Annons

Räntor och valutor: Avvaktande handel i väntan på tyska siffror

Europeiska marknadsräntor med kortare löptider sjönk svagt då handeln inleddes på tisdagen medan de med längre löptider var stabila, inför viktig tysk statistik senare på förmiddagen.

Räntan på den svenska tioårsobligationen öppnade 1 punkt upp till 4,08 procent, jämfört med måndagens stängning. Den tyska tioårsräntan var ned 1 punkt till 4,13 procent, vilket ger ett räntegap dem emellan på -5 punkter (-7).

Klockan 9.30 publicerar SCB producentprisstatistik för juli månad. PPI väntas ha ökat med 0,7 procent jämfört med månaden före och med 2,9 procent från samma månad i fjol, enligt SME Direkts analytikerenkät.

"Mest intressant blir att följa prisindex för inhemsk tillgång och speciellt delindexen för konsumtionsvaror respektive energirelaterade varor för att se om det finns tecken på en dämpning av prisökningstakten på livsmedel och energi", skriver Bengt Roström, analytiker på Nordea i bankens morgonbrev.

Knut Hallberg, Swedbank, tror på en lägre siffra än förra månaden och säger att det skulle kunna ge en liten lättnad för Riksbanken.

"Det finns ju inte så många pusselbitar kvar inför Riksbankens möte nästa vecka, bara KI:s konsumentförtroende och detaljhandeln", säger han.

SEB presenterar en ny konjunkturprognos "Nordic Outlook" klockan 10.00.

I SEB Merchant Bankings morgonbrev skriver Tomas Lindström att den globala kreditkrisen fortsätter att sätta sin prägel på den makroekonomiska utvecklingen och att tillväxten i OECD-området nästa år blir den lägsta sedan början på 1990-talet.

"En liten öppen ekonomi som den svenska kan inte stå emot - vi räknar med svagare tillväxt, stigande arbetslöshet och - så småningom - underskott (!) i de offentliga finanserna", skriver Tomas Lindström.

Europeiska räntor visade små rörelser inför tyska IFO- index, som publiceras klockan 10.00. Analytiker spår en svag nedgång i förtroendet till 97,2 i augusti, från 97,4 i juli, enligt Bloomberg News enkät. Ett lägre oljepris och en svagare euro bör leda till positivare klimat så småningom enligt analytiker, men kanske dröjer effekten lite till.

Tidigare på morgonen kom definitiv tysk BNP- statistik, som kom in i linje med såväl de preliminära siffrorna som förväntningarna.

Detaljerna visade att privatkonsumtionen var svagare än väntat, liksom kapitalinvesteringarna, medan bygginvesteringarna och den inhemska efterfrågan däremot var starkare än väntat. Exporten minskade med 0,2 procent istället för väntade 1,0 procent, medan importen minskade med 1,3 procent istället för en väntad nedgång med 3,0 procent, enligt Bloomberg News.

Det tyska konsumentförtroendet för september sjönk till 1,5 (från 1,9 månaden före, väntat var 2,0), vilket var den lägsta nivån på över fem år, enligt GfK:s undersökning. Konjunkturförväntningarna sjönk kraftigt till -21,8 i den nya mätningen, från -8,0 månaden före.

Amerikanska marknadsräntor inledde den europeiska handeln med små rörelser.

Den amerikanska tvåårsräntan noterades till 2,32 procent, ned 1 punkt från måndagens svenska stängning, medan tioåringen var oförändrad på 3,79 procent.

I eftermiddag redovisas S&P/Case Schiller husprisindex och försäljningen av nya hem i juli. Den förra väntas visa en nedgång i husprisindex med 16,2 procent och den senare en nedgång i försäljningen med 0,9 procent, enligt Bloomberg News.

Dessutom publiceras hushållens konfidensindikator, som väntas ha stigit till 53,0 i augusti, från 51,9 i juli.

Kvällen avslutas med protokoll från Federal Reserves räntemöte den 5 augusti. Vid mötet beslutades att styrräntan skulle lämnas oförändrad på 2,00 procent, ett beslut som Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, gick emot. Han ville istället höja styrräntan.

På valutamarknaden fortsatte dollarn att stärkas mot euron och gick under 1:47-strecket, inför den tyska IFO- statistiken.

Mot yenen var dollarn stabil, jämfört med noteringen på måndagseftermiddagen.

Pundet fortsatte samtidigt att försvagas mot dollarn, men var stabil mot euron.

Kronan har försvagats med knappt 6 öre mot dollarn och med knappt 2 öre mot euron.

tisdag kl 9.10 (måndag kl 16.15)
=================================
USD/SEK 6:3827 (6:3255) SSV 6 mån 4,40 (4,40)
EUR/SEK 9:3677 (9:3530) Statsobl 10y 4,08 (4,07)
EUR/USD 1:4675 (1:4783) Räntegap/ty -5 (-7)
US obl 10y 3,79 (3,79) Tysk obl 10y 4,13 (4,14)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937
Nyhetsbyrån Direkt#CODES T/BON T/MACRO


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?