Annons

Stockholmsbörsen: Säljtryck på Ericsson gav minus

Stockholmsbörsen slutade i stort sett oförändrat på fredagen efter en svajig sluthandel, där USA-börserna i vanlig ordning satte trenden.

Ett sent säljtryck i Ericsson under den sista halvtimmen tvingade dock OMX30-index under nollan, trots att USA-börserna återhämtat sig och de flesta ledande Europabörser låg på plus.

"Så här har börsen varit de sista tre dagarna. Vi öppnar upp och kommer under dagen ner med USA", konstaterade en mäklarchef i en kommentar för Nyhetsbyrån Direkt.

Vid sidan av Ericsson stod branschmässigt banker och oljebolagen för de största nedgångarna, medan framförallt detaljhandeln visade styrka och då främst tack vare H&M.

OMXS30 nådde 873, en nedgång med nära 0,2 procent. Facit för indexet sett över veckan blev magert, en nedgång med 0,9 procent. Omsättningen blev fortsatt låg och uppgick till 13 miljarder kronor.

"Vi får nog sikta in oss på september om det ska hända något omsättningsmässigt. Om det ens händer något då. Det är fortfarande samma oro om konjunkturen och allmän brist på riskvilligt kapital", sade mäklarchefen.

H&M stod för en av fredagens stora börsnyheter efter att klädjättens försäljning ökat med 15 procent i juli, mot analytikernas snittprognos på nära 13 procent. Siffran applåderades av marknaden, som tolkar in den som ett positivt tecken för augusti månads försäljning.

"Jämförelsetalen är lite lättare i augusti och det svala vädret i inledningen av månaden i norra Europa kan hjälpa till lite för att H&M ska kunna visa en bra siffra. Även Tyskland har ett lätt jämförelsetal för augusti, där marknaden backade 4 procent i fjol", sade en analytiker till Direkt.

Aktien slutade 2,6 procent högre 321:50 kronor.

Sektorskollegan Odd Molly ökade 8 procent till 68 kronor. Chefsdesignern Karin Jimfelt-Ghatan tilldelades på torsdagskvällen Damernas Världs modepris Guldknappen.

"Årets Guldknappenvinnare är mer än ett klädmärke. Det är ett begrepp, en egen tidlös stil. Ett bevis på att modesagor kan bli sanna", löd juryns rosiga motivering.
OMX Stockholm, All Share
Flera av de dollarkänsliga verkstadsbolagen visade styrka, Scania var upp med 3 procent till 100:50 kronor.

"Om dollarförstärkningen visar sig hållbar kommer det att göra en märkbar skillnad för intjäningen bland verkstadsbolagen under året framöver,", sade Johan Trocmé, analytiker på Nordea, till Direkt.

Assa Abloy fick summer veckan med en slutkurs på 93 kronor, ned drygt 1 procent på fredagen. Goldman Sachs har placerat aktien på sin "conviction sell"-lista, med riktkurs 80 kronor.

"Vi tror att guidningen från Assa fortsatt ligger för högt, med tanke på den pågående försämringen på bolagets slutmarknader", motiverar analyshuset.

Storbankerna som gått sämre än marknaden i övrigt de senaste dagarna efter förnyad oro i den globala finanssektorn och svaga makrosiffror från Baltikum visade viss styrka under förmiddagen men tappade åter kraft på eftermiddagen.

Handelsbanken stängde 2 procent lägre 159:50 kronor.

Råvarusektorn gick svagt efter att dollarförstärkningen pressat ned både olja och metaller. Råoljepriset betalades till sin lägsta nivå på 3 månader. Lundin Petroleum sjönk med nära 5 procent till 65:75 kronor.

Meda A lyfte 6 procent till 78:25 kronor efter att bolaget köpt fyra etablerade läkemedel från Roche och betalar 120 miljoner euro. Läkemedlen har en total försäljning på 500 miljoner kronor. Ett klassiskt Meda-förvärv och en kassako, recenserade analytiker.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?