Annons

Blandad utveckling på Asienbörserna

Rörelserna på de ledande asiatiska börserna var blandade på fredagen. Råvaru- och oljebolagen återfanns bland dagens förlorare drivna av sjunkande olje- och råvarupriser och recessionsoro.

Sett till hela regionen var indexet MSCI Asia Pacific ned 0,5 procent.

"Det här raset i råvarupriserna kommer att fortsätta och det kommer att öka oron över råvarubolagens framtida vinster", sade Shane Oliver vid AMP Capital Investors i Sidney, till Bloomberg News.

Newcrest Mining, Australiens ledande guldproducent, backade 2,8 procent på fallande guldpriser.

Gruvjätten BHP Billiton var ned 1,4 procent efter att kopparpriserna i London sjunkit med 1,7 procent. Branschkollegan Rio Tinto var ned 2,3 procent.

Cnooc, Kinas största oljeproducent föll 5 procent efter uppgifter på torsdagen om att europoområdets BNP backat med 0,2 procent under det andra kvartalet jämfört med det första och därmed drar ned efterfrågan på råvaror.

Australiensiska Woodside Petroleum sjönk 3,1 procent.

"Vi kommer att få se en mjukhet i råvarupriser och aktier när den globala ekonomin saktar in", sade Mark Tan vid UOB Asset Management i Singapore.

Fondförvaltaren Babcock & Brown backade 7,8 procent i Sidney efter att bolagets kvartalsrapport för årets sex första månader visade att vinsten sjunkit med 40 procent.

Urban Corp fortsatte att rasa och var ned 79 procent. Den japanska fastighetsutvecklaren utökade därmed gårdagens ras på 48 procent efter att bolaget på torsdagen lämnat in en konkursansökan.

På vinnarsidan återfanns japanska Toyota som steg 3,1 procent. Mitsui O.S.K. ledde uppgångarna bland rederierna och ökade 2,6 procent.


Ledande index, stängning fredag 15 augusti

Nikkei 225 +0,5%
Topix Tokyo +0,7%

Hongkongs Hang Seng -1,1%
China Shanghai Composite +0,6%
China Shenzhen Composite -0,2%

Singapores STI -0,6%
Taiwans Taiex -1,8%
Sydkoreas Kospi stängt
Indiens BSE Sensex* stängt

* handeln i Indien pågår till 12.30 svensk tidKommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?