Annons

Stockholmsbörsen: Stigande kurser väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en positiv öppning när handeln i Europa inleds på fredagen. Stigande börser i USA och Japan ger visst stöd men även ett fortsatt sjunkande oljepris och dollarförstärkning lyfter sentimentet.

Börserna i New York steg på torsdagen, för första gången på tre handelsdagar, sedan ett lägre oljepris och uppgångar i finanssektorn överskuggat statistik som visade att inflation var högre än väntat i juli samt fortsatt svaga veckosiffror över antalet nyanmälda arbetslösa.

Dow Jones slutade 0,7 procent högre efter uppgångar bland indexets finansaktier. Bank of America steg 4,6 procent, Citigroup och JP Morgan avancerade 1,5 respektive 2,4 procent. S&P 500 stängde 0,6 procent högre med stöd av att finanssektorn stigit med 3 procent. Teknik fortsatte att gå bättre än marknaden i övrigt och Nasdaq Composite handlades upp 1,0 procent. Indexens stängningsnivåer var dock i linje med vad de låg på när den europeiska marknaden stängde.

Hårt pressade Fannie Mae och Freddie Mac steg 7,0 respektive 7,2 procent efter att amerikanska Securities Industry och Financial Markets Association meddelat att större lån som finansierats av de två bolåneinstituten kommer att tillåtas på huvudmarknaden för bolån. De reviderade riktlinjerna för den så kallade "To Be Announced"-marknaden kommer att acceptera värdepapper som består av så mycket som 10 procent av lånen, skrev handelsgruppen i ett uttalande.

I Asien har det varit en blandad utveckling under natten. Flera av de råvarutunga börserna i regionen tyngdes av sjunkande olje- och metallpriser. Japans Nikkei 225 slutade dock 0,5 procent upp ledd av exportbolagen sedan dollarn förstärkts mot yenen.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt under morgonen. H&M kan komma att påverkas av att bolaget presenterat sina försäljningssiffror under morgonen. Den totala försäljningen i juli ökade med 15 procent mot den väntade ökningen på 12,8 procent enligt SME Direkts prognossammanställning. I jämförbara butiker steg försäljningen med 3,0 procent, där låg konsensus på 2,1 procent.

Även Clas Ohlsons har rapporterat en total försäljningsökning på 9 procent till 413 miljoner kronor i juli. Sammantaget 16 butiker hade tillkommit i juli.

Meda har meddelat att det köper fyra etablerade läkemedel från Roche och betalar 120 miljoner euro. Läkemedlen har en total försäljning på 500 miljoner kronor.

Dollarn har återigen stärkts mot både euron och kronan och kostar nu under morgonen 6:34 kronor. Investerare har den senaste tiden spekulerat i att USA:s ekonomi, trots sina svagheter, är i bättre kondition än framför allt euroländernas. Det kom det också ytterligare bevis på under torsdagen då statistik visade att euroområdets BNP sjönk 0,2 procent under andra kvartalet, jämfört med första kvartalet.

"I det här läget håller resten av världen på att komma ifatt de svaga utsikterna i USA", sade Paresh Upadhyaya, portföljförvaltare på Putnam Investment till Wall Street Journal, och tillade att utländska investerare flyr till dollarn för säkerhet och även placerar kapital på aktiemarknaden i USA vilket driver upp indexen.

I ett brev till sina klienter som gick ut på torsdagen sade Goldman Sachs att det nu tror att dollarn har bottnat mot de övriga ledande valutorna med motiveringen att tillväxtutsikterna utanför USA försämrats radikalt. Goldman Sachs spår att euron kommer att falla till 1:40 dollar över de närmsta 12 månaderna.

Råolja med leverans i september kostade vid 8.30- tiden 113:48 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex, en nedgång med 1:53 dollar. Dollarförstärkningen och fortsatt oro för att den lägre ekonomiska tillväxten i världen ska leda till minskad efterfrågan låg bakom det sjunkande oljepriset.

Den europeiska agendan är tunn på fredagen men under eftermiddagen väntas det däremot ett flertal statistiska besked från USA. Först ut är Empire Manufacturing Index över affärsförhållandena för industrin i New York- regionen i augusti klockan 14.30. Analytiker väntar en uppgång från -4,9 till -4,0 enligt Bloomberg News enkät.

Klockan 15.00 kommer TICS-data för juni. Industriproduktionen i juli redovisas en kvart senare, klockan 15.15. Klockan 16.00 är det dags veckans sista statistikbesked: preliminärt Michiganindex för augusti. Stämningen bland de amerikanska konsumenterna väntas stiga till 62,0 från 61,2 i juli, enligt Bloombergs prognos.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MuntersAnnons

Med hjälp av digitalisering bidrar Munters till en mer hållbar planet

Pia Brantgärde Linder, affärsområdeschef FoodTech.
Pia Brantgärde Linder, affärsområdeschef FoodTech.

Munters är globalt ledande på hållbara klimatlösningar med fokus på temperatur och luftfuktighet. Inom affärsområdet FoodTech är de världsledande på digitaliserade energieffektiva klimatsystem för djuruppfödning och växthus.

FoodTech erbjuder kompletta lösningar där fläktar, värmare, mjukvara samt kyl- och kontrollsystem ingår. Genom förmågan att övervaka hela gårdar och optimera inomhusklimatet främjas såväl djur som växter och med hjälp av digitaliseringen optimeras verksamheten.

– Vi är unika i vår bransch när det gäller att använda data. Vi har en mjukvarulösning som samlar in datan, analyserar den och hjälper kunden att se de effektiviseringsmöjligheter som finns. Om man till exempel samlar in data om kycklingar, så kan vi se när de mår som bäst, vilken miljö, mat och temperatur som är optimal för dem, säger Pia Brantgärde Linder, affärsområdeschef FoodTech.

Genom att jobba med spårbarhet kan FoodTechs mjukvara dessutom spåra vad kycklingarna ätit för mat och ger på så vis kunden möjlighet att kontrollera och optimera hela produktionskedjan, från foder till färdig produkt.

Det finns en ökad efterfrågan på avancerade lösningar för klimatkontroll och allt större krav på minskad användning av antibiotika. En stark drivkraft hos Munters är att bidra till en mer hållbar planet och genom att erbjuda produkter och metoder som minskar kundernas avfall samt energi- och vattenkonsumtion ser de sig som en del av lösningen.

– Vi vill förstås åstadkomma en bättre miljö och en grönare planet, samtidigt som vi hjälper våra kunder att lösa deras problem. Genom att digitalisera hela värdekedjan hos kunden ökar vi djurens välmående, skapar hälsosam mat och inte minst bidrar vi till att reducera antibiotikaanvändningen. Det blir mer hållbart på alla vis, avslutar Pia.

Fakta

Munters grundades 1955 och är en global ledare inom energieffektiva och hållbara klimatlösningar. Bolaget är organiserade i två affärsområden, AirTech och FoodTech. Genom innovativa teknologier skapar koncernen det perfekta klimatet för ett flertal branscher. Idag sker tillverkning och försäljning i fler än 30 länder av våra omkring 3 200 medarbetare. Munters Group AB är noterat på Nasdaq Stockholm och rapporterade 2019 mer än sju miljarder kronor i omsättning.

Läs mer på https://www.munters.com/ 

Mer från Munters

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Munters och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?