Annons

Räntor och valutor: Öberg lyfte kronan

Europaräntorna steg under torsdagen, med stöd av bättre inköpschefssiffror än väntat i euroområdet som minskade förväntningarna på att ECB kommer att sänka styrräntan.

Svenska räntor gick i samma riktning som utlandet. Kronan stärktes efter ett tal av vice Riksbankschef Svante Öberg.

Den tyska tioårsräntan gick upp 6 punkter till 4,17 procent, jämfört med svensk stängning på onsdagen. Den svenska tioårsräntan steg med 4 punkter till 4,08 procent. Därmed vidgades räntegapet mellan Sverige och Tyskland till - 9 punkter (-7).

Vice Riksbankschefen Svante Öberg höll på eftermiddagen ett tal som inte bjöd på någon förändrad hållning.

"Här kommer inte någon mjukare hållning", sade Michael Grahn, analytiker på Danske Bank, om talet.

Svante Öbergs budskap var att bilden från i juli "i stort sett står sig", med lägre tillväxt och hög inflation.

"Statistiken som har publicerats sedan det penningpolitiska mötet i början av juli bekräftar bilden att tillväxten i den svenska ekonomin mattas av och att inflationen är fortsatt hög", sade Svante Öberg.

Han framhöll att inflationen är den högsta sedan i mitten av 90-talet, även om priset på olja och andra råvaror har fallit.

Före talet hade det funnits vissa spekulationer om att Svante Öberg skulle kunna ändra sin syn mot bakgrund av att oljepriset sjunkit under sommaren samtidigt som BNP kommit in mycket svagt.

"Jag tyckte att han var lite hökaktigare än jag väntat mig. Det är förvånande att han tycker att prognosen i juli i stort sett står sig", kommenterade Handelsbankens analytiker Stefan Hörnell efter talet.

SCB:s Arbetskraftsundersökning visade på förmiddagen en arbetslöshet på 5,8 procent, ner från 8,1 procents arbetslöshet i juni. I juli 2007 var motsvarande tal 5,4 procent.

Sysselsättningen steg med 37.000 personer, eller 0,8 procent, vilket dock inte var en statistiskt säkerställd förändring från juli i fjol.

"Utfallet kanske tyder på att arbetsmarknaden bromsar in lite tidigare än jag förväntat mig, men man ska se upp med sommarmånaderna på grund av säsongsmönstret", sade Olle Holmgren, analytiker på SEB.

Även Handelsbankens analytiker Stefan Hörnell kommenterade att juli-AKU var oväntat svag.

"Säsongsjusterat ser det ut som vi har passerat botten i arbetslöshet, den var i april och arbetslösheten är upp ungefär fyra tiondelar sen dess. Samtidigt sker en ganska tydlig inbromsning av sysselsättningen. Kanske kommer den lite tidigare än vi väntat oss, men arbetslöshetsuppgången är här nu, det sker en omsvängning", sade Stefan Hörnell.

Vårt norska grannland inkom med oväntat starka BNP- siffror för andra kvartalet. Fastlands-BNP steg 1,0 procent i kvartalstakt under andra kvartalet. Totala BNP steg 0,6 procent. Enligt Bloombergs prognoser väntades 0,6 respektive 0,4 procent.

"Om man ser på några kvartal sammantaget så är det tydligt att tillväxten har saktat ner", skrev dock Erik Bruce, analytiker på Nordea, i ett marknadsbrev.

Det brittiska pundet stärktes efter att det meddelats att detaljhandelns försäljningsvolym steg 0,8 procent i månadstakt och 2,1 procent i årstakt i juli. Det var mycket bättre än väntade -0,2 i månadstakt och även över förväntan för årstakten.

Vicky Redwood på Capital Economics sade till Bloomberg News att "svagheten på husmarknaden och den höga inflationen inte får genomslag förrän efter ett tag".

"Detaljhandelssiffrorna kommer att bli sämre senare i år", fortsatte hon.

Preliminära inköpschefsindex från euroområdet i augusti visade på förmiddagen något högre värden än väntat, och steg med undantag för tjänstesektorn.

"Något mer än stagnation kan fortfarande inte vara i korten för återstoden av året. Vägen ligger nu öppen för räntesänkningar, men ECB:s händer är fortfarande bundna av inflationsförväntningar som stigit", skrev Christoph Weil, analytiker på Commerzbank i en kommentar.

Amerikanska marknadsräntor steg på torsdag eftermiddag efter att veckosiffran över antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade mer än väntat till 432.000 personer, under vecka 33.

Räntorna fortsatte upp fram till svensk stängning. Strax innan publicerades Philadelphia Federal Reserves månatliga index som visade en mindre svag ekonomisk aktivitet i näringslivet i augusti, jämfört med i juli.

Indexet steg till -12,7 från -16,3 månaden före, vilket var något lägre än väntade -12,6 enligt Bloomberg News snittprognos.

Samtidigt med indexet meddelades ledande indikatorer för juli, som däremot sjönk mer än väntat med 0,7 procent i juli, jämfört med månaden före. Analytikerna hade spått en nedgång med 0,2 procent jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Jämfört med svensk stängning på onsdagen steg den amerikanska tvåårsräntan 5 punkter till 2,30 procent. Tioårsräntan steg 4 punkter till 3,83 procent.

På valutamarknaden försvagades dollarn mot såväl euro som yen. Mot euron gick dollarn till 1:487 från 1:475 på onsdag eftermiddag, som en följd av fortsatt oro kring utvecklingen i den amerikanska finanssektorn.

Kronan stärktes 7 öre mot dollarn till 6:30. Mot euron stärktes kronan med omkring 3 öre till 9:37. Mätt i TCW- index stärktes kronan till 123,40 från 123,91 på onsdagen.

"Det är framförallt Öbergs tal som ger kronan lite stöd", sade en valutastrateg till Nyhetsbyrån Direkt och konstaterade att talet varit i fokus samt att det i övrigt varit "ganska lugnt".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?