Annons

USA-börser: Lehman-affär kan ge lyft

Terminerna indikerar uppgångar när handeln i New York inleds på fredagen efter mediauppgifter om att Korea Development Bank kan vara intresserad av Lehman Brothers. Samtidigt har oljepriset vänt ned och marknaden inväntar ett tal från Ben Bernanke.

Bland aktier som aktiva i förhandeln fanns Lehman Brothers som steg med 11 procent efter att den statliga banken Korea Development Bank, enligt Reuters, uppgett att det kan komma att köpa Lehman Brothers.

"Vi tittar på ett flertal alternativ och är öppna för alla möjligheter, vilket skulle kunna inkludera ett köp av Lehman", sade en talesman för Korea Development Bank, enligt Reuters rapporten.

Lehman Brothers, USA:s fjärde största investmentbank, har förlorat 85 procent av sitt börsvärde sedan toppen i början av 2007. Med torsdagens slutkurs värderades hela bankjätten till 9,5 miljarder dollar vilket är i storleksordning med Swedbank.

"Finansiellt skulle KDB inte ha några problem med att

köpa en majoritetsandel i Lehman eftersom investmentbankens värde har rasat kraftigt de senaste månaderna", sade Park Jung-hyun, analytiker vid Hanwha Securities i Seoul, till Reuters.

Enligt Bloomberg News siktar Sydkoreas regering på att privatisera Korea Development Bank under 2012 och förvärv av inhemska och utländska bolag kan hjälpa banken att expandera inför det målet.

WTI-oljan, som steg med nära 5 procent på Nymex på torsdagen, har fallit tillbaka till under 120 dollar per fat vilket gav ytterligare stöd till marknaden. Bakom nedgången låg en förstärkning av dollarn och att flödet genom den pipeline som går från Azerbadjan till Medelhavet, och som varit stängd efter en explosion i Turkiet, återupptagits.

Fredagens agenda bjuder inte på någon statistik. Däremot talar Fed-chefen Ben Bernanke på centralbankskonferensen i Jackson Hole i Wyoming klockan 16.00. Temat är finansiell stabilitet.

Noteringar kring klockan 14.50
Terminen för Dow Jones +0,649%
Terminen för S&P 500 +0,721%
Terminen för Nasdaq +0,590%
2-åriga USA-räntan +0,0643 till 2,3667%
10-åriga USA-räntan +0,0187 till 3,8478%
Olja, US WTI -1:36 USD till 119:82 dollar per fat
Olja, Brent -1:45 USD till 118:71 dollar per fat


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?