ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kinas ekonomi väntas dyka efter OS

PEKING. I många år har Kinas ekonomi rusat fram som ett frustande expresståg. Men experter TT talat med tror att en djup svacka i tillväxttakten väntar efter OS.
"Jag tror att det kommer en ganska djup svacka, som inleds i höst och som kanske håller i sig i ett par-tre år. Det kommer att bli tufft för Kina", säger Lei Chengyao, professor vid det ansedda Renmin-universitetet i Peking, till TT.

I flera år har Kinas ekonomi avnjutit en årlig tillväxttakt på kring 10 procent. I viss mån har yran inför OS i Peking bidragit, inte minst i stora infrastruktursatsningar på spårvägar, vägar, arenor och turistanläggningar.

Men Lei påpekar att trots att OS-satsningarna i rena summor är enorma, är de bara en mycket liten del av världens fjärde största — och i volymer mest snabbväxande — ekonomi.

"OS är också bara en tillfällig engångshändelse, som inte har så stor effekt på Kinas ekonomi i stort. Det är mer ekonomin som påverkar OS, inte OS som påverkar ekonomin."

Lei Chengyao tror att Kina de närmaste åren får nöja sig med en BNP-tillväxt på cirka 5 procent. Men orsaken är alltså inte en baksmälla efter OS, utan helt andra faktorer.

Världsekonomin och internationella konjunkturer i stort, med höga energi- och matpriser samt osäkerhet och fall på aktie- och valutamarknaderna, är långt viktigare frågor för det kinesiska finansministeriet än OS.

"I höst kommer effekterna i världsekonomin att synas mer och mer tydligt. Andra länder tvingas anpassa sina ekonomier till det, och det kommer också påverka Kina. Hur stort Kinas fall blir beror delvis på övriga världen", säger Lei.

OS, Kina, ekonomi, tillväxt, sackar Han tror dock att Kina skulle bli ännu mer sargat om inte ekonomin varit så statsreglerad som den faktiskt är. Kinesiska staten har enorma summor i kassakistorna, inte minst i reserven av utländsk valuta - och mat- och elpriser sätts av regimen.

"Dessutom kommer investeringsefterfrågan, även från utländska investerare, också att vara fortsatt hög. Det beror delvis också på att ekonomin är reglerad av regeringen, vilket kan uppfattas som mera tryggt", säger Lei Chengyao.

Tyck till