Annons

Stockholmsbörsen: Uppåt för tredje dagen i rad

Efter en svag öppning vände Stockholmsbörsen upp i den inledande handeln på torsdagen och fortsatte därmed de senaste dagarnas positiva riktning.

Klockan 10.25 var OMXS30 0,7 procent högre till noteringen 892,8 Omsättningen uppgick till 2,9 miljarder kronor. Med dagens uppgång har indexet nu stigit med 5,5 procent på fyra handelsdagar.

Utvecklingen var liknande på de ledande börserna i Europa och kom av att stigande USA-börser och några rapporter från europeiska bolag som var bättre än väntat tog ut en negativ utveckling i Asien och en svag rapport från AIG.

Flera av de bolag som tidigare pressats kraftigt av höga råvarupriser fortsatte att stiga. Husqvarna B var 4,6 procent upp till 56:75 kronor, Electrolux B klättrade 2,9 procent till 80:75 kronor och Trelleborg B ökade 2,8 procent till 111:75 kronor.

Även de svenska storbankerna utökade sina tidigare uppgångar om än i olika styrka. SEB A klättrade 1,3 procent till 135 kronor, Swedbank A var 1,1 procent högre till 137:75 kronor och Nordea avancerade måttliga 0,4 procent till 94:70 kronor. Danske Bank steg med nära 2 procent i Köpenhamn efter att ha rapporterat ett resultat som var bättre än väntat. Banken sade dock att på grund av de väldigt volatila marknaderna kan man inte längre ge någon prognos för årets resultat efter skatt inom ett rimligt intervall.

Bland de negativare nyheterna i finanssektorn finns att AIG, världens största försäkringsbolag, efter stängningen i New York rapporterade en förlust om 5,4 miljarder dollar efter mer än 12 miljarder dollar i nedskrivningar och kreditförluster. AIG:s aktie backade med 7,7 procent i efterhandeln. Allianz, Europas största försäkringsbolag, meddelade sent på onsdagen att det avstår sina tidigare finansiella mål och aktien tappade 2 procent i Frankfurt.

Securitas B lyfte 6,1 procent till 78:25 kronor sedan bolaget redovisat en rapport som var något bättre än vänta på de flesta punkter och rapporten var i övrigt fri från negativa överraskningar. Resultat blev 7 procent över analytikernas snittestimat.

Oljebolagen som har backat med oljepriset den senaste tiden återhämtade sig. PA Resources steg med 2,8 procent till 56 kronor och Lundin Petroleum var 2,4 procent högre till 75:50 kronor. Råoljan med leverans i september kostade vid 10- tiden 119:40 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex, en uppgång med 82 cent jämfört med gårdagens stängningspris.

Oljekontrakten backade ytterligare under den sena onsdagseftermiddagen sedan lagersiffrorna från den amerikanska energimyndigheten visat på oväntat stigande råoljelager och var så lågt som 117 dollar per fat men därefter har de således återhämtat sig.

Det som investerarna nu främst inväntar är tyska siffror över industriproduktionen i juni klockan 12.00 vilket kan vara intressant efter gårdagens svaga siffror över orderingången i juni. Dagens stora händelse är dock räntebesked från BOE och ECB klockan 13.00 respektive 13.45. Samtliga analytiker i Bloomberg News enkät förväntar sig att båda centralbankerna lämnar räntan oförändrad.

Från USA väntas i eftermiddag veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa klockan 14.30 och kontrakterade husköp i juni klockan 16.00.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?