Annons

Stockholmsbörsen: Volvo agerade sänke

Stockholmsbörsen stängde ned på fredagen, när flera av de tyngre verkstadsbolagen tillsammans med Ericsson och Hennes & Mauritz pressade index. Handelsaktiviteten och nyhetsflödet var dock tunt.

"Det är extremt avvaktande. De amerikanska semestrarna går mot sitt slut och USA-börserna har stängt för helgdag på måndag", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

När börsen stängde var OMXS30 0,7 procent ned till noteringen 870,9. Omsättningen uppgick till 15,5 miljarder kronor.

Nedgången följde på torsdagens uppgång, då börserna avancerade världen över sedan amerikanska BNP-siffror kommit in starkare än väntat.

West Siberian var dagens stora vinnare på Stockholmsbörsen sedan bolaget rapporterat ett rejält bättre resultat än väntat för det andra kvartalet. Resultatet före skatt landade på 213 miljoner dollar, jämfört med analytikernas snittförväntningar på 139 miljoner dollar, enligt SME Direkts prognossammanställning. Även oljebolagets omsättning var bättre än konsensus. Aktien rusade 10,4 procent till 7:45 kronor.

"Det här är första kvartalsrapporten där det sammanslagna West Siberian och Alliance redovisar och rörelseresultatet är väsentligt bättre än alla prognoser på marknaden. Det är det som ger avtryck i aktiekursen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Att resultatet avvek så pass mycket från prognoserna kan förklaras med att verksamheten som sådan har gått bättre än väntat samt av svårigheter att bedöma tillskottet från Alliance, som West Siberian gick samman med i början av året, enligt analytikern.

Volvo backade 4,2 procent till 73:50 kronor och Scania handlades ned 2,6 procent till 92:75 kronor. Håkan Samuelsson, som är vd för bolagens tyska konkurrent MAN, sade i fredagens utgåva av Dagens Industri att han ser en fortsatt vikande lastbilsmarknad framför sig eftersom bolagets kunder fått allt större ekonomiska problem.

Ericsson, som under en tid utvecklats bättre än marknaden i övrigt, förlorade 0,7 procent till 73 kronor. Dagens Industri pekade i en artikel på att bland annat China Mobile är på väg att flytta investeringarna från Ericssons paradgren GSM till den kinesiska 3G-tekniken.

Finansaktier var den sektor som gick bäst i Europa, men i Stockholm var utvecklingen för bankerna blandad. Swedbank sjönk 2,6 procent till 113:75 kronor medan Handelsbanken var upp 0,7 procent till 155:50 kronor.

CTT Systems rapporterade förlust för det andra kvartalet och aktien tappade 5,8 procent till 22:90 kronor. De likvida medlen täcker knappt sex månader av kassautflödet, sett till kassaförbränningen från rörelsen under det andra kvartalet. Bolagets vd Torbjörn Johansson sade dock till Nyhetsbyrån Direkt att han inte ser någon risk med den likviditetsbild som uppstått i bolaget och att de försenade leveranserna till Boeing nu kommer att komma igång.

PA Resources kom med flera nyheter men aktien förlorade 1,5 procent till 50 kronor, trots att oljepriset ökade med omkring 2 dollar till 117:50 dollar per fat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?