Annons

Stockholmsbörsen: Knapp uppgång till slut

Stockholmsbörsen stängde oregelbundet på måndagen efter att ha handlats högre tidigare på dagen.

"Det är lite svagt upp men ganska händelsefattigt ändå. Rapportperioden är i princip över. Det är ändå fördelaktigt att det är upp lite trots begränsat nyhetsflöde", sade Mattias Gredmark, aktieanalytiker på SEB Aktiehandel, till Nyhetsbyrån SIX.

OMXS-index ökade 0,2 procent, lika mycke som OMXS30-index.

Omsättningen var 13,0 miljarder kronor.

Efter börsens stängning väntas det amerikanska husmarknadsindexet, NAHB, för augusti. Förväntningarna ligger på en oförändrad nivå jämfört med föregående månad.

"Det är veckans viktigaste siffra och den kommer troligen påverka hur New York slutar", sade Mattias Gredmark.

Stockholmsbörsen har nu stigit en tid sedan botten i mitten av juli.

"På ett till två års sikt tror jag börsen kommer stå högre men på kort sikt kommer det nog vara volatilt. Jag tycker läkemedel och hälsovård är att föredra för närvarande", sade Mattias Gredmark.

Bland de mest handlade aktierna steg Ericsson 0,6 procent, H&M föll 0,2 procent och TeliaSonera stärktes 1,1 procent.

Goldman Sachs sänkte rekommendationen på byggbolaget Skanska från köp till neutral. Aktien backade 0,6 procent till 86 kronor.

Verkstadsbolaget Alfa Laval ökade 1,2 procent till 87,75 kronor. Bolaget köpte det amerikanska bolaget Hutchison Hayes med 150 miljoner kronor i omsättning. Bolaget är en leverantör av separatorer, tillbehör och service främst till företag på den amerikanska energimarknaden.

Laserritarbolaget Micronic ökade 3,1 procent till 23,20 kronor. Bolaget har fått en order på ett system av typen Sigma 7500 från en kund i Asien. Prislappen är omkring 10 miljoner dollar.

Detaljhandelsbolaget Fenix Outdoor, verksamt inom friluftsområdet, ökade 8,0 procent till 71 kronor efter rapport. Vinsten för de första sex månaderna ökade till 56 miljoner kronor från 46 miljoner samma period föregående år. Omsättningen ökade med 14 procent och bolaget räknar med att hålla den takten resten av året.

"Ja, jag tror att vi kan hålla den tillväxttakten för resten av året också", sade Martin Nordin, Fenix Outdoors VD, till Nyhetsbyrån SIX.

Fingeravtrycksverifieringsföretaget Fingerprint Cards var en stor förlorare och backade 14,9 procent till 9,70 kronor. Detta sedan bolaget reviderat sina leveransplaner. Orsaken sägs vara produktionsstörningar hos en av bolagets underleverantörer.

It- och medicinteknikföretaget Sectra höjdes 3,6 procent till 58 kronor. Dagens Industri rekommenderade köp av aktien i måndagens upplaga.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?