1515

Stockholmsbörsen: Svajig start på dagen

Det var oroligt på Stockholmsbörsen i den inledande handeln på onsdagen i likhet med de ledande euroepiska börserna.

Att Federal Reserve gått in och räddat den krisdrabbade försäkringsjätten AIG gav stöd men spänningarna på interbankmarkanden har fortsatt vilket satte förnyad press på finanssektorn.

Klockan 10.30 var OMXS30 0,1 procent högre till noteringen 809,6. Omsättningen uppgick till 4,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet var så högt som plus 1,7 procent efter 18 minuters handel.

Federal Reserve meddelade under natten att det beviljar en tvåårig facilitet på upp mot 85 miljarder dollar för att rädda AIG i utbyte mot 79,9 procent av aktierna och effektiv kontroll över bolaget. Därmed vidtogs ännu en extraordinär åtgärd för att förhindra en kollaps av en tung finansiell aktör som spelar en viktig roll i det globala finanssystemet.

Enligt ett uttalande från Federal Reserve togs beslutet med motiveringen att en oordnad konkurs för AIG ytterligare skulle skada de ömtåliga finansiella marknaderna och leda till avsevärt högre lånekostnader, minskade förmögenheter för hushållen och en svagare ekonomi.

Men glädjen blev relativt kortvarig efter att spänningarna på interbankmarknaden fortsatt och overnighträntan för dollarlån mellan banker varit så hög som 8 procent. Det reflekterar de fortsatta svårigheterna för europeiska banker att finansiera sin dollarexponering och andra åtaganden.

Flera av de stora finansbolagen i Europa föll tungt. HBOS, om är Storbritanniens största bolåneaktör, föll som mest med 52 procent i London men återhämtade sig senare och var 5 procent lägre efter att banken sagt att de är välkapitaliserade och att det samtidigt förekommit uppgifter i BBC om ett samgående med Lloyds.

För den svenska banksektorn var det också volatilt och rätt stora initiala uppgångar raderades ut. Efter en dryg timmes handel hade situationen dock stabiliserat sig något med en uppgång för Swedbank A på 0,8 procent till 99:75 kronor, SEB A och SHB oförändrade till 105:75 respektive 151:50 kronor medan Nordea tappade 0,2 procent till 82:70 kronor.

Bland övriga nyheter i finanssektorn finns att Morgan Stanley rapporterat ett resultat som var betydligt bättre än väntat för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal och även intäkterna överträffade konsensus. Aktien steg med 11 procent i efterhandeln. Morgan Stanley tidigarelade sin rapport med anledning av turbulensen på marknaden.

Under natten meddelade även brittiska storbanken Barclays att de köper den nordamerikanska investmentbanksdelen av kollapsade Lehman Brothers.

Ratos B steg med 3,1 procent till 166 kronor med stöd av att Goldman Sachs höjt rekommendationen för Ratos till köp från tidigare neutral. Riktkursen ligger på 207:60 kronor.

Husqvarna klättrade 2,4 procent till 52 kronor och återhämtade därmed lite av tisdagens vinstvarningsdrivna nedgång på 4,7 procent. I spåren av vinstvarningen har Standard & Poors Equity Research sänkt riktkursen för Husqvarna till 44 kronor från tidigare 47 kronor och Cheuvreux har sänkt riktkursen till 45 kronor från 50 kronor.

SSAB A steg med 2,7 procent till 116 kronor har meddelat att styrelsen beslutat att kalla till en extra bolagsstämma och där föreslå att stämman bemyndigar styrelsen att besluta om förvärv av bolagets egna aktier.

Oljesektorn återhämtade sig efter att oljepriset vänt upp och WTI-oljan handlas nu kring 94 dollar per fat på Nymex. Lundin Petroleum var 3,6 procent högre till 48:80 kronor och PA Resourcers ökade 3,5 procent till 35:40 kronor.

H&M backade 0,8 procent till 310 kronor. Konkurrenten Inditex redovisade på morgonen ett resultat som var något sämre än väntat medan försäljningen blev i stort sätt i linje med konsensus. Inditex sade i samband med rapporten att det inte ser någon signifikant risk eller osäkerhet under det andra halvåret. På börsen i Madrid steg dock Inditex-aktien med 1,4 procent.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?