1515

Stockholmsbörsen: Ericsson stiger mot strömmen

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades i negativt territorium efter lunchtid på onsdagen. Kurserna föll tillbaka ytterligare efter att den amerikanska banken Lehman Brothers inkommit med en tidigarelagd kvartalsrapport.

Råvarubolag utvecklades svagt medan telekombolaget Ericsson steg mot strömmen. Bland vinnarna fanns också skogsbolaget Stora Enso efter att bolaget presenterat omstruktureringar.

SIX Generalindex var klockan 14.10 ned med 1,1 procent till 256. Även OMXS30-index sjönk med 1,1 procent till 838.

Omsättningen uppgick till 11,0 miljarder kronor.

Fokus efter lunch har legat på Lehman Brothers som tidigarelagt sin rapportering av siffrorna för det tredje kvartalet till idag för att minska ned oron. Banken meddelade i rapporten att de avser sälja majoritetssandelen i investmentbanksverksamheten samt även knoppa av fastighetstillgångar. Resultatet per aktie uppgick till -5,92 dollar. Väntat resultat var -2,64 dollar per aktie.

De svenska bankerna föll efter Lehmans rapport. SEB backade 1,5 procent till 116 kronor och Nordea sjönk 2,9 procent till 87 kronor, medan Swedbank var ned 0,2 procent till 115 kronor.

Bland övriga högt omsatta aktier sjönk ABB med 2,3 procent till 141,50 kronor, SSAB steg 1,7 procent till 118,50 kronor och Investor var ned 1,7 procent till 132,25 kronor.

Den indiska statligt ägda teleoperatören BSNL har erhållit bud från ledande telekomutrustningsbolag på 93 miljoner GSM-linor för globala mobilsystem. Både Ericsson, och Nokia Siemens Networks är med i anbudsrundan där ett kontrakt väntas skrivas efter tre månader. Ericsson steg 1,3 procent till 70,70 kronor medan Nokia var ned 0,1 procent till 133,40 kronor.

Stora Enso meddelade under morgonen att det planerar investeringar i kombination med kapacitetsnedskärningar för att förbättra kostnadsstrukturen och säkerställa kritiska kundvolymer och tillgångar. Beräknad årlig förbättring av rörelseresultatet väntas bli 140 miljoner euro genomfört till slutet av 2010.

Bolagets finanschef Hannu Ryöppönen säger till Nyhetsbyrån SIX att bedömningen är att dagens meddelade åtgärder kommer att börja synas från och med fjärde kvartalet 2009.

Samtidigt aviserade det finska skogsbolaget UPM-Kymmene omstrukturering av verksamheten samt planer på att stänga olönsam kapacitet. Åtgärderna beräknas ge positiva effekter på resultatet EBITDA, samt leda till besparingar om 70 miljoner euro.

"Det här är neddragningar som behövs. Men tyvärr visar det på svag efterfrågan i Europa och vi kommer nog att få leva med höga vedtullar. Jag tycker ändå det är positivt att de gör det här och de tar i ordentligt", säger en analytiker i en kommentar till SIX.

Stora Enso steg 5,6 procent till 75,75 kronor och UPM Kymmene var upp 4,6 procent till 12,77 euro i Helsingfors.

Oljebolagsaktierna som dök i gårdagens handel, fortsatte resan söderut på onsdagen. Oljekartellen Opec beslutade på tisdagen att minska produktionen med cirka 520.000 fat per dag under det närmaste 40 dagarna, jämfört med juli månads nivå, med anledning av fallande priser och inbromsande efterfrågan. Råoljepriserna återhämtade sig något under onsdagen men oljeaktierna fortsatte falla. PA Resources sjönk 3,0 procent och Lundin Petroleum backade 3,8 procent. Tanganyika Oil föll samtidigt med 7,4 procent. I övriga råvarusektorn var gruvbolagen Lundin Mining ned 2,6 procent till 22,70 kronor medan Boliden föll 3,4 procent till 34,30 kronor.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?