1515

Asienbörser: Finansaktier tar stryk

Det var överlag nedgångar som präglade utvecklingen på de ledande asiatiska börserna på tisdagen. Ett stegrande oljepris tillsammans med oro för genomförandet av den amerikanska regeringens räddningsplan för bank- och finanssektorn, drog ned börshumöret.

Det var främst finanssektorn som anförde nedgångarna, som var tydligast på Hongkong-börsen och de kinesiska fastlandsbörserna. Sydkoreas Kospi-index gick emot den allmänna utvecklingen och noterade en uppgång. Börserna i Tokyo var helgstängda under tisdagen.

Sett till hela regionen var indexet MSCI Asia Pacific ned 1,7 procent.

"Den amerikanska räddningsplanen gav finanssystemet i USA en elchock som kommer att förhindra systemet från att kollapsa, men det är fortfarande under intensivvård", säger Prasad Patkarm vid Platypus Asset Management i Sydney, till Bloomberg News.

Efter två handelssessioner med kraftiga uppgångar vände alltså indexen nedåt under tisdagen i Asien. Finanssektorn, som drivit de senaste dagarnas uppgångar, agerade sänken.

United Overseas Bank, som är Singapores näst största bank, fanns bland förlorarna och backade med 2,2 procent liksom HSBC som var ned med 1,7 procent. Det australiska finansbolaget Macquaire Group handlades ned med 6,1 procent i Sydney.

I en analys som publicerades på tisdagen skriver Goldman Sachs att finanssektorn i Asien kan komma att drabbas av en "andra våg av amerikanska finansproblem som ligger framför oss".

Det faktum att oljepriset steg rejält under måndagen satte press på regionens flygbolag. Air China handlades exempelvis ned med 5,2 procent medan Korean Air var ned med 1,7 procent. Samtidigt drog regionens oljebolag nytta av oljeprisets uppgång och steg på relativt bred front. Australiska Woodside Petroleum fanns exempelvis bland vinnarna, aktien steg med 5,9 procent.

Handelsessionens stora förlorare var China Mengniu Dairy som rasade med nästan 60 procent. En kemikalie som lett till dödsfall för fyra spädbarns har hittats i bolagets produkter.

Ledande index, stängning tisdag 23 september
Nikkei 225 stängt
Topix Tokyo stängt

Hongkongs Hang Seng -3,9%
China Shanghai Composite -1,6%
China Shenzhen Composite -5,5%

Singapores STI -2,3%
Taiwans Taiex +1,2%
Sydkoreas Kospi +1,4%

Indiens BSE Sensex* -2,4%
* handeln i Indien pågår till 12.30 svensk tid


Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?