Annons

DEBATT: Affärsmässiga ränteavdrag får undantag

Skatteverket kommer att ändra i sitt förslag om att begränsa ränteavdragen. Avsikten var aldrig att komma åt de affärsmässigt grundade transaktionerna utan endast de som sker i avsikt att undandra beskattning, skriver Vilhelm Andersson, rättschef, Skatteverket på DI Debatt.

DI:s ledare tycker precis som ett antal stora svenska företag att regeringen bör tänka om när det gäller förslaget om ränteavdragsbegränsningen (DI 19/8). Men dagens lagstiftning är ett stort problem eftersom den tillåter ett skatteupplägg där vinster som skulle ha beskattats i stället förvandlas till ränteavdrag.

I den typen av upplägg finns heller ingen som helst affärsmässig grund för transaktionerna, annat än att undandra beskattning. Det är ett hot mot skattebasen som vi från Skatteverket har pekat på.

Men en ny lagstiftning behöver inte betyda att alla former av ränteavdrag behöver begränsas.

Det är rimligt att räkna med att företag även i fortsättningen ska kunna göra affärsmässigt grundade transaktioner på samma sätt som tidigare, även om det blir stopp för de utpräglade skatteuppläggen.

VILHELM ANDERSSON rättschef, på Skatteverket


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?