Annons

Stockholmsbörsen: BNP-siffror gav glädjerus

Stockholmsbörsen steg på torsdagen, i likhet med de ledande europeiska börserna. Ett lyft kom på eftermiddagen sedan amerikanska statistiksiffror visat på en högre BNP-tillväxt än väntat under det andra kvartalet.

Statistiken visade att USA:s bruttonationalprodukt ökade med 3,3 procent under det andra kvartalet. Det var betydligt mer jämfört med preliminära siffror som visat på en BNP-ökning om 1,9 procent. Analytikerna hade väntat sig att BNP skulle stiga med 2,7 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

"Börsen lyfte efter att BNP-siffrorna kommit in stick i stäv med vad ekonomkollektivet har i sina nuvarande prognoser. Siffrorna visade att den ekonomiska situationen kanske inte är så illa som många tror", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

När börsen stängde var OMXS30 1,6 procent upp till noteringen 876,7. Innan den amerikanska statistiken var indexet var svagt ned. Omsättningen uppgick till 15,0 miljarder kronor.

Verkstadsbolagen ledde återhämtningen med uppgångar för bland annat Sandvik och Volvo som avancerade 3,5 procent till 82 kronor respektive 2,3 procent till 76:75 kronor.

ABB och Alfa Laval ökade 2,6 procent till 158 kronor respektive 3,5 procent till 89:50 kronor. Enligt den mäklare Nyhetsbyrån Direkt talat med har aktierna på senare tid ganska obefogat pressats av att oljepriset kommit ned från rekordnivåer. SKF avancerade 3,7 procent till 98:75 kronor.

Bankerna hörde också till de aktier som ledde uppgången. SEB ökade 3,5 procent till 117 kronor och Swedbank var upp 2,4 procent till 116:75 kronor. Aktierna, som förlorade på onsdagen efter sänkta riktkurser från Merrill Lynch, fick nu stöd av att arbetslöshetssiffror från Estland inte var alarmerande.

"Risken för SEB och Swedbank är att arbetslösheten sticker iväg uppåt och att de då ska drabbas av kreditförluster", säger mäklaren.

Mot strömmen gick Autoliv som backade 0,6 procent till 242:50 kronor sedan Toyota sänkt sin prognos för försäljningen av antalet fordon för 2009. Bakom sänkningen låg bland annat de höga bensinpriserna i USA som dämpat efterfrågan på Pickuper och SUV:ar.

Flera av skogs- och pappersbolagen påverkades av att Goldman Sachs tittat närmare på sektorn och gjort justeringar av riktkurserna. Investmentbanken tror att papperspriserna kommer att öka under 2009 efter att ha fallit med 4-5 procent under 2008.

Holmen fick höjd riktkurs till 211 kronor från tidigare 172 kronor, och aktien steg 2,5 procent till 202 kronor. Stora Enso, som också fick höjd riktkurs, ökade 3,1 procent till 66 kronor.

Meda rusade 9,1 procent till 78 kronor. Bolaget meddelade att Glaxosmithkline går in som partner i ett fas III-projekt som Meda har tillsammans med Valeant Pharmaceuticals samt att den amerikanska läkemedelsmyndigheten i huvudsak accepterar bolagets ansökan om godkännande för ett annat preparat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?