Annons

Stockholmsbörsen: Storbolag faller i klen handel

Stockholmsbörsen handlades något lägre på fredagen, men handelsaktiviteten och nyhetsflödet var tunt. Flera av de tyngre verkstadsbolagen pressade index tillsammans med Ericsson och Hennes & Mauritz.

"Det finns inga nyheter att hänga upp föreställningen på och omsättningen är låg vilket har blivit frekvent", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid klockan 13.40 var OMXS30 0,5 procent ned till noteringen 872,4. Omsättningen uppgick till 6,8 miljarder kronor.

Tillbakagången följde på torsdagens uppgång, då börserna avancerade världen över sedan amerikanska BNP- siffror kommit in starkare än väntat.

West Siberian var förmiddagens stora vinnare på Stockholmsbörsen. Aktien steg 9,6 procent till 7:40 kronor sedan bolaget rapporterat ett rejält bättre resultat än väntat för det andra kvartalet. Resultatet före skatt landade på 213 miljoner dollar, jämfört med analytikernas förväntningar som i snitt uppgick till 139 miljoner dollar, enligt SME Direkts sammanställning. Även omsättningen var bättre än konsensus.

"Det här är första kvartalsrapporten där det sammanslagna West Siberian och Alliance redovisar och rörelseresultatet är väsentligt bättre än alla prognoser på marknaden. Det är det som ger avtryck i aktiekursen", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Att resultatet avvek så pass mycket från utfallet kan förklaras med att verksamheten som sådan har gått bättre än väntat. Men också av svårigheter att bedöma tillskottet från Alliance, som West Siberian gick samman med i början av året, säger analytikern.

"Annars var det inga konstigheter, både prognoserna på kort och lång sikt kvarstår", säger analytikern och hänvisar till förväntningarna om en oljeproduktion på 18,6 miljoner fat för 2008.

Volvo backade 3,9 procent till 73:75 kronor och Scania handlades ned 3,2 procent till 92:25 kronor. MAN- chefen, Håkan Samuelsson, sade i fredagens utgåva av Dagens Industri att han ser en fortsatt vikande lastbilsmarknad framför sig sedan bolagets kunder fått allt större ekonomiska problem. Enligt artikeln har orderingången minskat med 15 procent under det första halvåret, orsakat av en nedgång i framförallt Västeuropa.

HQ Bank har sänkt sin rekommendation för Volvo till sälj från tidigare neutral. Riktkursen är satt till 60-65 kronor.

Ericsson, som under en tid utvecklats bättre än marknaden i övrigt, förlorade 0,7 procent till 73 kronor. Dagens Industri pekade i en artikel på att bland annat China Mobile är på väg att flytta investeringarna från Ericssons paradgren GSM till den kinesiska 3G-tekniken.

Betsson ökade 2,6 procent till 68:25 kronor med stöd av att Goldman Sachs höjt sin riktkurs för aktien till 76:40 kronor från tidigare 71 kronor.

Meda fortsatte upp med 0,6 procent till 78:50 kronor, efter torsdagens uppgång på över 9 procent sedan Glaxosmithkline gått in som partner i ett fas III-projekt samt att den amerikanska läkemedelsmyndigheten i huvudsak accepterat bolagets ansökan om godkännande för ett annat preparat.

CTT Systems föll 11,1 procent till 21:60 kronor efter att bolaget redovisat en förlust för det andra kvartalet. CTT Systems likvida medel täcker knappt 6 månader av bolagets kassautflöde, sett till kassaförbränningen från rörelsen under det andra kvartalet. Bolagets vd Torbjörn Johansson sade till Nyhetsbyrån Direkt att han inte ser någon risk med den likviditetsbild som uppstått i bolaget och att de försenade leveranserna till Boeing nu kommer att komma igång.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?