Annons

Stockholmsbörsen: USA fick börsen att rasa

Dyster amerikansk statistik och förnyad kreditoro fick Stockholmsbörsen att rasa med nästan fyra procent på tisdagen. Allra sämst gick det för bankaktierna och energibranschen.

Det blev en mörk dag för Stockholmsbörsen. Vid stängning hade OMXS-index fallit med 3,9 procent till 271,2.

Och om börsläget redan var dystert på förmiddagen blev det inte bättre efter lunch. Under eftermiddagen kom statistik från USA som visade att inflationen, mätt i producentpriser, stigit mer än väntat i juli. Samtidigt kom information om att aktiviteten på den amerikanska byggmarknaden faller kraftigt.

Oron för den globala finanskrisen blossade åter igen upp. Enligt amerikanska medieuppgifter kan krisdrabbade bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac komma att behöva ytterligare stöd. Dessutom tros investmentbanken Lehman Brothers göra en förlust för det tredje kvartalet på minst 1,8 miljarder dollar.

Samtidigt varnar en före detta chefekonom vid Internationella valutafonden (IMF), Kenneth Rogoff, för att världen ännu inte har sett det värsta av finanskrisen.

Nordea föll med 5,8 procent till 83 kronor, Swedbank var ned med 7,1 procent till 117 kronor. SEB dalade med 6,6 procent till 114 kronor. Handelsbanken tappade 5,4 procent till 150:50 kronor.

Alla branschindex lyst klarrött. Förutom bankerna backade energiaktierna kraftigast. Under tisdagen föll nämligen oljepriset under 112 dollar per fat, vilket är den lägsta nivån på fyra månader och långt ifrån toppnoteringen på 147 dollar fatet i juli.

Orsaken var en minskad oro för att tropiska stormar ska skada oljeproduktionen i Mexikanska golfen. Lundin Petroleum sjönk med 6 procent till 63 kronor. Vostok Gas backade med 6,4 procent till 345:50 kronor.

Ericsson föll med 4,8 procent till 65:50 kronor. H & M föll med 3,7 procent till 309 kronor.

Telia Sonera, som på morgonen var ett av de få bolagen med huvudet över vattnet, föll med 2,2 procent till 43:80 kronor.

Fastighetsbolaget Kungsleden ser en dämpad framtidstro och signaler om en konjunkturavmattning. Företagets vinst för andra kvartalet rasade jämfört med samma period i fjol. Aktien gjorde detsamma och var ned med 4 procent till 47:50 kronor.

IT-konsulten Acando gjorde en större vinst under årets andra kvartal än under motsvarande period i fjol. Aktien föll med 0,8 procent till 12:90 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?