1515

Teknisk analys: Köpläge för den kortsiktige

Stockholmsbörsen nådde under gårdagen nya årslägsta nivåer. Det är nu sannolikt endast en tidsfråga innan börsen fortsätter nedåt, men på kort sikt kan det finnas pengar att hämta.

Den senaste veckans nedgång har pressat ned OMXS30-index till nya årslägsta nivåer. Grundläggande tekniska analys säger oss därmed att den fallande trenden är bekräftad och att vägen nu ligger öppen för fortsatta nedgångar.

Eftersom börsen nu befinner sig på samma nivåer som under sommaren 2005 är det svårt att peka ut några pålitliga stödnivåer, men under vintern och våren 2004 till 2005 utgjorde intervallet 750 till 760 en svårforcerad motståndsnivå, och jag utgår tills vidare med att det är nästa stödnivå.

Läget är lika prekärt på de amerikanska börserna. Både Dow Jones Industrial Average och S&P 500 har nått nya årslägsta under veckan. Nasdaq Composite har visserligen inte stängt på nya årslägsta, men stödet runt 2200-nivån hänger på en skör tråd. Den tekniska bilden av tungviktare som Microsoft, Intel, Google och Cisco, är allt annat än uppmuntrande på medellång till lång sikt.

För den som handlar med aktier kortsiktigt är det nuvarande läget extra utmanande. Det råder ingen tvekan om att börsen är svag, men samtidigt har börsen tappat 9 procent de senaste två veckorna och närmar sig översålda nivåer. Den som väljer att köpa aktier just nu har den långsiktiga trenden emot sig och bör vara ytterst försiktig.

En upplyftande jämförelse kan dock göras med kursbotten i mars, tidigare i år. I mitten av maj, närmare bestämt den 17, stängde OMXS30-index på nya årslägsta, bara för att därefter stiga brant under två veckor. RSI-indikatorn (som visar om börsen är överköpt eller översåld) befinner sig nu i ett liknande läge och Hausse-index-indikatorn (en indikator som anger styrkan i en trend) befinner sig i exakt samma läge som då.

En position i OMXS30-index-terminen på nuvarande nivå i kombination med en målkurs på 850 och en stop-loss vid 795 ger en fördelaktig relation mellan risk och potential.

Förra veckans affärsförslag i Lundin Petroleum började bra och positionen var som mest upp runt 10 procent. Uppgången förbyttes dock tvärt i en nedgång och gårdagens fortsatta nedgång utlöste sannolikt mångas stop-loss när aktien handlades under 50 kronor. Förhoppningen om en återhämtning upp till 65 kronor kom därmed på skam och rådet får betecknas som misslyckat.

ConnectaTele2. Connecta ser ut att bryta ned genom sitt sedan länge etablerade stöd vid 60 kronor och den relativt deformerade huvud-skuldra-formationen som riskerar att fullbordas kan på längre sikt skicka ned aktien till 40 kronor.

Också Tele2 ser ut att ha brutit genom en viktig stödnivå runt 100 kronor och nästa stöd finns vid 90 kronor. En eventuell uppgång till nivåer kring 100 kronor utgör därför ett klart fördelaktigt blankningsläge.

Elekta. Trenden är stigande och aktien har efter sin kurstopp vid 140 kronor rekylerat ned till stödet vid 125 kronor. Gårdagen bjöd på en initial nedgång som sannolikt ”skakade ut” potentiella säljare, innan kursen vände upp och stängde vid dagshögsta. Omsättningen var den högsta på två månader, vilket tyder på tilltagande intresse för aktien. Nästa vecka vet vi hur det gick.

Skribenten Dawid Myslinski arbetar med teknisk analys på analysföretaget Redeye.se.Innehåll från HSBAnnons

Så etablerar man hållbara fastigheter på en het marknad

Bostadsmarknaden är glödhet, men samtidigt iskall. 

Nyproducerade bostäder blir dyra och stora grupper står utan möjlighet att köpa en egen bostad.

– HSB har tagit ställning för att bygga hållbart, men vi vill också inkludera de sociala aspekterna så att vi bygger mer för fler, säger Jonas Erkenborn, vd för HSB Bostad.

Här bygger HSB i hela landet 

En redan het bostadsmarknad har det senaste året fått skjuts av pandemin som har fått efterfrågan på bostäder i attraktiva områden att rusa.

– Vi spenderar mycket tid hemma nu vilket har uppvärderat bostaden, säger Jonas Erkenborn.

– Det faktum att den rekordlåga räntan dessutom gör bostaden attraktiv som investeringsobjekt, och att många ser en möjlighet att göra en bra affär, har lett till en mycket het marknad i många områden i landet.

Men trots att det generellt sett är billigt att låna pengar stänger bolånetak och amorteringskrav effektivt ute de unga från möjligheten att köpa sin egen bostad.

– Vi som har kommit en bit i karriären och har jobb som har klarat sig bra under pandemin har möjligheter på bostadsmarknaden. Men myntets andra sida är att många grupper inte har möjlighet att låna alls och antingen förblir trångbodda eller inte ens kan skaffa en bostad. Marknaden är inte het för alla. 

Prisvärda bostäder i småhusform

HSB och övriga aktörer inom byggbranschen har de senaste åren satsat mycket tid och resurser för att utveckla ett miljömässigt och mer hållbart byggande. 

I det arbetet har HSB tagit ett strukturerat grepp kring ett hållbart byggande med processtyrning och miljövänliga materialval, samtidigt som den sociala hållbarheten levereras genom en trygg och stabil bostadsrättsförening.

– Vi på HSB är väldigt stolta över att ha en historia av att utveckla och förbättra boendesituationen för de många människorna, och det vill vi göra även nu. Vi vill bygga mer för fler så att bland annat unga människor med vanliga jobb har råd att köpa en egen bostad.

För att åstadkomma det gör HSB flera egna insatser, bland annat breddas nu verksamheten genom att även erbjuda prisvärda bostäder i småhusform. 

Dessutom arbetar man med att minska sina byggkostnader genom ta fram typlösningar för till exempel trapphus och badrum som ökar repeterbarheten i produktionen.

– I och med att vi är kostnadseffektiva kan vi öppna nya marknader för bostadsrätter. Dessutom blir det spännande att följa de flyttrörelser ut från stadskärnan som har uppstått i och med pandemin, och se hur vi kan erbjuda prisvärda bostadsrätter med hjälp av goda kommunikationer även i mindre centrala lägen.

Utvecklar samhällen från grunden

Just nu håller HSB bland annat på att utveckla nya stadsdelar i kommunerna runt Stockholm.

– Jag är väldigt stolt över HSB:s tradition att etablera nya bostadsområden, där vi får vara med och utveckla hållbara samhällen från grunden och på så sätt fortsätta vara en samhällsbyggare.

Samtidigt menar Jonas Erkenborn att det krävs insatser även från politiskt håll för att komma till rätta med problemen.

– Vi på HSB vill underlätta för våra medlemmar att köpa sin bostad. Men ska man kunna köpa en bostad krävs det att man får låna, till exempel med hjälp av startlån eller subventionerat bosparande. Det krävs en sammanhållen bostadspolitik där finansiering, myndighetsprocesser och en utbyggd infrastruktur är viktiga delar i en komplex samhällsbyggnadsprocess. 

Här bygger HSB i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?