Annons

Räntor & valutor: Fallande räntor i Europa

De europeiska marknadsräntorna sjönk något i den inledande handeln på måndagen. Nedgången avbröts bara temporärt när junisiffror över industrins producentpriser i euroområdet kom in marginellt starkare än förväntat.

"Marknaden smälter nu förra veckans svaga siffror och det är bäddat för en lugn dag med en tunn kalender", säger Torbjörn Isaksson på Nordea till Nyhetsbyrån Direkt.

Den svenska tioåriga marknadsräntan noterar 4,16 procent, ned 1 punkt jämfört med fredagseftermiddagen. Den tyska motsvarigheten är ned 2 punkter till 4,33 procent. Räntegapet mellan den svenska och tyska tioårsräntan är därmed -17 punkter (-18).

På förmiddagen kom siffror över industrins producentpriser i euroområdet som steg med 0,9 procent i juni jämfört med föregående månad. Det var något högre än väntade 0,8 och räntorna steg något efter beskedet.

Marknadens reaktion efter beskedet var blygsam och istället vänds blickarna mot centralbankerna i USA, Storbritannien och euroområdet som alla lämnar räntebesked i veckan. Förväntningarna, i samtliga fall, ligger på att räntan lämnas oförändrad. Och enligt Torbjörn Isaksson ligger nu fokus på de kommentarer som lämnas i samband med beskeden.

Finansminister Ander Borg meddelade under helgen att han, trots den svaga BNP-siffran som presenterades på fredagen, inte är oroad över den svenska ekonomin.

Enligt tidigare uttalanden kommer regeringens reformer att ligga i storleksordningen 20-30 miljarder. Anders Borg sa nu att den svaga tillväxten gör att regeringen kommer att lägga sig i den övre delen av det intervallet.

"Det är i stort sett vad de har signalerat tidigare och ligger i linje med förväntningarna", säger Torbjörn Isaksson på Nordea.

"Det motsvarar ju cirka 1 procent av BNP. Regeringen har ju signalerat att inkomstskatten som kommer att sänkas och det är ju ett välkommet bidrag för hushållen", säger han men tillägger att betydelsen av finanspolitiken samtidigt inte ska överskatts.

På den amerikanska agendan för dagen finns i eftermiddag varselstatistik från Challenger för juli, klockan 13.30, samt privata inkomster och konsumtion för juni som publiceras klockan 14.30. Klockan 16.00 presenteras vidare industriorderstatistik för juni.

Amerikanska räntor visar måttliga rörelser i den europeiska handeln och den tioåriga amerikanska marknadsräntan är oförändrad jämfört med fredagseftermiddagen på 3,96 procent, medan den tvååriga är ned 1 punkt till 2,49 procent.

På valutamarknaden är dollarn i stort sett oförändrad mot euron jämfört med på fredagseftermiddagen och handlas i 1:558.

Kronan här är drygt 1 öre starkare mot såväl dollarn som euron jämfört med på fredagen.Måndag kl 11.45 (fredag kl 16.15)


USD/SEK 6:0659 (6:0764) SSV 6 mån 4,11 (4,24)
EUR/SEK 9:4548 (9:4637) Statsobl 10y 4,16 (4,17)
EUR/USD 1:5584 (1:5573) Räntegap/ty -17 (-18)
US obl 10y 3,96 (3,96) Tysk obl 10y 4,33 (4,35)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Region Örebro LänAnnons

Örebroregionen satsar på hållbara godstransporter

E20 mellan Hallsberg och Örebro är en potentiell sträcka för elväg, deltar i utredningen gör bland annat Ahmed Alaeddine, projektledare, Karin Wallin, enhetschef, Dino Keljalic, transportstrateg och Simon Jäderberg, infrastrukturstrateg, från Region Örebro Län.
E20 mellan Hallsberg och Örebro är en potentiell sträcka för elväg, deltar i utredningen gör bland annat Ahmed Alaeddine, projektledare, Karin Wallin, enhetschef, Dino Keljalic, transportstrateg och Simon Jäderberg, infrastrukturstrateg, från Region Örebro Län.

Region Örebro län arbetar aktivt för att möjliggöra hållbara och innovativa godstransportlösningar till, från, inom och genom Örebroregionen.

Örebro har blivit allmänt känt som en stark transportregion i Sverige. Här finns sedan några år tillbaka ett särskilt fokus på att i nära samarbete med näringslivet utveckla hållbara transportsystem och infrastrukturer. Som i två av länets projekt: en pilot för elväg och COMBINE, ett europeiskt samverkansprojekt för effektivare godstransporter. 

Örebro län har över tid blivit en viktig transportnav med välutvecklad infrastruktur. Här finns de nationella stamvägarna E18, E20 och riksväg 50, Hallsbergsterminalen med omfattande järnvägsoperationer och Örebro flygplats som är en av landets största godstransportflygplatser. 

– Vi är allmänt kända som en stark transportregion med alla kombinationer av transportslag. Vi har också en stor näringsverksamhet i länet inom transport- och logistikbranschen. Det har gjort att det har blivit naturligt för oss att rikta flera av våra projekt mot hållbara transporter för att minska klimatpåverkan, och samtidigt skapa ökade möjligheter för vårt näringsliv att stå konkurrenskraftiga i framtiden, säger Karin Wallin, enhetschef. 

Idag driver Region Örebro län ett av två svenska pilotprojekt om en framtida elväg i samverkan med Trafikverket. Den sträcka som utreds är en del av E20, mellan Hallsberg och Örebro.

– Vi tror absolut att elväg kan vara en del, ihop med andra hållbara alternativ, för att nå ett fossilfritt transportsystem i framtiden. Vi ser också att en potential med elväg framåt är att kombinera den med andra tekniska lösningar, som exempelvis längre, tyngre eller helt autonoma fordon, då kommer vi att få en ännu större utväxling för miljön, berättar Simon Jäderberg, infrastrukturstrateg.

Region Örebro län jobbar på många olika nivåer, i olika nätverk, med fokus på att utveckla hållbara transporter och infrastruktur. I lokala nätverk som ”Forum för Logistik”, storregionalt genom ”En bättre sits” och nationellt inom ”CLOSER”.

– Det internationella samarbetet drivs bland annat genom våra EU projekt, som COMBINE. Det är ett europeiskt samverkansprojekt av aktörer i Östersjöregionen med syfte att öka andelen multimodala transporter. Vår uppgift här i Örebro är att utreda om godsflöden har potential att bli mer effektiva och miljövänliga om de flyttas till längre fordon, 34,5 meter, eller tyngre fordon, 74 ton, berättar Dino Keljalic, transportstrateg.

I projektet tittar man bland annat på hur infrastrukturen måste förändras samt hur fordonen passar regionens specifika företag. Som exempelvis vilken kombination av fordon är bäst och vilka besparingar det enskilda företaget kan uppnå, både när det kommer till ekonomiska och miljömässiga aspekter. 

– Det finns en stor fördel för oss och för näringslivet i regionen att vi är involverade i EU-projekt. Det ger oss en god möjlighet att få ihop de lokala behoven med den långsiktiga politiska viljan inom EU. Vi får en guidning i vårt arbete för framtiden när vi kan förhålla oss till EU:s riktlinjer, berättar Karin Wallin. 

En Supermodal region

I Örebroregionen finns Sveriges demografiska mittpunkt vilket ger en unik möjlighet att nå mer än 70 % av Sveriges invånare samt Oslo inom en radie av 30 mil. Det fördelaktiga geografiska läget möjliggör för näringslivet i regionen att erbjuda sina kunder en hög leveransservice över hela Norden. Här finns ett starkt logistikkluster som hålls samman av Business Region Örebro och samlar näringslivet, akademin och den offentliga sektorn för att stärka och utveckla Örebroregionens multimodala koncept kallat – Supermodalitet.

Läs mer om Combine project 

Läs mer om Regional utveckling 

 

 

Mer från Region Örebro Län

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Region Örebro Län och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?