1515

USA-börser: Uppgång i finanskrisens skugga

Kurserna på New York-börsen noterade fortsatt uppgångar en bit in i onsdagssessionen.

Lehman Brothers stal marknadens uppmärksamhet när den problemtyngda investmentbanken lämnade en sämre än väntad delårsrapport i förtid och samtidigt aviserade en rad omfattande strategiska åtgärder. Finanssektorn som helhet pressade sentimentet men bland annat bolagsspecifik styrka från jättar som Texas Instruments och FedEx höll uppe humöret.

Dow Jones index var klockan 19.23 upp med 0,5 procent till 11.292. På den bredare marknaden steg S&P 500 index med 0,5 procent till 1.231 medan Nasdaq Composite index ökade med 0,8 procent till 2.228.

Omsättningen på NYSE uppgick till 747 miljoner aktier och på Nasdaq till 1.270 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp två punkter till 3,62 procent samtidigt som trettioårsräntan steg tre punkter till 4,22 procent.

Lehman Brothers tidigarelade sin kvartalsrapport efter de senaste dagarnas tumultartade utveckling för aktien. Kvartalsförlusten var ungefär dubbelt så stor som analytikerkåren hade räknat med efter ett kvartal med negativa intäkter. Bolaget uppger sig utvärdera alla möjliga strategiska alternativ och fortsätter minska exponeringen mot bolånerelaterade tillgångar. Lehman Brothers avser sälja majoriteten av investment management-verksamheten, knoppa av kommersiella fastighetstillgångar värda mellan 25-30 miljarder dollar, sälja bolånetillgångar i Storbritannien samt sänka utdelningen.

Tidigare under onsdagen bekräftades att samtalen med koreanska KDB om en kapitalinjektion hade gått i stöpet. Akten tappade hela 45 procent av sitt värde i tisdagens handel efter att uppgifter om de avbrutna samtalen förekommit i media. I onsdagshandeln var aktien ned med 0,5 procent.

Storbanken Washington Mutual rasade med cirka 23 procent efter att ha fått utsikterna för sina kreditbetyg hos Standard & Poors sänkta till negativa.

Finansjätten Citigroup att man för det tredje kvartalet hittills har ackumulerat tradingförluster och nedskrivningar på omkring 450 miljoner dollar före skatt från dess exponering emot de förstatligade bolåneinstiten Fannie Mae och Freddie Mac. Exponeringen låg främst hos bankens institutionella kunder. Resultateffekten för hela kvartalet kan komma att avvika från detta värde. Citigroup backade 1,8 procent.

I övriga finanssektorn var utvecklingen överlag sur. Merrill Lynch föll 6,4 procent, Wachovia tappade 6,1 procent medan Bank of America var ned 1,6 procent.

På annat håll steg Texas Instruments, världens största tillverkare av chip till mobiltelefoner, 1,0 procent efter att bolaget lämnat en mittkvartalsuppdatering sent på tisdagen. Bolaget snävade in intäktsprognosen till 3,33-3,47 miljarder dollar i det tredje kvartalet och en vinst per aktie mellan 42 till 46 cent. Analytikernas förväntningar låg på en försäljning om 3,39 miljarder dollar och en vinst per aktie på 46 cent.

En annan stigande aktie var FedEx, som med anledning av sjunkande bränslepriser höjde prognosen för kvartalet som avslutades den 31 augusti. Transportbolaget räknar med en vinst på 1,23 dollar per aktie, att jämföra med tidigare prognos på 0,80-1,00 dollar per aktie. Uppgången var 3,4 procent.

Oljepriset har noterats ned under onsdagen. Opec beslutade vid sitt möte i Wien under gårdagen att under de närmaste 40 dagarna minska produktionen med cirka 520.000 fat per dag, jämfört med juli månads nivå, med anledning av fallande priser och inbromsande efterfrågan. Onsdagens veckostatistik visade att lagren av råolja fallit mer än väntat. Råolja för leverans i oktober kostade vid 19-tiden runt 103 dollar per fat på Nymex.

Oljejättarnas nedtryckta aktier rekylerade dock upp. Exxon Mobil steg 2,0 procent medan ChevronTexaco avancerade 1,9 procent.

Flygplanstillverkaren Boeing föll 2,7 procent efter att amerikanska försvarsdepartementet valt att ställa in upphandlingen av ett omstritt mångmiljard kontrakt på tankningsflygplan. Detta kontrakt har tidigare tilldelats europeiska EADS i samarbete med amerikanska Northrop Grumman men rivits upp efter protester från bland annat Boeing. Northrop Grumman:s aktie tappade 0,9 procent.

På affärsfronten steg bioteknikbolaget ImClone Systems 7,0 procent till 68,09 dollar efter att bolaget meddelat att man mottagit ett bud från ett större läkemedelsbolag på 70 dollar per aktie. Föregående månad lade Bristol-Myers Squibb ett bud på hela bolaget för 60 dollar per aktie. Bristol-Myers Squibb föll 2,1 procent på onsdagen.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?