Annons

Stockholmsbörsen: Uppgång väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar uppgångar när handeln i Europa inleds på måndagen efter stigande marknader i både USA och Asien.

Börserna i New York steg kraftigt på fredagen och utökade sina uppgångar efter den europeiska stängningen sedan ett oljeprisfall på nära 5 dollar per fat vägde tyngre än en svag rapport från Fannie Mae. Dow Jones steg 2,6 procent med bolag som gynnas av ett lägre oljepris i spetsen. Home Depot lyfte 7,7 procent och Boeing avancerade 4,9 procent.

S&P 500 stängde 2,4 procent högre ledd av en 5,2 procentig uppgång för detaljhandelssektorn medan energisektorn backade 1,3 procent. Nasdaq Composite steg med 2,5 procent.

Det som ändå bromsade uppgången något var nya negativa nyheter från finanssektorn. Fannie Mae föll med 9,1 procent efter att ha rapporterat en förlust på 2,3 miljarder dollar för det andra kvartalet och föreslagit en kraftig sänkning av kvartalsutdelningen. Tidigare i veckan rapporterade Freddie Mac en förlust som var tre gånger större än väntat vilket ökade oron för att bolaget kan komma att behöva ta in ytterligare kapital.

"Marknaden har visat på en fantastisk förmåga att absorbera dåliga nyheter den senaste tiden, inkluderat Fannie Mae, Freddie Mac och AIG. Men vad som vi verkligen skulle behöva se för att behålla upptrenden är en bred uppgång utan hjälp från lägre oljerpriser. Sjunkanden oljepris är det vi verkar behöva se varje dag för att få stigande aktiekurser", sade Bernie Schaeffer, vd på Investment Research, till Wall Street Journal.

I Asien har uppgången på Wall Street, en fortsatt förstärkning av dollarn och det lägre oljepriset gett stöd till marknaderna. Nikkei 225 slutade 2,0 procent upp och Hang Seng ökade 1,5 procent. De kinesiska börserna fortsatte däremot att sjunka och Shanghai Composite var vid 8-tiden 3,8 procent ned, den lägsta nivån sedan i december 2006.

Råoljepriset har nu under morgonen återhämtat sig med en knapp dollar till runt 116 dollar per fat på Nymex efter spekulation om att den senaste veckans nedgång på 7,9 procent kan vara överdriven. Dessutom har Ryssland-Georgien konflikten skapat oro för att den kan leda till lägre utbud. Bland annat sade Georgiens ekonomiminister på söndagen att ryska bombplan attackerat den pipeline som tar azerbadjansk olja genom Georgien och Turkiet till Medelhavet.

"Det är mycket en teknisk rekyl efter förra veckans kraftiga fall kombinerat med oro för störningar av leveranserna från regionen kring Kaspiska havet", sade Tetsu Emori, förvaltare på Astmax i Tokyo, till Bloomberg News.

Dollarn har fortsatt att stärkas mot både euron och kronan efter oro för den ekonomiska utvecklingen i euroområdet och sedan situationen i Georgien skapat oro för stabiliteten i Europa. En dollar kostar nu 6:28 kronor.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt under morgonen. Unibet har rapporterat ett resultat som var något sämre än väntat för det andra kvartalet. Samtidigt hade antalet aktiva kunder ökat jämfört med utgången av det första kvartalet.

Svensk Handel Stils blixtindex över försäljningsutvecklingen som presenterades under morgonen visade på att klädhandelns försäljning sjönk 7,7 procent i juli, mätt i löpande priser i identiska enheter, jämfört med samma månad året före. Skohandeln minskade med 6,4 procent.

Måndagens agenda bjuder inte på någon tyngre internationell statistik. Senare i veckan, på onsdag, kommer detaljhandel från USA. På torsdagen väntas BNP-siffror från både Tyskland och EMU samt KPI från USA. Fredagens huvudbesked är det amerikanska preliminära Michiganindexet för augusti.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?