1515

Stockholmsbörsen: Fortsatt fall på börsen

Stockholmsbörsen har fortsatt nedåt på tisdagen inför Wall Streets öppning. Nedgången är bred med banker och finansaktier i täten.

Osäkerheten är fortsatt stor om tillståndet i finanssektorn efter Lehman Brothers ansökan om konkursskydd och AIG:s osäkra finansiella tillstånd. Marknaden är också spänd på vad Federal Reserve kommer att vidta för åtgärder när de i kväll lämnar räntebesked.

SIX Generalindex var klockan 15.12 ned med 3,1 procent till 243 medan OMXS30-index sjönk med 2,8 procent till 800. Aktier för 18,2 miljarder kronor har bytt ägare.

I Stockholm fortsatte skepsisen mot bankaktier. Sektorn föll rejält i går och ingen hejdning var i sikte på tisdagen. Samtliga av de fyra svenska storbankerna har nu redovisat sin exponering mot Lehman Brothers.

Nordea har ingen exponering, för Handelsbankens del är den 91 miljoner euro, SEB har 64 miljoner euro i exponering och Swedbank meddelade på morgonen en icke säkerställd exponering mot Lehman Brothers om 202 miljoner kronor och en säkerställd exponering om 1.350 miljoner dollar.

Bland bankerna var Nordea ned 4,2 procent, Handelsbanken sjönk 2,9 procent, SEB backade 7,1 procent och Swedbank föll 10 procent.

Tredje kvartalet går mot sitt slut och i dag anslöt utomhusproduktbolaget Husqvarna till skaran som hittills lämnat vinstvarningar. Bolaget spår nu ett rörelseresultat på cirka 300 miljoner kronor under det tredje kvartalet, vilket är väsentligt lägre än samma period i fjol. Lägre försäljning och en kraftigt neddragen tillverkningstakt ligger bakom försämringen. Enligt analytiker som Nyhetsbyrån SIX talat med så var inte vinstvarningen oväntad. Aktien faller med 10 procent till 47,90 kronor.

Vid sidan av finansaktier fortsatte även råvarurelaterade aktier att säljas av på bred front. Brentolja för leverans i november kostade på eftermiddagen knappt 90 dollar per fat. Lundin Petroleum var ned 10,3 procent till 48,80 kronor, Tanganyika Oil rasade 21 procent till 88,50 kronor och PA Resources dalade 9,0 procent till 33,30 kronor.

Även utanför råvaru- och finanssektorn fortsatte kurspressen. Electrolux föll 5,1 procent till 79,25 kronor efter att branschstatistik från AHAM-6 visat på fortsatta nedgångar för den nordamerikanska vitvarubranschens leveransvolymer.

Getinge var ned 3,6 procent till 145,50 kronor. Medicinteknikbolaget meddelade att det köper amerikanska Datascope för 865 miljoner dollar. Getinges VD Johan Malmqvist uppgav vid telefonkonferensen att förvärvet inte kommer att tynga affärsområdet Medical Systems nuvarande finansiella mål om en EBITA-marginal på 19-20 procent.

Swedish Match stod emot nedgången och handlades till oförändrad kurs vid 123 kronor. JP Morgan har höjt riktkursen för bolaget med tre kronor, till 126 kronor.


Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?