Annons

New York: Bankerna lyfte USA-börserna

De amerikanska börserna stängde upp efter torsdagens handel. Banksektorn hjälpte börserna att vända efter att de inledningsvis handlats ned på negativ inflationsstatistik.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,8 procent till 11.619,2, S&P 500 lyfte 0,6 procent till 1.292,9 och Nasdaq Composite Index ökade 1,0 procent till 2.453,7.

Omsättningen landade på 1,0 miljard aktier på New York-börsen och drygt 1,8 miljarder aktier på Nasdaq.

Den tioåriga räntan noterades till 3,89, en nedgång med 4 punkter.

Fannie Mae och Freddie Mac steg 7,0 respektive 7,2 procent efter att amerikanska Securities Industry och Financial Markets Association meddelat att större lån som finansierats av de två bolåneinstituten kommer att tillåtas på huvudmarknaden för bolån. De reviderade riktlinjerna för den så kallade "To Be Announced"-marknaden kommer att acceptera värdepapper som består av så mycket som 10 procent av lånen, skriver handelsgruppen i ett uttalande.

"Banksektorn, som har drabbats extra hårt och som förknippas med väldigt negativa känslor, tror jag om två år hade setts som ett brilliant drag", säger Fritz Meyer, vid Invesco Aim, till Bloomberg News.

PMI Group, som är USAs näst största försäkrare av bolån, steg hela 49,5 procent då det planerar att skaffa kapital genom att sälja affärsrörelser. Bolaget kom överens om att sälja sina australiensiska samt asiatiska rörelser till QBE Insurance Group för runt 896 miljoner dollar. Rivalen MGIC Investment steg också 9,7 procent.

Banksektorn steg trots att Morgan Stanley och JP Morgan gått med på att betala böter och köpa tillbaka de "auction-rate securities" som bankerna, enligt amerikanska myndigheter, begått bedrägeri när de sålt. Morgan Stanley och JP Morgan lyfte 1,2 respektive 2,4 procent.

GM steg 10,6 procent på det backande oljepriset samt då det planerar att accelerera ett nedskärningsprogram. Bolaget meddelade att framskjutandet av programmet, som ska leda till besparingar på mer än 10 miljarder dollar, kan leda till att pengarna sparas detta året istället för under 2009. Samtidigt steg Ford 4,5 procent under dagens handel.

Energisektorn backade på det lägre oljepriset, ett fat olja noterades 1 dollar lägre vid 115 dollar och Exxon sjönk 0,9 procent.

Konsumentaktierna steg efter positiva rapporter från Wal-Mart samt Estee Lauder. Bolagens aktier var upp 0,4 respektive 14,0 procent.

Wal-Mart meddelade att vinsten för 2008 kan stiga mer än vad företaget tidigare förutspått efter att det gynnats av den snabbaste försäljningstillväxten på mer än ett år. Vinsten för det andra kvartalet steg med 17 procent och var större än väntat. Prognosen för det nuvarande kvartalet var dock försiktig med motiveringen att stimulanscheckarna nu börjar avta.

Estee Lauder rapporterade en vinst som var större än väntat efter att försäljningen av hudkrämer samt läppstift ökat i Europa.

Ericsson stängde ett öre lägre i USA jämfört med i Sverige.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?