Annons

Stockholmsbörsen: Bank och verkstad lyfter

Stockholmsbörsen fortsatte att stiga under onsdagen även om kursrörelserna var mer begränsade jämfört med tisdagen. Bank och verkstad ledde återigen uppgången.

Klockan 13.15 var OMXS30 0,9 procent högre till noteringen 884,1. Omsättningen uppgick till 8,4 miljarder kronor. Indexet har nu stigit med 9 procent sedan bottennoteringen den 11 juli i samband med att rapportperioden inleddes på allvar och oljepriset började falla tillbaka.

"Visst stöd får vi från rapporterna som på det hela taget kom in på hyfsade nivåer. Det var dessutom en kraftig sättning inför rapportperioden så mycket dåliga nyheter låg redan i kurserna. När så siffrorna började trilla in så gav låga värderingar i många fall stöd i flera indextunga bolag, inte minst bankerna. Sedan finns det en viss tröghet mot ytterligare fall när börsen har fallit närmare 40 procent och så har vi den positiva effekten från ett lägre oljepris utöver det", säger Anders Berg, analyschef på Evli Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Råoljan på Nymex nådde sin rekordnotering på 147:27 dollar per fat just den 11 juli och har sedan dess fallit med 19 procent till dagens notering på strax under 120 dollar per fat.

"Oljepriset är en sådan uppenbart styrande faktor för disponibel köpkraft runt om i världen och det är naturligt att det driver aktiemarknaden i detta skede. På kort till medellång sikt signalerar ett lägre oljepris ett minskat inflationstryck. Det är uppenbart att en hel del spekulativt kapital nu går ur oljemarknaden, men det verkar också som om fler nu också prisar in en reell efterfrågedämpning till följd av ytterligare nedjusteringar av de globala tillväxtutsikterna", säger Anders Berg.

Framförallt var det de bolag som tidigare har pressats av stigande råvarupriser som steg på onsdagens Stockholmsbörs. Volvo B handlades upp 3,0 procent till 77:75 kronor, Scania B var 1,6 procent högre till 97:25 kronor och Electrolux B klättrade 4,3 procent till 79 kronor.

"Bland verkstadsbolagen är ett lägre oljepris bra för de flesta bolag, inte minst Volvo och Scania vars kunder får en bättre ekonomi. Bolag med mycket plastdetaljer i sin tillverkning som till exempel Electrolux ligger också bättre till. Det är dessutom inte bara oljan som går ned utan det är råmaterial överlag. Inte minst metallerna ser svaga ut vilket är kanske ännu viktigare för verkstadsbolagen och bör ge marginalstöd för 2009 om det håller i sig", säger Anders Berg.

Bankerna fortsatte upp för fjärde handelsdagen i rad. SEB A steg 2,5 procent till 132:75 kronor, Swedbank A avancerade 2,3 procent till 134:50 kronor och Nordea ökade 2,0 procent till 93:20 kronor. Sektorn som tidigare pressades hårt av oro för exponering mot Baltikum och den allmänna finansturbulensen har återhämtat sig betydligt den senaste månaden. Swedbank och SEB har sedan sina rapporter i mitten på juli stigit med 23 respektive 28 procent.

Boliden steg med 6,5 procent till 36:10 kronor. Gruvsektorn var vinnare i Europahandeln sedan den brittiska gruvjätten Xstrata lagt ett bud på Lonmin om 33 pund per aktie vilket värderar Lonmin till cirka 5 miljarder pund. Lonmin avvisade dock Xstratas bud och kallar det "opportunistiskt" och "helt och hållet ovälkommet". Marknaden svarade med att handla upp Lonmins aktie till över budkursen, en uppgång med hela 47 procent till 34:08 pund i London.

Oljebolagen fortsatte att gå svagt även om det var mer sansade nedgångar jämfört med tisdagen. Tanganyika Oil tappade 1,7 procent till 127:75 kronor, Lundin Petroleum handlades ned 0,3 procent till 73 kronor och PA Resources var 0,9 procent ned till 54:25 kronor. Prisfallet på oljan har bromsats under dagen och råoljan på Nymex har stabiliserat sig kring 119:50 dollar per fat.

Astrazeneca backade 1,3 procent eller 4 kronor till 300:50 kronor men handlades exklusive rätt till utdelningen om 3:35 kronor. Det har kommit ytterligare höjda riktkurser för aktien i spåren av bolagets överraskande starka rapport i förra veckan. Goldman Sachs har höjt till motsvarande 308 kronor, en höjning med 3,8 procent och WestLB har höjt till cirka 333 kronor, en höjning med 19 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?