Annons

Räntor & valutor: Räntorna sjunker tillbaka

Europeiska räntor vände åter nedåt på onsdagseftermiddagen, efter en kortvarig rekyl uppåt under förmiddagen då ett förbättrat börshumör lockade investerare från räntemarknaden. Förnyad oro över att tillväxten i euroområdet vacklar uppgavs ha bidragit till vändningen.

När dagen summerades var nettorörelserna jämfört med stängning på tisdagen små.

Handlare nämnde ett uttalande från den tyska regeringen som uppgav att utsikterna för den tyska ekonomin "förmörkats".

Tillväxten kommer att vara fortsatt måttlig de kommande månaderna och det finns ett fortsatt uppåttryck på priserna, enligt landets finansdepartement.

På tisdagen kom exempelvis statistik som visade att producentpriserna i Tyskland rakade i höjden i juli.

En av få makrorelaterade händelser på onsdagen var annars Bank of Englands protokoll från räntemötet den 7 augusti. Det fanns vissa förväntningar på marknaden om att Timothy Besley, som vid förra mötet röstade för en höjning av styrräntan, skulle ha sällat sig till majoriteten som förespråkade oförändrad styrränta.

Protokollet visade dock att beslutet att lämna styrräntorna oförändrade på 5,00 procent var oenigt. Liksom vid förra mötet röstade Timothy Besley för en räntehöjning med 25 punkter och David Blanchflower för en sänkning med lika mycket.

Enligt Timothy Besley behövdes en omedelbar räntehöjning för att förankra inflationsförväntningarna på medellång sikt. En sådan åtgärd skulle också bidra till att säkra centralbankens trovärdighet och minska behovet av en mer restriktiv policy i framtiden.

David Blanchflower lyfte å sin sida fram den senaste tidens svaga statistik om den ekonomiska aktiviteten. Han bedömde att det fanns en mindre risk för att inflationen blir bestående och en större risk för att underskrida inflationsmålet på medellång sikt på grund av den snabba avmattningen i ekonomin.

MPC-ledamöterna noterade vid mötet att tillväxtutsikterna har försämrats under den senaste månaden samtidigt som löneökningarna har varit fortsatt dämpade.

Enligt BOE skulle en räntehöjning i augusti ha riskerat att skada förtroendet och ytterligare pressa ned aktiviteten i ekonomin. Detta skulle i förlängningen kunna leda till att inflationsmålet underskrids på medellång sikt.

"Vi kan komma att se en uppdelning lite längre men det kommer att bli allt tydligare att de måste sänka, och vi kommer att röra oss mot en tvåvägssplittring", kommenterade George Buckley, ekonom vid Deutsche Bank i London, till Bloomberg News.

Brittiska marknadsräntor, som pekade svagt upp på förmiddagen inför protokollet, vände ner efter protokollet samtidigt som pundet försvagades till nära tvåårslägsta nivåer mot dollarn.

Räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen stängde på 4,04 procent, ned 1 punkt från tisdagens svenska stängning. Den tyska tioårsräntan var ned 1 punkt till 4,11 procent, vilket gav ett fortsatt räntegap dem emellan på -7 punkter.

SCB-statistik visade att tjänsteproduktionen krympte med 0,5 procent i juni, mätt i fasta och kalenderkorrigerade priser i juni, jämfört med samma månad 2007. Den svagaste utvecklingen noterades inom transport och kommunikation, -2,3 procent, medan det däremot gick bättre för utbildning, hälso- och sjukvård, omsorg, som uppvisade den starkaste utvecklingen i juni, plus 2,0 procent.

"Tillväxten i tjänsteproduktionen är oroande svag och på fallande trend. Det är ännu ett tecken på att svensk ekonomi växlar ner, men det behöver inte betyda att nationalräkenskaperna behöver revideras ned, även om det lutar åt det hållet", sade Torbjörn Isaksson, analytiker på Nordea.

Positiv statistik kom dock från Försäkringskassan som meddelade att ohälsotalet i juli för första gången under hela 2000-talet var lägre än 37 dagar.

Amerikanska räntor vände också ned efter att ha stigit jämfört med tisdagens svenska stängningsnoteringar.

På tisdagskvällen sade Fed-chefen i Richmond, Jeffrey Lacker, i en intervju med Bloomberg News att Federal Reserve kan komma att behöva höja styrräntan för att få bukt med den amerikanska inflationen trots att den ekonomiska tillväxten och finansmarknaderna ännu inte normaliserats.

"Det är viktigt att dra tillbaka den här penningpolitiska stimulansen i rätt tid. Det kan kräva att vi drar tillbaka den före vi är säkra på att vi har all svaghet bakom oss och före vi är helt säkra på att finansmarknaderna är så lugna som vi skulle vilja", sade han.

Financial Times skrev i en analys att "hökarna" och "duvorna" inom Federal Reserve är eniga i kampen att kontrollera kärninflationen och överens om att det kan komma att bli nödvändigt med en utdragen period med svag ekonomi.

"Beslutsfattarna känner att de agerat förebyggande för att adressera farorna mot tillväxten, men har inte agerat förebyggande för att ta itu med farorna mot inflationen - och behöver därför agera om dessa faror materialiseras", skrev Financial Times.

På valutamarknaden tappade dollarn en tidigare förstärkning mot både yenen och euron då den amerikanska handeln inleddes. Tidigare uppgavs euron ha tyngts av uppgifterna från den tyska regeringen.

Dollarn stod i 1:47 mot euron och i 109:8 mot yenen då den svenska räntehandeln slutade för dagen, vilket var väldigt nära nivåerna samma tid dagen före.

Kronan handlades på onsdagseftermiddagen till 6:37 mot dollarn, 1 öre starkare än vid samma tid dagen före, medan kronan försvagats 3 öre mot euron till 9:40. Mätt i TCW- index har kronans värde minskat till 123,91 från 123,71 dagen före.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?