Annons

Stockholmsbörsen: Banker och verkstad agerade sänken

Stockholmsbörsen stängde ned på tisdagen, med storbanker och verkstadsbolag i täten.

Börstendensen var trendlös under större delen av dagen, men säljtrycket späddes på i den sen handeln, när nedgångarna utökades på börserna i övriga Europa och USA.

"Det har stått och vägt, vi har varit ned och smugit upp emellanåt. Det har inte varit några större rörelser. Bankerna har varit ned, medan Ericsson har fortsatt gå starkt", sammanfattade en mäklarchef.

Vid stängningen låg OMXS30 på 894, en nedgång med 0,7 procent jämfört med måndagen. Aktier till ett värde av drygt 16 miljarder kronor bytte ägare under dagen.

På nedsidan fanns framförallt storbankerna.

Nordea tog täten med en nedgång på nära 3 procent till 91:80 kronor, medan Swedbank och SEB vardera sjönk med dryga 2 procent till 132:25 kronor respektive 130 kronor.

Den Internationella valutafonden, IMF, höjer varningsflagg för svenska banker i sin genomgång av svensk ekonomi. Risken har ökat i den svenska banksektorn i takt med att den globala kreditkrisen består, framförallt de banker som har stor exponering mot Baltikum, konstaterar IMF i rapporten.

Även i europahandeln och USA var finanssektorn under press efter att JP Morgan flaggat för att tradingförhållandena "har substantiellt försämrats" sedan juli. JP Morgan kommer att skriva ned värdet på sina hypoteksrelaterade tillgångar med minst 1,5 miljarder dollar under det tredje kvartalet.

Verkstadssektorn tyngde också, utan att några egentliga bolagsnyheter framkommit. Basmetallpriserna sjönk överlag, liksom oljepriset som i den sena handeln betalades strax över 114 dollar per fat. Dollarn handlades med små förändringar mot euron. Slutkurserna på Sandvik, SKF och Atlas Copco blev samtliga kring 2 procent lägre.

Även Lundin Petroleum tyngde inför att oljebolaget presenterar resultatsiffror för det andra kvartalet, då en vinst före skatt på 805 miljoner kronor väntas enligt SME Direkt.

Senat betalt blev 71:50 kronor, ned 3,4 procent.

Ericsson fortsatte att visa styrka och B-aktien steg med 2 procent till 72:50 kronor och har därmed stigit med 14 procent på en vecka. Även branschsektorn i övrigt har gått starkt den senaste tiden. Som exempel har Alcatel-Lucent stigit med nära 30 procent sen i mitten av juli.

"Dollar har ju stärkts ordentligt under den här i perioden och dessutom går teknikaktier bra i USA just nu", sade Anders Elgemyr, analytiker på Glitnir till Direkt.

Vostok Gas, vars enda innehav är det ryska gasbolaget Gazprom och som de senaste dagarna pressats av oroligheterna i Georgien, steg med 4 procent till 389 kronor. Gazprom steg med 12 procent på en stigande Moskvabörs, efter att Ryssland blåst av sina stridshandlingar i Georgien.

Bland tisdagens storvinnare fanns Linkmed, vars portföljbolag Absorber har fått klartecken från amerikanska FDA att marknadsföra sitt transplantationstest XM-ONE i USA.

Vd Ingemar Lagerlöf sager till Direkt att han räknar med en fullskalig försäljning av XM-ONE vid årsskiftet. Aktien slutade drygt 11 procent högre på 3:40 kronor.

Under onsdagen får rapportsäsongen liv igen i Stockholm, med delårsbokslut från Holmen, Oriflame och Munters, bland annat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?