1515

Räntor & Valutor: Fortsatt oroligt på finansmarknaderna

Europeiska marknadsräntor följde USA-räntorna rejält uppåt på onsdagsmorgonen efter tisdagskvällens besked att Federal Reserve räddar den amerikanska försäkringsjätten AIG. Svenska räntor följde med uppåt, om än i något mindre omfattning än i utlandet.

Handeln på finansmarknaderna var dock fortsatt orolig och svag bostadsstatistik från USA på eftermiddagen fick både börser och räntor att vända ned.

Oron syntes också i Liborfixingen på kort dollarutlåning, som låg kvar på höga nivåer efter en kraftig uppgång på tisdagen.

Dessutom föll räntan på tremånaders Treasury Bills, ungefär statsskuldsväxlar, till sin lägsta nivå sedan åtminstone 1954.

Treasury Bills betraktas som den kanske allra säkraste placeringsformen, och efterfrågan på dessa papper ökar därmed kraftigt när oron tilltar på de finansiella marknaderna.

Räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen stängde på 3,78 procent, upp 5 punkter från tisdagens svenska stängning, medan den tyska motsvarigheten var upp 8 punkter till 4,04 procent. Räntegapet dem emellan ökade därmed till - 26 punkter (-23).

På tisdagskvällen steg USA-räntorna kraftigt sedan lättnad över att Fed räddar den amerikanska försäkringsjätten AIG fått börserna att ta ett glädjeskutt. AIG får ett jättelån på 85 miljarder dollar i utbyte mot nära 80 procent av aktierna i företaget och dessutom är lånevillkoren hårda.

Federal Reserve "beslutade att under rådande omständigheter skulle en oordnad konkurs för AIG addera till den redan stora ömtåligheten på de finansiella marknaderna och leda till avsevärt högre lånekostnader, minskade förmögenheter för hushållen och en svagare ekonomi", stod det i ett uttalande från Fed.

Enligt IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn kan dock det värsta av den finansiella krisen fortfarande ligga i framtiden och fler stora finansiella institutioner kan stå inför svårigheter de kommande månaderna.

Federal Reserves beslut på tisdagskvällen att lämna styrräntan oförändrad på 2,00 procent hamnade denna gång i skuggan av turerna kring AIG. Beskedet om nödlånet suddade bort den initiala besvikelsen på marknaderna över att Fed inte sänkte styrräntan, vilket var vad som väntades enligt prissättningen i Fed funds-terminerna.

På onsdagseftermiddagen publicerades ny bostadsstatistik, som visade att bostadsbyggande föll 6,2 procent i augusti till 895.000 bostäder, vida sämre än en väntad nedgång med 1,6 procent. Bostadsbyggandet ligger nu på sin lägsta nivå sedan i januari 1991, byggandet av enfamiljshus sjönk 5,1 procent och av flerfamiljshus rasade med 15,1 procent. Båda ligger nu på nivåer som inte skådats sedan i augusti 1982.

Antalet bygglov sjönk också kraftigt, och sammantaget visar siffrorna att husmarknaden ännu inte nått botten.

Ted Wieseman och David Greenlaw, Morgan Stanley, noterade att svagheten till största del berodde på negången för flerfamiljshus, efter en kraftig uppgång i juni inför ändrade byggregler.

Den amerikanska tvåårsräntan handlades kring 1,74 procent, upp 12 punkter från tisdagens svenska stängning, medan tioåringen var upp 13 punkter till 3,44 procent.

Här hemma riktades blickarna på förmiddagen mot Riksbankens protokoll från det penningpolitiska mötet den 3 september. Protokollet visade att direktionen var oenig om såväl räntehöjningen som räntebanan. Irma Rosenberg, Lars Nyberg och Barbro Wickman-Parak ville vid mötet lämna räntan oförändrad och förordade också en lägre räntebana.

Enligt reservanternas bedömning riskerar den uppbromsning som nu sker i ekonomin att bli mer uttalad och inflationstrycket kan dämpas i större utsträckning än prognosen i den penningpolitiska uppföljningen anger. De ansåg att någon räntehöjning i dagsläget inte behövdes vare sig för att upprätthålla trovärdigheten för penningpolitiken eller för att uppnå inflationsmålet, enligt protokollet.

Enligt Stefan Hörnell på Handelsbanken var det rätt väntade besked från Riksbanken, men att det möjligen förvånade lite hur pass "hökaktiga" de är i "höklägret".

Samtidigt framhöll han att detta lite är gårdagens nyheter och att det hänt mycket sedan mötet, som att oljepriset är ned 20 dollar jämfört med Riksbankens beräkningar, och råvarupriserna är något som Riksbanken lyft fram. Dessutom har världsmarknadspriserna på mat sjunkit, KPI visade sig inte vara så högt som man trott och arbetsmarknaden visar fler tecken på att försvagas.

Knut Hallberg och Karl-Johan Bergström, Swedbank, tyckte att duvorna var mer samkörda i argumentationen och pekade på att de så tydligt tryckte på sämre tillväxtutsikter och att Sverige står inför en traditionell lågkonjunktur.

"Hökarnas argument spretar mer och känns inte lika solida. Svante Öberg erkänner till exempel att det var ett svårt beslut och radar upp tre argument för båda högre och lägre räntor. Ett av deras argument, hög spotinflation, har dessutom modifierats efter SCB:s räknemiss", skrev Swedbank- analytikerna i en kommentar.

De tillade att protokollet gjort dem än mer övertygade om att Riksbanken måste justera ned räntebanan ytterligare vid nästkommande räntemöten.

SEB Merchant Banking tyckte att protokollet var duvaktigt.

"Om spotinflationen faller mer än väntat kommer direktionen sannolikt att svänga ganska snabbt", skrev i sin kommentar och tillade att detta öppnar för möjligheten för en tidig sänkning om utsikterna för ekonomin fortsätter att försämras.

Enligt Nordea-analytikern Anders Eklöf har de senaste dagarnas utveckling på de finansiella marknaderna gjort att protokollets betydelse minskar och ökar istället intresset för Barbro Wickman-Paraks tal på fredag, med titel "Några reflektioner kring det aktuella läget".

Bank of Englands protokoll, från mötet den 4 september, visade att åtta av de nio ledamöter stod bakom beslutet att lämna styrräntan oförändrad på 5,00 procent. David Blanchflower ville sänka med 50 punkter eftersom han ansåg att tillväxtutsikterna för den brittiska ekonomin hade försämrats den senaste tiden. Timothy Besley, som ville höja räntan vid förra mötet, sällade sig nu till majoriteten.

"Signalen är att de blir mer duvaktiga. Det finns en sportslig chans för en sänkning i oktober, men det är mer sannolikt att den kommer i november", sade Alan Clarke, ekonom på BNP Paribas, till Bloomberg News.

Ny statistik visade dessutom att läget på den brittiska arbetsmarknaden försämrats ytterligare. Arbetslösheten steg till 2,8 procent, vilket var väntat, medan antalet arbetslösa däremot ökade med 32.500 personer. Analytiker hade räknat med en ökning med 23.000 personer, enligt Bloomberg News. Samtidigt steg lönerna lite mer än väntat och enhetsarbetskostnaden fortsatte upp.

På valutamarknaden försvagades yenen inledningsvis mot euron och rörde sig en bra bit från fyramånadershögsta mot dollarn då riskaversionen lättade efter AIG-beskeden. Men i takt med att oron åter tilltog stärktes yenen mot euron.

I Japan lämnade Bank of Japan som väntat styrräntan oförändrad på 0,50 procent samtidigt som man, i likhet med flera andra centralbanker, pumpade in massivt med pengar på penningmarknaden.

Mot euron handlades dollarn på eftermiddagen kring 1:42.

Pundet tyngdes under förmiddagen av såväl bankoro som den svaga arbetsmarknadsstatistiken, men hämtade sig lite under eftermiddagen.

Kronan blev under onsdagen 1 öre starkare mot dollarn till 6:78 och 2 öre starkare mot euron till 9:62. Mätt i TCW- index har kronans värde ökat till 127,68 från 127,96 på tisdagen.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?