Annons

Stockholmsbörsen: Liten nedgång att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre rörelser med dragning nedåt när handeln i Europa inleds på måndagen efter den starka avslutningen under fredagens handel.

Börserna i New York steg visserligen på fredagen men utökade endast sina uppgångar marginellt efter den europeiska stängningen. Ett kraftigt sjunkande oljepris övervägde oron kring den skakiga globala ekonomiska utvecklingen och hur länge kreditkrisen på Wall Street ska fortsätta. Dow Jones stängde 1,7 procent upp men slutade 0,3 procent ned för hela veckan efter nedgångar under måndagen och tisdagen.

S&P 500 steg med 1,1 procent ledd av finanssektorn som lyfte 3,3 procent. Bland annat handlades Lehman Brothers upp 5 procent efter medieuppgifter om att Korea Development Bank kan vara intresserad av investmentbanken. Nasdaq Composite ökade 1,4 procent.

Ben Bernanke, som höll ett tal i Jackson Hole, sa att inflationen bör lätta i slutet av 2008 och 2009, men han varnade samtidigt för att Fed kommer att agera om inflationen inte dämpas på "medellång sikt". Marknaden tolkade beskedet som positivt och börserna utökade sina tidigare uppgångar.

Oljepriset föll med 5,4 procent under golvhandeln i New York på fredagen, den största nedgången sedan i december 2004. Bakom nedgången låg en starkare dollar och fortsatt oro för att en avmattning i USA och andra ekonomier ska slå mot efterfrågan. Nu under morgonen har priset stabiliserat sig något och råolja med leverans i oktober handlas kring 114,80 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex.

Även i Asien har det varit positivt under natten med stöd av uppgångarna på Wall Street, det lägre oljepriset och en försvagning av yenen mot dollarn. Nikkei 225 slutade 1,9 procent högre.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt i nyhetsflödet så här långt. Meda har meddelat att det via dess helägda amerikanska dotterbolag Meda Pharmaceuticals har nått en uppgörelse med Cobalt Pharmaceuticals avseende patenttvisten för Astelin.

VBG kan få stöd av en analys i Dagens Industri i måndagens upplaga. Bolaget dominerar flera av Europas marknader för släpvagnskopplingar och trailerutrustning. I kombination med en stark rörelsemarginal gör detta aktien köpvärd, trots att konjunkturen försämras, skriver tidningen.

Måndagens stora hållpunkt är försäljningen av befintliga bostäder i USA i juli. Statistiken släpps klockan 16.00 och enligt Bloomberg News enkät väntas en uppgång med 1,0 procent efter en nedgång med 2,6 procent i juni. I övrigt håller Londonbörsen stängt.

Senare i veckan kommer det desto mer makrosiffror. Tisdagen innehåller tyskt IFO-index för augusti och från USA kommer S&P/Case Schiller husprisindex och försäljningen av nya hem i juli. Tisdagskvällen avslutas med protokoll från Federal Reserves räntemöte den 5 augusti.

På torsdagen kommer preliminär BNP för andra kvartalet från USA och veckan avslutas med inflationssiffror från euroområdet samt amerikanskt Chicago inköpschefsindex och Michigan Index.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?