligt det förskrivna talet.

Han manade kongressen att anta finansdepartementets plan att köpa upp illikvida tillgångar från finansiella institut.

"Åtgärder från kongressen krävs omedelbart för att stabilisera situationen och undvika vad som annars kan bli mycket allvarliga konsekvenser för våra finansiella marknader och vår ekonomi", sade Ben Bernanke.

Medieuppgifter tyder på att regeringen och kongressen närmar sig en överenskommelse om räddningsplanen, men kongressledamöter från båda partier uttrycker kritik mot delar av planen och de höga kostnaderna. Kongressen väntas dock inte våga förhala paketet.

Amerikanska räntor sjönk i den egna handeln på måndagen. Den japanska marknaden hade helgstängt och i den europeiska handeln fortsatte räntorna ner under förmiddagen för att sedan visa en mer slagig utveckling fram till svensk stängning. Jämfört med måndagens stängning sjönk den amerikanska tvåårsräntan 10 punkter till 2,08 procent. Tioårsräntan sjönk 5 punkter till 3,81 procent.

På den svenska penningmarknaden hade Riksgälden sin andra extraemission av växlar. Statskuldsväxlar med förfall den 15 oktober för 12,5 miljarder kronor 2008 skars ned. En lika stor emission av växlar med förfall den 11 november 2008 fulltecknades.

"Det var ganska stort intresse fortsättningsvis. Men inte hela beloppet gick. Det mest akuta läget var förra veckan och nu har det med tanke på räddningspaketet i USA lugnat ner sig lite", sade Jussi Hiljanen, analytiker på SEB, och förklarade situationen som att det inte längre finns lika stort akut behov av växlar som förra veckan.

Riksgälden valde att inte ge någon tilldelning på bud där räntenivån låg över den högsta nivån i fredagens inledande extra auktion.

"Det var många som inte fick tilldelning i fredags, och då såg vi ingen anledning att i dag släppa samma växlar till högre ränta", sade Thomas Olofsson, upplåningschef på Riksgälden, till Nyhetsbyrån Direkt.

Under förmiddagen inkom två statistiska besked från euroområdet. Ingendera angavs vara någon direkt "market mover", men användes under eftermiddagen för att förklara tisdagens europeiska räntenedgång.

Snabbestimatet över euroområdets samlade inköpschefsindex (Composite PMI) sjönk från 48,2 till 47,0 i september. Väntat var en mindre nedgång till 47,8 enligt Bloomberg News prognosenkät.

"Sentimentet var under förväntningarna i september. Dessa PMI-nivåer är förenliga med stagnerande produktion", skriver Handelsbanken i en kommentar och noterar att den "samlade" PMI-siffran antyder ytterligare svaghet i den ekonomiska tillväxten.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin sjönk från 47,6 till 45,3, "klart under förväntningarna på 47,3".

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk från 48,5 till 48,2, något bättre än väntade 48,0 men ändå "lägsta sedan 2003", enligt Handelsbanken.

Cristoph Weil, analytiker på Commerzbank, konstaterade i en kommentar att euroområdet befinner sig "halvvägs in i recession":

"(Tillverkningsindustri-PMI) antyder nu att ekonomin kommer att krympa under årets andra hälft. Tiden för räntesänkningar kommer närmare, men för närvarande är ECB:s händer fortfarande bakbundna av uppgången i inflationsförväntningarna", skrev Cristoph Weil.

Orderingången i euroområdet i juli steg 1,0 procent i månadstakt och 1,6 procent i årstakt, och överträffade därmed klart förväntningarna om -0,6 respektive - 3,6 procent.

På valutamarknaden försvagades dollarn mot euron och gick till 1:4716 från 1:4631 på måndag eftermiddag. Under tisdagens europeiska handel var det dock fråga om en relativ förstärkning, efter ett tidigare kraftigt fall mot euron.

"I fokus är fortfarande dollarsvaghet över hela linjen. Det beror på att man oroar sig för vad de här kostnaderna (räddningspaketet) kommer att göra för de amerikanska statsfinanserna. Vi tror att det är överdrivet i ett längre perspektiv", sade Johan Javeus, chefsstrateg på valutasidan på SEB Merchant Banking, till Nyhetsbyrån Direkt på förmiddagen.

Kronan försvagades 1 öre mot dollarn till 6:53. Mot euron försvagades kronan med 7 öre till 9:61. Mätt i TCW- index försvagades kronan till 126,80 från 126,07 på måndagen.


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?