Annons

DEBATT: Lars dominerar alldeles för många styrelser

Alltför många bolagsstyrelser är fulla med män i femtioårsåldern som parkerats där för att de redan gjort sitt i företaget. Vanligaste namnet i en styrelse är Lars, det säger sig själv att en Lars till inte är vad som behövs för att skapa dynamik och spetskompetens, skriver, David Holmberg, styrelseordförande Agentum på DI Debatt

När svenska börsbolag ska rekrytera ledamöter till styrelsen söker valberedningen i sin närmaste omgivning. Att inte gå utanför det egna nätverket minskar företagens källa till kompetens. I stället för att skapa dynamik, skapar bolagen en långtidsparkering för personer som belönas för lång och trogen tjänst.

Visst är det märkligt att så många av bolagens styrelser präglas av herrar i femtioårsåldern? Det vanligaste förnamnet i styrelserummen är Lars. Vår erfarenhet säger att aktuell kompetens i styrelsen leder till ökad konkurrenskraft. Det är knappast någon revolutionerande slutsats.

Ska företaget in i Kina, sök styrelseledamöter med Kinaerfarenhet. Vill företaget nå en yngre kundgrupp, leta efter ledamöterna som kan den nya målgruppen. Sitter där redan fem Lars borde det säga sig självt att en Lars till inte är vad som behövs mest. Att bredda styrelsen borde vara den viktigaste frågan för svenska börsbolag i dag. Få ifrågasätter att en jämnare könsfördelning i företaget vanligen leder till högre lönsamhet. Ändå finns det bara fyra kvinnliga vd:ar och tre kvinnliga styrelseordföranden bland de börsnoterade bolagen. Tittar man på styrelsesammansättningen är det marginellt bättre, 18 procent är kvinnor.

Få bolag ser styrelsen som ett organ där man fyller på med aktuell kompetens. I stället för att använda styrelsen för prestigeplaceringar bör man se till att uppdatera den med ledamöter som har spetskompetens för kommande utmaningar. Att byta ut varje ledamot efter två år är en modell. Många styrelserekryteringar görs med vänsterhanden och många styrelseposter är i dag parkeringar av personer som för länge sedan har gjort sitt i företaget.

Det är dags att vakna upp och våga släppa in nytt blod som skapar dynamik och tillför ny kompetens. Det första styrelseuppdraget ska inte komma vid pensionsåldern, utan bör vara en del i utvecklingen av unga ledare. Våga ta in kompetens från andra branscher, våga rekrytera yngre ledamöter och våga rekrytera kvinnor. Det vanligaste namnen bland svenska tjejer födda på 1970-talet är Maria, bland dessa finns minst lika många kompetenta styrelseledamöter som bland 50- åringarna som heter Lars.

Jag och mina kolleger frågar: Varför väljer inte fler bolag att byta Lars mot Maria?

David Holmberg ArgentumDavid Holmberg, styrelseordförande Agentum


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?