Annons

Stockholmsbörsen: H&M leder börsuppgång

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på fredagen i likhet med de ledande europeiska börserna. H&M ledde uppgången efter starka försäljningssiffror och även banksektorn tog igen lite av förlorad mark.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,4 procent högre till noteringen 877,8. Omsättningen uppgick till 1,9 miljarder kronor.

Bakom uppgången i Europa låg dels att börserna i New York steg på torsdagen, för första gången på tre handelsdagar, sedan ett lägre oljepris och uppgångar i finanssektorn överskuggat statistik som visade att inflation var betydligt högre än väntat i juli.

Samtidigt har dollarn stärkts mot både euron och kronan och kostar nu under förmiddagen 6:35 kronor. Investerare har den senaste tiden spekulerat i att USA:s ekonomi, trots sina svagheter, är i bättre kondition än framför allt euroländernas. Detta kom det också ytterligare bevis på under torsdagen då statistik visade att euroområdets BNP sjönk 0,2 procent under andra kvartalet, jämfört med första kvartalet.

I ett brev till sina klienter som gick ut på torsdagen sade Goldman Sachs att det nu tror att dollarn har bottnat mot de övriga ledande valutorna med motiveringen att tillväxtutsikterna utanför USA försämrats radikalt. Goldman Sachs spår att euron kommer att falla till 1:40 dollar över de närmsta 12 månaderna.

H&M B var en av de storbolagsaktier som utvecklades bäst med en uppgång på 2,6 procent till 321:50 kronor. Under morgonen presenterade klädjätten sina försäljningssiffror för juli som visade att den totala försäljningen ökade med 15 procent mot den väntade ökningen på 12,8 procent enligt SME Direkts prognossammanställning. I jämförbara butiker steg försäljningen med 3,0 procent, där låg konsensus på 2,1 procent.

Utfallet innebär att H&M överpresterar på viktiga marknader som Tyskland och Sverige, där marknadsstatistik tidigare visat på -2 respektive -7,7 procent för klädhandeln i stort i juli. Jyske Bank konstaterar också i en kommentar att julisiffran indikerar klart ökade marknadsandelar för H&M:s del.

Storbankerna som gått sämre än marknaden i övrigt de senaste dagarna efter förnyad oro i den globala finanssektorn och svaga makrosiffror från Baltikum var undantaget H&M de som lyfte indexet mest. Swedbank A steg 1,4 procent 128:75 kronor, SEB A klättrade 1,0 procent till 124:75 kronor och Nordea avancerade 0,6 procent till 88 kronor.

Meda A lyfte 4,4 procent till 77:25 kronor efter att bolaget fått ett positivt mottagande av beskedet att det köper fyra etablerade läkemedel från Roche och betalar 120 miljoner euro. Läkemedlen har en total försäljning på 500 miljoner kronor. Enligt en analytiker är köpet ett klassiskt Meda- förvärv.

"De köper en kassako. Vi har sett att de gjort sådana här förvärv tidigare. Det är en riskfri verksamhet som ger bra marginaler och som genererar ett bra kassaflöde", säger analytikern.

På nedsidan fanns Volvo B som backade 1,6 procent till 75:75 kronor. Aktien tyngdes av att Goldman Sachs i en översyn av den europeiska fordonssektorn nedgraderat aktien till sälj från tidigare neutral och lagt till aktien till sin "conviction sell" lista. Goldman Sachs ser en nedsida på 24 procent för aktien på tolvmånaderssikt.

Även råvarusektorn gick svagt efter att dollarförstärkningen pressat ned både olja och metaller. Råolja med septemberleverans kostade vid 10-tiden 113:44 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex, motsvarande en nedgång på 1:57 dollar. Lundin Petroleum backade 1,5 procent till 68 kronor och PA Resources sjönk med 2,0 procent till 50:25 kronor.

Boliden som steg nära 10 procent under torsdagen efter att Goldman Sachs höjt sin rekommendation till köp vände ned med 1,2 procent till 40:10 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?