1515

USA-börser: Krisplan lyfter kurserna

USA-börserna fortsatte i hausse på fredagen och spädde då på torsdagens starka kursuppgång.

Nya likviditetsåtgärder har aviserats av den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Den amerikanska finansministern Henry Paulson uppgav att finansdepartementets planerar åtgärdsprogram omfattande hundratals miljarder dollar. Detaljerna i programmet kommer att arbetas fram i helgen.

Dow Jones index var klockan 19.43 upp med 3,4 procent till 11.389. På den bredare marknaden steg S&P 500 index med 3,7 procent till 1.251 medan Nasdaq Composite index ökade med 2,8 procent till 2.260.

Omsättningen på NYSE uppgick till 1.790 miljoner aktier och på Nasdaq till 2.458 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 24 punkter till 3,76 procent och trettioåringen noterades till 4,35 procent.

Finansdepartementet har meddelat att man kommer att försäkra penningmarknadsfonder genom en insättningsgaranti och upp till 50 miljarder dollar avsätts för ändamålet. Pengarna tas från en stabiliseringsfond. Därutöver aviserades ytterligare likviditetsåtgärder rörande obligationer från bolåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae.

Finansminister Henry Paulson meddelade under en presskonferens att återköpen av bolånerelaterade värdepapper ska utökas. Åtgärdsprogrammet kommer omfatta hundratals miljarder dollar och detaljerna i programmet kommer att utarbetas i helgen.

Den amerikanska finansinspektionen, SEC, har temporärt förbjudit blankning av aktier i 799 finansbolag. Förbudet träder i kraft omgående och kommer att löpa i tio dagar till den 2 oktober. Tidsperioden kan komma att förlängas upp till 30 dagar om SEC bedömer att det är nödvändigt. Nyligen införde även Storbritannien ett liknande förbud mot blankning i finansbolag.

Finanssektorn utvecklades starkt, där flera bolag noterade dubbelsiffriga uppgångar. Morgan Stanley rusade upp 24 procent. Wachovia, som sägs vara i möjliga fusionssamtal med Morgan Stanley, höjdes med 31 procent. Goldman Sachs trycktes upp 17 procent.

Försäkringsbolaget AIGs nya VD Edward Liddy hoppas hålla så många av bolagets största försäkringsverksamheter intakta som möjligt i ett noterat bolag efter försäljningen av tillgångar för att betala tillbaka ett federalt lån. Aktien var upp 13 procent.

Bank of America, som kom överens om att köpa Merrill Lynch under förra helgen, avancerade över 20 procent.

Citigroup överväger att lägga bud på Washington Mutual. Citigroup trycktes upp 27 procent och Washington Mutual klättrade 29 procent.

General Motors, som genom sin delägda GMAC-arm, har exponering till besvärande bolånetillgångar stärktes 9,5 procent. Enligt uppgifter i tidningen Nikkei ska GM vara i samtal om en försäljning av dess kommersiella lastbilsverksamhet till Isuzu.

Oracle som inkom med sin rapport för det första kvartalet sent igår kväll adderade 8 procent efter att ha redovisat ett resultat över förväntan.


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?