Annons

DEBATT: Viktigare miljömärka jorden än mjölken

Denna sommar är det algblomning i Östersjön igen. Alla förstå-sig-påare, politiker och skribenter har helt klart för sig hur allt ska lösas. Ekologiskt lantbruk ska frälsa hela världen. Tyvärr är det inte så enkelt, skriver styrelsen för Södertälje Ortsförbund, LRF, på DI Debatt.

En ny rapport från Livsmedelsverket visar att utsläppen av klimatgaser inte är mindre i ekologiskt lantbruk än från konventionellt producerade livsmedel. Världen går dessutom mot en större brist på mat ju fler vi blir och skördarna är lägre med ekologisk odling.

Vi måste se helheten, och inte ha tunnelseende. Vi behöver energi i alla dess former, till fordon, till ström och fram för allt till mat att stoppa i munnen.

Sörgården kommer aldrig tillbaka annat än som en utopi. Förutsättningarna finns inte längre, det är som att tro på tomten. Vi måste producera, och producera rätt, för miljöns skull.

Nu kommer vi att "svära i kyrkan": Alla produktionsgrenar måste bära sina egna kostnader, därför bör alla stöd tas bort, och ersättas av en öppen landskapsersättning med skötseltvång. Ekostöden till lantbruket bör läggas om så det investeras i biogasanläggningar i kommunerna. All gödsel från gårdarna och reningsverken samlas där för att ta ut energin och sedan återförs den till jorden efter behov.

Det bör bli obligatoriskt att vara ansluten till "Greppa Näringen", ett informations- och rådgivningsprojekt som syftar till att stötta lantbrukarna med kunskap och verktyg så att kväveoch fosforförlusterna minskar på ett kostnadseffektivt sätt. Varje gård, stor som liten, ska ha en aktuell markkarteringskarta. Då först kan man kalla ekostödet för miljöstöd.

Greppa Näringen är en form av certifiering av den svenska åkerjorden, och visar hur mycket näringsämnen som tillförs och bortförs. Om man har noll i överskott så har man normalt ett lågt läckage, inte större än det som är naturligt och opåverkbart.

Det finns olika former av certifiering: Krav, EU-ekologiskt, Svenskt Sigill och Smak. Men det finns bara en som visar åkerjordens hälsotillstånd, Greppa Näringen. Det är åkerjorden vi ska ge vidare till våra barn. De övriga certifieringarna gäller varor.

Vi tror att det är ointressant att ärva en liter kravmjölk. Det är mycket bättre att ärva jord och vatten i balans.

Håkan Andersson Edvard Hassila Carl-Albert Rydemark Anders Hurtig Lars-Gunnar Dahlström Tomas Gustavsson Tor Söderlund Styrelsen för Södertälje Ortsförbund, LRF


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Wilfast Förvaltning ABAnnons

Wilfast utvecklar ny effektiv och konkurrenskraftig logistik

Nästa höst invigs Martin & Serveras nya klimatsmarta lager på knappt 40 000 kvadratmeter i Herestadberg i Norrköping. Men till skillnad från många andra byggprojekt har den här byggprocessen redan från början kännetecknats av ett transparent, lyhört och nära samarbete mellan alla inblandade parter. Resultatet är en effektiv och flexibel logistikfastighet med låga hyresnivåer. Ett projekt där alla blir vinnare.

När Martin & Servera förvärvade tomten utanför Norrköping hade de en tydlig vision om att uppföra ett modernt och rationellt lager med ett strategiskt läge i Mellansverige. Lika självklart var det att uppföra lagret till en så låg kostnad som möjligt utan att ge avkall på byggnadens kvalité och dess låga framtida underhålls- och driftskostnader. Martin & Servera överlät tomten till Wilfast, som tillsammans med Ness, Risan & Partners övertog huvudansvaret för projektet.

Vi valde att samla ihop olika kompetensområden och sätta ihop en projektgrupp med målet att bygga billigt, bra och samtidigt hållbart för framtiden. 

– Genom att först förvärva marken och sedan upphandla en flexibel entreprenad får Martin & Servera en modern och skräddarsydd logistikfastighet till förmånliga hyresvillkor. Det är ett innovativt upplägg som vi gärna är en del av i nya framtida projekt. Tillsammans med Ness, Risan & Partners har vi den finansiella trygghet som krävs för att vara delaktig även i större fastighetsprojekt, säger Nils Rydh, projektansvarig på Wilfast.

Kännetecknande för projektet med Martin & Servera har varit att det redan från början funnits en fullständig öppenhet kring kostnader och vad eventuella tillägg och ändringar medför i form av förändrade hyreskostnader för hyresgästen.

– Jag vågar påstå att vi har haft en närmast unik öppenhet i det här projektet, vilket varit en viktig del i det goda samarbetet men också en trygghet för såväl projektutvecklaren som för hyresgästen. Det här är värdefulla erfarenheter som vi tar med oss in i liknande projekt i framtiden, säger Mattias Wilson, vd på Wilfast.

Någon kilometer ifrån Martin & Serveras lager bygger just nu Rusta ett helt nytt lager i Norrköping. Ytan uppgår till knappt 70 000 kvadratmeter. I det här fallet köper Wilfast tillsammans med Ness, Risan & Partners projektet långt innan det är färdigställt. Rusta tecknar ett långsiktigt hyresavtal, och sköter själva genomförandet av projektet. Fastigheten tillträds när det är färdigställt.

– Vi har en mångårig relation med Rusta där vi genomfört förvärv och tillhandahållit förvaltning. Att vi fortsätter det samarbetet nu när företaget expanderarar känns som ett kvitto på att vi är en uppskattad och eftertraktad transaktionspartner och förvaltare. I vanlig ordning medverkar även Wilfast som investerare vid förvärvet. Det är sedan många år en del av Wilfast affärsidé och är en del i företagets långsiktiga engagemang i fastigheterna vi förvaltar. Att fungera som både fastighetsägare och förvaltare är en trygghet för våra hyresgäster och innebär att våra hus hanteras med både omsorg och noggrannhet, säger Mattias Wilson.

Trots att de båda fastigheterna i Norrköping ligger geografiskt nära varandra, visar de på bredden och skillnaderna i upplägg för de olika projekten. Gemensamt är dock alltid en tydlig och genomtänkt plan för hur Wilfast kan skapa mervärden för såväl investerare som för hyresgäster.

– Wilfast är en flexibel organisation inom segmentet logistikfastigheter och vårt samarbete med Ness, Risan & Partners innebär förhållandevis stora finansiella muskler. Det gör att vi kan gå in i nya fastighetsutveklingsprojekt med kreativa förutsättningar för att hitta nya och okonventionella lösningar som kanske leder till att projekten går hela vägen in i mål istället för att de stannar redan på ritbordet. Vi är alltid beredda på att lyssna på nya fastighetsutvecklingsidéer, avslutar Mattias Wilson.

Fakta Wilfast

Wilfast är en heltäckande partner på den nordiska fastighetsmarknaden som arbetar med förvaltning, uthyrning, fastighetsutveckling, förvärv, finansiering och försäljning. Våra uppdragsgivare och samarbetspartners består av svenska och utländska fastighetsägare och fastighetsfonder samt noterade fastighetsbolag. Verksamheten är främst inriktad på kommersiella fastigheter inom lager, logistik, industri där vi i merparten av uppdragen även är medinvesterare. För närvarande förvaltar vi cirka 1,2 miljoner kvadratmeter lokalyta, med ett fastighetsvärde överstigande 10 miljarder kronor, i ett 20-tal städer i Sverige samt i Danmark och i Finland. 

Läs mer på www.wilfast.se 

Mer från Wilfast Förvaltning AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wilfast Förvaltning AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?