Annons

Stockholmsbörsen: Banker och gruvor tynger

Stockholmsbörsen rekylerade ned under låg omsättning på måndagen i likhet med de ledande europeiska börserna efter fredagens kraftiga uppgång.

"Avslaget är bara förnamnet, det händer ingenting. Det är stängt i London och det gör sitt till och förhoppningsvis kan det bli lite mer rörelser i eftermiddag. Vi halkar ned något efter fredagens uppgång och nu väntar man på någon form av vägledning", kommenterar en mäklarchef dagens handel.

Klockan 13.25 var OMXS30 0,5 procent lägre till noteringen 860,6. Omsättningen uppgick till ovanligt låga 2,0 miljarder kronor, som en effekt av att Londonbörsen håller helgstängt.

Bank var en av de sektorer som utvecklades sämre på Stockholmsbörsen och även i Europahandeln utan att några direkta nyheter har kommit. Nordea sjönk med 1,1 procent till 84,20 kronor, Swedbank A tappade 0,8 procent till 121 kronor, och SEB A backade 0,6 procent till 118,25 kronor.

På nedsidan fanns även gruvbolagen. Boliden backade 2,6 procent till 41,60 kronor och Lundin Mining var 2,1 procent lägre till 32,10 kronor. London Metall Exchange, LME, håller också helgstängt under måndagen men i den asiatiska handeln har det varit nedgångar för basmetallerna. Koppar med leverans i november backade 1,5 procent på Shanghai Futures Exchange och zink med samma leveranstid var 2,4 procent ned.

Ericsson B steg med 1,0 procent till 70,20 kronor och därmed fortsatte aktien att gå bättre än marknaden i övrigt. Sedan i torsdags, dagen efter beskedet om att bolaget bildar ett samriskbolag mellan Ericsson Mobile Platforms och ST Microelectronics ST-NXP Wireless, har aktien stigit med 6 procent vilket kan jämföras med OMXS30 som på samma tid endast ökat 2,0 procent.

West Siberian avancerade 3,2 procent till 6,50 kronor. Spanska Repsol överväger att öka sitt ägande i West Siberian till 10 procent. Det uppgav Maxim Barski, West Siberians vd, för Bloomberg News i en intervju sent på fredagskvällen. Bland övriga oljebolag var det mer blandat. PA Resources tappade 1,4 procent till 52 kronor och Lundin Petroleum var 0,4 procent ned till 66,75 kronor.

WTI-oljan föll med 5,4 procent under golvhandeln i New York på fredagen efter en dollarförstärkning och på fortsatt oro för dämpad efterfrågan. Under måndagen har priset återhämtat sig något och handlas kring 115,50 dollar per fat på Nymex, men det kan jämföras med priser på upp mot 122 dollar under den tidiga fredagen.

Meda A steg med 0,3 procent till 73,75 kronor efter att bolaget meddelat att det via dess helägda amerikanska dotterbolag Meda Pharmaceuticals har nått en uppgörelse med Cobalt Pharmaceuticals avseende patenttvisten för Astelin.

VBG B lyfte med 4,0 procent till 104 kronor och fick stöd av en analys i måndagens upplaga av Dagens Industri. Bolaget dominerar flera av Europas marknader för släpvagnskopplingar och trailerutrustning. I kombination med en stark rörelsemarginal gör detta aktien köpvärd, trots att konjunkturen försämras, skriver tidningen.

RNB tillhörde en av vinnarna med en uppgång på 10 procent till 15,40 kronor. Bolaget höll extra bolagsstämma på måndagen och där godkändes företrädesrättsemissionen 1:1 med en teckningskurs 6,00 kronor per aktie. Offentliggörandet av villkoren i emissionen kom dock redan i torsdags vilket då fick aktien att falla med 13 procent.

Även Kappahl utvecklades väl med en uppgång på 2,4 procent till 43 kronor. Bolagets vd Christian W Jansson uppger för Dagens Industri i måndagens tidning att 30 butiker ska öppnas under nästa verksamhetsår och att försäljningen varit okej under sommaren.

"Vi håller fast vid en årlig försäljningstillväxt på 6-9 procent där nyetableringarna bidrar med två tredjedelar", säger Christian W Jansson till DI samtidigt som han uppger att han är "tillfreds" med försäljningsutvecklingen under sommarmånaderna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från CrunchfishAnnons

Cash is dead, long live cash!

I Sverige är kontanterna på väg att försvinna helt. Då försvinner marknadens bästa betalmedel eftersom kontanter är det enda som alltid fungerar och aldrig äventyrar din personliga integritet. Kanske är de historia inom bara tre år och då är det bråttom att ta fram ett digitalt alternativ som har samma fina egenskaper som kontanter. 

Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle må ha sina fördelar, men inom en snar framtid kommer vi att sakna ett betalningsmedel som alltid fungerar. Driftsstopp och längre störningar på nätet riskerar att lamslå hela Sverige. Riksbanken överväger att möta utmaningen med en digital e-krona och det har diskuterats i tre webinarier modererade av Crunchfishs VD. Om e-kronan ska kunna erbjuda samma egenskaper som dagens kontanter krävs ett radikalt nytänk och även ny teknik. Crunchfish har utvecklat en lösning för digitala kontanter som gör att betalningen garanterat fungerar friktionsfritt utan att tumma på integriteten.

– När det gäller säkerhet använder vi samma beprövade teknologi som vid tokeniserade kortbetalningar med digital signering från ett säkert utrymme i mobilen. I Sverige kan digitala kontanter integreras med mobila plånböcker som Swish och även direkt i korträlsen. Vi för nu också partnersamtal med flera internationella bolag om digitala kontanter, förklarar Crunchfishs VD Joachim Samuelsson som är serieentreprenör och teknikpionjär med över tjugo patent och patentansökningar inom digital betalning och närhetsbaserad interaktion.

Personlig integritet vid betalningar

Digitala kontanter kompletterar alla typer av betaltjänster och tillåter betalaren att vara både privat och anonym. Betalningen är alltid friktionsfri och avvecklas antingen slutgiltigt vid betalningsögonblicket till en mobil plånbok eller till ett bankkonto om mottagaren så önskar. 

– I Tyskland är kontanter fortfarande det vanligaste betalmedlet, medan i Sverige används kontanter bara i 9% av butiksbetalningarna. Den främsta anledningen till att tyskarna håller fast vid kontanterna är oviljan mot digital spårbarhet. Med digitala kontanter är det möjligt att hitta en önskvärd balans mellan personlig integritet och motverkan mot penningtvätt. Banken måste inte se alla betalningar bara för att de är digitala. Vi löser det. 

Om krisen kommer

Digitala kontanter gör betalmarknaden robust. Utan tillgång till nätet klarar vi oss bara i några få dagar tills likviditeten är slut i marknaden. Då kan vi inte längre betala för varor och tjänster. Även om det inte är vanligt förekommande har pandemin lärt oss att staten måste planera för och värna om grundläggande samhällsfunktioner. Att hoppas att folk kommer ha kontanter i madrassen kommer inte fungera när alla rutiner för kontanthantering har försvunnit. 

– Vår vision är att vi kommer att fortsätta betala med kontanter, fast i digital form. Digitala kontanter överförs friktionsfritt och omedelbart eftersom de är oberoende av allt som kan strula online. Endast om man behöver tillgång till mer pengar än vad som finns i den mobila plånboken behöver man koppla upp sig. Digitala kontanter kan emellertid också distribueras säkert med vanlig post och scannas in i mobilen om telenätet ligger nere. Det är en nödvändig egenskap vid kris under en längre tid, avslutar Joachim.

Om Crunchfish

Crunchfish är ett IT-bolag från Malmö som utvecklat patentsökta lösningar för digitala kontanter som både kan integreras direkt med rälsen eller i en mobil plånbok. Lösningarna är globalt skalbara och gör betalningar robusta eftersom riskerna med störning och driftstopp helt elimineras. Crunchfish är internationellt verksamt och är noterade på Nasdaq First North Growth Market sedan 2016. 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?