Annons

Stockholmsbörsen: Nedgång väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en negativ öppning när handeln i Europa inleds på torsdagen efter nedgångar i Asien och ett stigande oljepris.

Förväntningarna på en kommande räddningsaktion för Fannie Mae och Freddie Mac fick de båda aktierna att falla kraftigt i New York på onsdagen medan marknaden i övrigt steg och fick de tre ledande indexen att stänga i positivt territorium. Dow Jones slutade 0,6 procent upp ledd av Bank of America som steg 4,3 procent och JP Morgan som avancerade 4,0 procent.

S&P 500 steg 0,6 procent med stöd av finanssektorn, som var upp 1,7 procent efter att köpare kommit in i den senare delen av handeln. Utanför finanssektorn steg Hewlett- Packard med 5,7 procent efter att ha redovisat en rapport som var bättre än väntat och även prognosen för det kommande kvartalet överträffade förväntningarna. Nasdaq Composite klättrade 0,2 procent.

Fannie Mae och Freddie Mac föll med 27 respektive 22 procent sedan investerarna fortsatt att spekulera i att bolåneinstituten behöver ett så stort kapitaltillskott från det amerikanska finansdepartementet att de i stort sett kommer att bli förstatligade. De båda bolagen, som garanterar runt hälften av alla utstående bolån i USA, har nu förlorat nära 95 procent av sina börsvärden på ett drygt år.

Wall Street Journal pekar i en artikel på torsdagen att den stora frågan för Fannie Mae och Freddie Mac nu är den skuld om 225 miljarder dollar som måste refinansieras i slutet på september. Så här långt har inte bolåneinstituten haft några problem att sälja obligationer med en löptid om ett år eller mindre. Men enligt artikeln kan investerarna bli tveksamma så länge detaljerna kring en eventuell statlig räddningsaktion fortsätter vara oklara.

I Asien har det däremot varit negativt under natten med finanssektorn i spetsen på oro för ytterligare kreditrelaterade förluster. Nikkei 225 slutade 0,8 procent lägre. Kinas Shanghai Composite Index, som steg med 7,6 procent under onsdagen på spekulation om ett stimulanspaket, föll tillbaka och var vid 8.30-tiden 3,1 procent ned.

Råolja med leverans i september kostade under morgonen kring 117 dollar per fat och har därmed stigit för tredje dagen i rad. Bakom uppgången låg onsdagens lagersiffror som visade på en kraftig nedgång av bensinlagren i USA och oro för att avtalet om en missilsköld i Polen ska skapa spänningar mellan Ryssland och västvärlden.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt under morgonen undantaget ett flertal småbolagsrapporter. Goldman Sachs har tittat närmare på några svenska verkstadsbolag och trimmat riktkurserna. Investmentbanken har höjt riktkursen för Sandvik till 99:50 kronor från tidigare 99 kronor och Electrolux till 71:50 kronor från tidigare 67 kronor.

Torsdagens agenda bjuder bland annat på preliminär PMI för augusti i EMU klockan 10.00 och detaljhandel från Storbritannien under juli klockan 10.30. Från USA kommer under eftermiddagen antalet nya arbetslösa klockan 14.30. Något senare, klockan 16.00, publiceras Philadelphia Fed index och ledande indikatorer.

Antalet nya arbetslösa väntas ha sjunkit till 440.000 personer förra veckan, ned från preliminära 450.000 personer veckan före, enligt Bloomberg News enkät. Philadelphia Fed index bedöms ha stigit -12,6 i augusti, från -16,3 i juli, men indexet kan ha begränsad marknadspåverkande effekt då det har visat sig ha dålig korrelation med det betydligt viktigare ISM-indexet. Ledande indikatorer väntas ha sjunkit med 0,2 procent i juli, efter en nedgång med 0,1 procent i juni.

Bland bolagsrapporter som trillar in under dagen finns JM och NCC.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?