1515

Asienbörserna: Blandade rörelser

Rörelserna på de ledande asiatiska börserna var blandade på onsdagen. Råvarubolag och rederier fortsatte att agera sänken. Sjunkande metallpriser och fortsatt oro över att den inbromsande globala ekonomin kommer att minska tillväxten och efterfrågan på råvaror pressade bolagen.

Sett till hela regionen var indexet MSCI Asia Pacific ned med 0,7 procent.

"Det är just nu svårt att säga hur djup den ekonomiska nedgången kommer att bli. Europa är i en väldigt osäker position och dess svaghet kommer att bromsa andra ekonomier", säger Hideo Arimura, vid Mizuho Asset Management i Tokyo, till Bloomberg News.

Sjunkande metallpriser fick råvarubolagen att backa och gruvjätten BHP Billiton var ned 4,5 procent. Korea Zinc, världens näst största zinkproducent, sjönk 3,3 procent och Mitsubishi Corp, ett japanskt handelsbolag som handlar med råvaror, backade 2,5 procent.

Även rederibolagen handlades ned och Mitsui O.S.K., som är ett av Japans största rederier, sjönk 2 procent, medan Neptune Orient backade 4,3 procent. China Cosco var ned 9,1 procent.

Baltic Dry Index, som är ett mått av transportkostnader för råvaror, sjönk på tisdagen till sin lägsta nivå 15 månader. Indexet har därmed sjunkit över 50 procent sedan toppnoteringen den 20 maj.

S&P varnade på tisdagen att de kan komma att sänka Lehman Brothers kreditbetyg. Banken meddelade att den kommer att lägga fram resultaten för det tredje kvartalet redan på onsdagen, en vecka tidigare än beräknat.

"Folk oroar sig för att om läget är så illa för Lehman, hur är det då för andra?" Det kan komma mer. Det skakar definitivt om förtroendet på marknaden", säger Pankaj Kumar vid Kurnia Insurans i Kuala Lumpur, till Bloomberg News.

I Australien var Macquire ned 4,5 procent och Babcock & Brown sjönk 4,6 procent.

På vinnarsidan återfanns minnestillverkaren Hynix Semiconductor som var upp 4,6 procent i Seoul. Bolaget meddelade att det kommer att minska tillverkningen av så kallade NAND flash chip med 30 procent innevarande månad. Samtidigt meddelade Korea Exchange Bank att den kommer att be andra banker att sälja sina andelar om sammanlagt 36 procent i Hynix.


Ledande index, stängning onsdag 10 september
Nikkei 225 -0,4%
Topix Tokyo +0,1%

Hongkongs Hang Seng -2,4%
China Shanghai Composite +0,2%
China Shenzhen Composite +0,5%

Singapores STI -1,4%
Taiwans Taiex +0,5%
Sydkoreas Kospi +0,7%

Indiens BSE Sensex* -1,6%

* handeln i Indien pågår till 12.30 svensk tid


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?