1515

USA-börserna: Nytt ras på Wall Street

De amerikanska börserna handlades ned på onsdagen med branta fall för finansaktier. Federal Reserves nödåtgärder för att rädda försäkringsjätten AIG lyckades inte lugna marknaden. Både oljepriset och guldet fick stöd av oron på finansmarknaden.

"Räddningen av AIG kan inte riktigt lugna investerare. Problemet är det antal dåliga nyheter vi har haft inom en väldigt kort tid", sade en förvaltare vid Oberursel till Bloomberg News.

Klockan 21.20 backade Dow Jones 1,8 procent till 10.861,5, S&P 500 sjönk 2,2 procent till 1.186,5 och Nasdaq Composite förlorade 2,8 procent till 2.145,2.

Den tioåriga amerikanska räntan var 4 punkter ned till 3,40 procent.

Omsättningen uppgick till 1,5 miljard på New York- börserna och till 2,6 miljarder på Nasdaq.

AIG, som backat 81 procent under början av veckan, fortsatte ned med 39,2 procent efter att Federal Reserve beviljat ett tvåårigt lån på 85 miljarder dollar för att rädda försäkringsbolaget. Motiveringen var enligt Fed att en "oordnad konkurs skulle addera till den redan stora ömtåligheten på de finansiella marknaderna".

Villkoren var dock ganska tuffa. I utbyte tar den amerikanska staten över 79,9 procent av aktierna i AIG och lånet har mycket hårda villkor, räntan är tremånaders Libor plus 8,5 procent.

Morgan Stanley sjönk 25,8 procent trots att bolaget rapporterade ett klart bättre resultat än väntat i sin tidigarelagda delårsrapport efter de amerikanska börsernas stängning på tisdagen.

"Rädsla, rykten och kortsiktig handel driver ned aktien", säger Morgan Stanleys vd John Mack, enligt tv-kanalen CNBC.

Oppenheimers analytiker Meredith Whitney sänkte sin vinstprognos för både Morgan Stanley och Goldman Sachs. Analytikern väntar sig betydande nedskrivningar för amerikanska banker då Lehman Brothers kollaps och köpet av Merrill Lynch medför signifikant lägre likviditet. Goldman Sachs var ned nära 15,8 procent.

Även Apple hörde till onsdagens sänken, med en nedgång på 5,3 procent.

Nortel rasade 47,1 procent efter att bolaget sänkt sin prognos för såväl intäkter som bruttomarginal för både tredje kvartalet och helåret 2008. Fortsatt och förstärkt ekonomisk avmattning, samt en negativ inverkan från valutor var de bakomliggande orsakerna till att bolaget tvingas sänka sina prognoser.

Sandisk lyfte 41,1 procent till 21:22 dollar sedan Samsung Electronics lagt ett fientligt bud om 5,85 miljarder dollar, eller 26 dollar per aktie, på minneskortstillverkaren.

Stämningen på börsen pressades även sedan statistiksiffror visat att bostadsbyggandet i USA sjönk 6,2 procent i augusti, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att byggandet skulle ha sjunkit 1,6 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?