Annons

USA-börser: Kurserna vänder uppåt

Efter en oregelbunden öppning på onsdagen steg de amerikanska börserna efter ett par timmars handel. Tekniksektorn gav stöd efter att HP:s delårsresultat överraskat positivt.

Kring 17.15-tiden svensk tid var Dow Jones Industrial Average-idnex upp med 0,6 procent till 11.420, medan S&P 500- index var upp med 0,6 procent. Nasdaq Composite ökade med 0,8 procent.

Omsättningen hade nått 250 miljoner aktier på New York-börsen, och till 400 miljoner på Nasdaq-börsen.

Räntemarknaden hade en lugn dag och ingen viktigare statistik hade presenterats eller väntades.

Obligationsräntorna, korta som långa, sjönk. Tioåringen var ner med 4 punkter till 3,79 procent. Dollarn stärktes något mot euron.

Hewlett-Packard steg med drygt 5 procent efter att tredje kvartalets resultat överraskat positivt. Även utsikterna för fjärde kvartalet översteg analytikernas förväntningar.

"Resultatet var ganska bra. Det är bredden i deras portfölj och den internationella mixen som gör att de presterar bättre än Dell", kommenterade en analytiker för Bloomberg News.

Flera andra datarelaterade aktier steg, Dell var upp med 2 procent, medan Apple ökade med nära 2 procent.

Andra styrkekort på Nasdaq-börsen var RIM, Qualcomm och Oracle.

Bank- och finanssektorn gick också bättre än marknaden, i spåren av de senaste dagarnas nedgångar. Bank of America steg med 3,2 procent och JP Morgan var upp med 2,2 procent.

Oron kring bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Macs öde höll i sig, med nedgångar på kring 11 procent vardera för aktierna. Bolagen har under de fem senaste handelsdagarna tappat nära en tredjedel av börsvärdet, på farhågor om ett förstatligande.

Daniel Mudd, Fannie Maes vd, tillbakavisade på onsdagen att bolaget ska ha förhandlat med det amerikanska finansdepartementet om nytt kapital.

Energisektorn gav först stöd tack vare fortsatta uppgångar för oljepriset under onsdagen. Men oljepriset vände ner efter att det amerikanska energidepartementets veckovisa lagerstatistik visat på en kraftig ökning av råoljelagren i förra veckan.

Exxon sjönk med 0,5 procent, medan Chevron var marginellt upp.

GAP steg med 1,3 procent inför delårsrapporten för räkenskapsårets andra kvartal, då en vinst på 0:28 dollar väntas, enligt Bloomberg News.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Rekordförsäljning av laddbara bilar

Hittills i år är 29,3  procent av alla nya bilar som säljs på svenska marknaden laddbara.

För Kia, ett av de ledande märkena på den svenska elbilsmarknaden, är motsvarande siffra 57 procent.

Och utvecklingen fortsätter – redan nästa år räknar biltillverkaren med att 80 procent av alla nya bilar är laddbara.

Laddbara bilar för dina behov. 

Bilmarknadens omställning från fossila bränslen till eldrift fortsätter i snabb takt.

Under oktober var andelen laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, som registrerades rekordhög med 36 procent av den totala nybilsförsäljningen. Det ska jämföras med oktober förra året då motsvarande siffra låg på 11,8 procent, allt enligt en ny rapport från branschorganisationen Bil Sweden.

Kia Niro
Kia Niro

”Offensiv strategi”

Kia har länge varit en drivande aktör på Sveriges elbilsmarknad. Hittills i år utgörs 57 procent av all nybilsförsäljning av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent nästa år.

Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

I produktportföljen finns nu fyra laddhybrider – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro (utsedd till Miljöbästa bil 2019) och e-Soul.

Kia Sorento som laddhybrid

Kia Sorento
Kia Sorento

Nu har orderböckerna dessutom öppnats för ytterligare en laddhybrid: den populära sjusitsiga familjesuven Kia Sorento som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt viktigare modell i sitt segment. Dieselversionen släpps på marknaden redan nu, och under första kvartalet 2021 börjar modellen levereras som laddhybrid.

Offensiv omställning

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar. För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbar 8 000 personer nu intensivt på Kias R&D-center i Namyang utanför Seoul i Sydkorea. Här utvecklas framtida fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

FAKTA/Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?