Annons

Stockholmsbörsen: Nedgång väntas i inledningen

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en mindre nedgång när handeln i Europa inleds på fredagen efter att marknaderna i USA försvagats ytterligare under den sena handeln på torsdagskvällen.

De tre ledande indexen backade relativt kraftigt i New York på torsdagen. Dow Jones föll med 1,9 procent ledd av en 18-procentig nedgång för AIG. Den problemfyllda försäkringsjätten rapporterade sent på onsdagen en förlust om 5,4 miljarder dollar vilket var betydligt mer än väntat till följd av mer bolånerelaterade nedskrivningar. Det var tredje kvartalet i rad som AIG rapporterade en mångmiljardförlust.

Nedgångarna förstärktes under den senare delen av handeln, speciellt efter att Moodys sagt att det överväger att nedgradera American Express och dess resetjänstenhet på oro över deras kreditportföljer. American Express föll med 4,2 procent. Vidare handlades Citigroup och Merrill Lynch ned med 6,2 respektive 8,4 procent efter att ha gått med på att köpa tillbaka visa finansiella instrument.

"Det är otroligt att se kraften som finansaktierna fortfarande har för att driva hela marknaden även mer än ett år efter att de första uppgifterna om misslyckade investeringar i dåliga lån kom fram", sade Todd Leone, chefsmäklare på Cowen & Co, till Wall Street Journal.

S&P 500 tappade 1,8 procent med nedgångar för samtliga sektorer ledd av finans och industri som backade 4,5 respektive 3,1 procent. Nasdaq Composite fortsatte att gå bäst av de tre indexen och backade med 1,0 procent.

Ytterligare press på marknaden kom från att Wal-Mart varnat för en svag augustiförsäljning då stimulanscheckarna börjar avta vilket fick aktien att falla 6,3 procent. Att oljan vänt upp med 1,2 procent under golvhandeln på Nymex och veckosiffran över antalet nyanmälda arbetslösa kommit in på sexårshögsta bidrog också till nedgången.

I Asien inleddes handelssessionen svagt under natten men flera börser vände till positivt territorium under natten. Nikkei slutade 0,3 procent upp med Toyota i spetsen som steg 5,5 procent efter att biltillverkaren överträffat förväntningarna med sin rapport. Den svaga utvecklingen för finanssektorn på Wall Street pressade dock de asiatiska bankerna vilket höll tillbaka marknaden.

För svensk del har kommit några bolagsrapporter under morgonen. Hexagon har redovisat ett resultat före skatt för det andra kvartalet som var 6,3 procent bättre än väntat enligt SME Direkts prognossammanställning. Bolaget upprepar om att det väntas nå målet om en ökning av vinst per aktie med 15 procent under helåret och ser att efterfrågan andra halvåret blir i linje med första halvåret.

Meda har redovisat ett ebitda-resultat som var 1 procent sämre än analytikernas snittestimat enligt SME Direkt. Även nettoomsättningen var något sämre än väntat.

Inte heller IBS nådde upp till förväntningarna med sin rapport där förlusten var större än väntat och inte heller nettoomsättningen kom upp till konsensus under det andra kvartalet.

Råoljan handlas återigen under 120 dollar per fat nu under morgonen i den elektroniska handeln på Nymex sedan dollarn förstärkts mot framför allt euron i spåren av ECB- chefen Jean-Claude Trichets kommentarer om nedåtrisker mot en svag ekonomi i euroområdet vid torsdagens presskonferens.

Fredagens agenda bjuder bland annat på statistik från Lettland om BNP under andra kvartalet, preliminära uppgifter, samt KPI för juli vilket kan vara intressant för framför allt SEB och Swedbank. Statistiken, som presenteras klockan 12.00, väntas visa att tillväxten på årsbasis i den lettiska ekonomin bromsade in till 0,4 procent under det andra kvartalet, från 3,3 procent under det första kvartalet. Inflationstakten väntas ha sjunkit till 17,0 procent i juli, från 17,7 procent i juni.

Statistik från Litauen, klockan 10.00, väntas vidare visa att inflationstakten var oförändrad på 12,5 procent i juli jämfört med i juni.

Från USA kommer statistik om produktivitet och enhetsarbetskostnader under det andra kvartalet, klockan 14.30. Produktiviteten väntas ha ökat med 2,5 procent och enhetsarbetskostnaderna antas ha stigit 1,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?