1515

Räntor och valutor: Nedgång för räntorna

I tisdagens inledande handel sjönk de europeiska marknadsräntorna, i linje med utvecklingen för amerikanska marknadsräntor sedan måndagens svenska stängning.


Räntan på den svenska tioåriga obligationen 1052 noterades strax efter öppning 3 punkter ned till 3,79 procent. Den tyska tioåriga räntan sjönk samtidigt 2 punkter till 4,00 procent, varmed räntegapet mellan den svenska och tyska räntan vidgades till -21 punkter (-20).

"Finansiell oro tynger börser och olja, flykt till säkra räntepapper", skriver Jörgen Appelgren, chefekonom på Nordea, i bankens morgonbrev.

På morgonen har det meddelats att Tysklands konsumentpriser sjönk 0,3 procent i månadstakt i augusti, och samtidigt steg 3,1 procent i årstakt. Det definitiva utfallet överensstämde med det preliminära.

Statistik från mäklarstatistik.se har inkommit på morgonen och visat att de svenska bostadsrättspriserna sjönk 4 procent i årstakt i augusti, medan villapriserna steg med 3 procent.

Den senaste tremånadersperioden visar utvecklingen samma procenttal som för helåret.

"Bostadsmarknaden speglar för närvarande det rådande konjunkturläget. Den osäkerhet som nu präglar bostadsmarknaden beror främst på ökade levnadskostnader och signaler på en försämrad arbetsmarknad samtidigt som allt fler hushåll är inställda på en avmattning på bostadsmarknaden. De här faktorerna påverkar prisvecklingen mer än ränteförändringar", säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i en kommentar

Klockan 09.30 blir det ytterligare fastighetsstatistik då SCB presenterar sin småhusbarometer.

På den europeiska agendan står tyska ZEW-index för september klockan 11.00, samtidig med definitiv EMU-KPI för augusti månad. Brittisk augusti-KPI meddelas klockan 10.30.

På den svenska hemmafronten kan vi också se fram emot riksmötets öppnande i eftermiddag.

Tisdagens självskrivna höjdpunkt är dock räntebeskedet från Federal Reserve klockan 20.15.

I Bloomberg News prognosenkät väntar sig de flesta bedömare att räntan lämnas oförändrad. Händelseutvecklingen de senaste dagarna, och sedan de officiella prognoserna gavs, kan däremot ha ställt dessa förväntningar på ända. Fed funds- terminerna indikerar till exempel 68 procent sannolikhet för att räntan sänks med 25 punkter.

Amerikanska räntor har fortsatt rörelsen nedåt sedan måndagens svenska stängning, i den fortsatta oron på de globala finansmarknaderna, men visar tendens till att plana ut inför den europeiska handeln. Vid den svenska marknadens öppning noterades den amerikanska tvåårsräntan 17 punkter lägre till 1,71 procent, jämfört med måndagens svenska stängning. Tioårsräntan sjönk 15 punkter till 3,38 procent.

På valutamarknaden har dollarn försvagats ytterligare mot yenen under morgonen, på tilltagande riskaversion i spåren av nedgångar på aktiemarknaden. Även mot euron är dollarn försvagad, jämfört med måndagens noteringar.

Kronan har försvagats med drygt 4 öre mot dollarn och samtidigt försvagats med drygt 7 öre mot euron.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?