Annons

Stockholmsbörsen: Nedåt på börsen

Stockholmsbörsen backade i den inledande handeln på onsdagen och gick något sämre än de ledande europeiska börserna efter förnyat säljtryck i den indextunga banksektorn.

I brist på någon tydlig vägledning från varken USA eller Asien hölls sentimentet i europahandeln tillbaka av ett stigande oljepris och en rekyl ned i dollarn.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,9 procent lägre till noteringen 852,9. Omsättningen uppgick till 2,4 miljarder kronor.

Börserna i New York hade svårt att ta någon tydlig riktning på tisdagen och stängde med små förändringar. Slutnoteringarna var dock ändå något högre jämfört vid den europeiska stängningen. Statistik som visade att hushållens konfidensindikator var högre än väntat vägde mot fortsatt oro för finanssektorn och ett stigande oljepris. Även i Asien har det varit förhållandevis små rörelser under natten i brist på några direkt marknadsdrivande nyheter.

Den svenska banksektorn agerade åter sänke på Stockholmsbörsen med nedgångar för Swedbank A på 3,6 procent till 113:50 kronor och SEB A på 2,4 procent till 112:50 kronor. Merrill Lynch har trimmat sina riktkurser för de båda aktierna, visserligen endast marginellt men de är långt under dagens betalkurser. För Swedbank har riktkursen sänkts till 91:10 kronor från tidigare 91:68 kronor och SEB har sänkts till 90:50 kronor från tidigare 91:10 kronor. Underperform upprepas för båda aktierna.

De andra bankaktierna drogs med ned, Nordea backade 1,7 procent till 82:70 kronor och SHB A var 1,0 procent lägre till 149 kronor.

Volvo B tappade 2,6 procent 74 kronor. Bolaget har under morgonen redovisat sina lastbilsleveranser för juli som visade på en total ökning med 2 procent. Månaden innan var ökningen 16 procent. Leveranserna i Västra Europa, som är det enskilt största marknadsområdet för bolaget, föll med 12 procent under månaden som en effekt av de ökade bränslepriserna och effekterna av en försvagad Europakonjunktur. Östra Europa, Asien och Sydamerika höll däremot uppe siffrorna.

Broströms lyfte 7,7 procent till 55:75 kronor efter att bolaget fått ett bud från AP Möller Maersk om 57 kronor per aktie eller 3,6 miljarder kronor. Ägare med 55,9 procent av rösterna har oåterkalleligen accepterat budet och Broström rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera.

Ericsson B som utvecklats klart bättre än marknaden i övrigt de senaste dagarna fortsatte denna trend genom att endast backa 0,4 procent till 71:50 kronor. Analytiker har hänvisat den senaste veckans uppgång på över 9 procent som en fördröjd effekt av bildandet av samriskbolaget med STMicroelectronics, den allt starkare dollarn och Capex- prognoser från kinesiska operatörer. China Mobile redovisade dessutom under den tidigare onsdagsmorgonen ett halvårsresultat som var bättre än väntat.

Duni sjönk 3,7 procent till 42 kronor efter att EQT meddelat att de avyttrat samtliga aktier i bolaget, motsvarande 16,7 procent av kapitalet, till svenska investerare.

Råolja med leverans i oktober kostade vid 10-tiden 116:95 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex, motsvarande en uppgång på 65 cent. Bakom uppgången låg att meteorologer i prognoser förutspått att orkanen Gustav kommer att dra in över Mexikanska Golfen, där en femtedel av USA:s oljeproduktion finns. Detta lyfte flera av oljebolagen där bland annat PA Resources steg 1,0 procent till 50:75 kronor och Lundin Petroleum avancerade 1,2 procent till 65:75 kronor.

En dollar har blivit något billigare jämfört med tisdagen och kostar nu 6:37 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Strategin: Så ska ännu fler få köra laddbara bilar

57 procent av försäljningen i år, 80 procent nästa år.

Kias offensiva satsning för att få ännu fler att köra laddbara bilar fortsätter.

Snart lanseras dessutom den populära familjesuven Kia Sorento som laddhybrid vilket lär ge extra fart till den positiva utvecklingen. 

– Vi vill att många – inte bara några få – ska kunna köra laddbara bilar, säger Jonas Nilsson, marknadschef på Kia Motors Sweden.

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid.  

Kia blir allt populärare på den svenska bilmarknaden.

För tredje året i rad är den Sydkoreanska biltillverkaren Sveriges tredje största bilmärke – till och med störst om man enbart räknar försäljning till privatpersoner. Sedan flera år är Kia dessutom en av de allra största när det gäller laddbara bilar i Sverige.

Bakom försäljningsökningen och den ledande positionen ligger bland annat en offensiv satsning på att utöka produktportföljen med nya laddbara alternativ.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro och e-Soul.

Kia e-Niro.
Kia e-Niro.

Och snart är det Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den sjusitsiga suven Kia Sorento.

– Vårt utbud av laddbara bilar blir allt mer komplett. Vi vill att fler ska kunna köra elektrifierade bilar och minimera sin klimatpåverkan, oavsett familjesituation, tycke och smak, säger Jonas Nilsson.

8 000 tekniker jobbar med utveckling

Redan i år har Kia i genomsnitt det lägsta koldioxidutsläppet av Sveriges tio största biltillverkare.

57 procent av Kias totala försäljning på svenska marknaden utgöras av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent redan nästa år.

För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbas det intensivt på Kias forsknings- och utvecklingscenter utanför Seoul i Sydkorea. Sammanlagt arbetar 8 000 tekniker med att utveckla framtidens fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Kia XCeed.
Kia XCeed.

Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten stärka Kias position som ett ledande elbilsmärke.

– Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

Premiär för Kia Sorento Plug-In Hybrid

Nästa steg för att komplettera utbudet av laddbara modeller tas med lanseringen av nya Kia Sorento – en sjusitsig familjesuv som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Dieselversionen som just lanserats är först ut och redan nu går det att förboka modellen som laddhybrid med leverans under första kvartalet nästa år.

Fjärde generationen av Sorento (den första kom 2002) har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Modellen har fått ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistentsystemen. 

Kias nya laddhybrid Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju års nybilsgaranti

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?