Annons

Stockholmsbörsen: Verkstad leder uppgång

Stockholmsbörsen handlades upp på torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna och därmed fortsatte den positiva utveckling som varit de senaste dagarna. Verkstad och till viss del även bankerna ledde återigen uppgången.

Klockan 13.25 var OMXS30 0,4 procent högre till noteringen 889,9. Omsättningen uppgick till 6,8 miljarder kronor. OMXS30 är med dagens uppgång nu 32 procent lägre jämfört med förra sommarens toppnotering efter att i mitten på juli varit så lågt som minus 38 procent.

"Går vi tillbaka tre fyra veckor i tiden var oljepriset kvar på höga nivåer och dollarn försvagades kontinuerligt, ECB och Riksbanken höjde räntan och det pratades om att Fed skulle behöva börja höja. Samtidigt hade vi klara indikationer på lägre tillväxt i form av både datautfall och framåtblickande konfidensmätningar hos både hushåll och företag som pekade på ekonomisk svaghet. Allt drog åt fel håll och aktiekurserna pressades ned", säger Niklas Wellfelt, aktiestrateg på Kaupthing Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Sedan 11 juli har råoljepriset på Nymex fallit med 17 procent fram till dagens notering på kring 120 dollar per fat. Under samma period har OMXS30 stigit med över 9 procent.

"Hamnar vi i stället i ett läge där oljepriserna kommer ned och därmed inflationsförväntningarna sitter inte centralbankerna i samma rävsax som tidigare. På den senare tiden har utsikterna för att det ska bli riktigt dåliga tider ändå dämpats lite även om hösten kommer att bli jobbig då tillväxtutsikterna för Europa kommer att justeras ned. Men mycket av detta borde ligga i aktiekurserna, relaterar man vinstutvecklingen hittills och aktiekursutvecklingen så är det ingen tvekan om att man har tagit höjd för riktigt dåliga tider", säger Niklas Wellfelt.

Flera av de bolag som tidigare pressats kraftigt av höga råvarupriser fortsatte att stiga. Husqvarna B var 5,1 procent upp till 57 kronor, Electrolux B klättrade 2,2 procent till 80,25 kronor och Trelleborg B ökade 2,3 procent till 111,25 kronor.

De svenska storbankerna gick åt olika håll. SEB A klättrade 1,3 procent till 135 kronor och Swedbank A var 1,1 procent högre till 137,75 kronor medan Nordea backade 0,1 procent till 94,20 kronor. I sektorn steg AXA, Europas näst största försäkringsbolag med 6,6 procent i Paris och Barclays med 3,6 procent i London efter att båda bolagen rapporter resultat som var bättre än väntat.

Bland de negativare nyheterna i finanssektorn finns att AIG, världens största försäkringsbolag, efter stängningen i New York på onsdagen rapporterade en förlust om 5,4 miljarder dollar efter mer än 12 miljarder dollar i nedskrivningar och kreditförluster. AIG:s aktie backade med 7,7 procent i efterhandeln.

Securitas B lyfte 7,1 procent till 79 kronor sedan bolaget redovisat en rapport som var något bättre än vänta på de flesta punkter och rapporten var i övrigt fri från negativa överraskningar. Resultat blev 7 procent över analytikernas snittestimat.

"Det är en välförtjänt uppgång på så pass bra siffror. Resultatet är rent och fritt från nya smällar och konstigheter vilket är glädjande eftersom det varit något med varje kvartal det sista tre åren", kommenterar en analytiker.

Oljebolagen som har backat med oljepriset den senaste tiden återhämtade sig. PA Resources steg med 3,7 procent till 56,50 kronor och Lundin Petroleum var 3,7 procent högre till 76,50 kronor. Råoljepriset har vänt upp under dagen kostade vid 13-tiden 119,95 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex, en uppgång med 1,37 dollar jämfört med gårdagens stängningspris.

Av aktier som gick sämre fanns Alfa Laval som tappade 3,1 procent till 387 kronor sedan aktien fått en säljrekommendation av UBS, sett på kort sikt. På lång sikt är bankens rekommendation för Alfa Laval fortsatt neutral.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?