Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson i spetsen för uppgång

Stockholmsbörsen fortsatte stiga på måndagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Ericsson, verkstads- och skogssektorn gick i spetsen för uppgången efter den senaste tidens dollarförstärkning.

Klockan 13.45 var OMXS30 1,4 procent högre till noteringen 897,6. Omsättningen uppgick till 5,7 miljarder kronor. Indexet har nu stigit med över 10 procent sedan bottennoteringen den 11 juli. Under samma tid har dollarn ökat med 5,4 procent mot kronan och oljepriset backat med runt 20 procent.

"Oljan och dollarn ligger till stor del bakom den återhämtning vi sett. Dollarn är definitivt en viktig parameter och många av börsbolagen är vinnare på en starkare dollar. Sedan ska man inte underskatta sentimentaspekten utöver den faktiska effekten. På samma gång har oljepriset kommit ned och även om dagens nivåer är historiskt höga är de ur inflationssynpunkt betydligt bättre än när oljan stod i 147 dollar", säger Magnus Dalhammar, aktiestrateg på Handelsbanken Capital Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Förutom oljepris och dollar pekar Magnus Dalhammar på att rapportperioden inte blev riktigt lika dålig som marknaden hade tagit höjd för, vilket också har gett stöd till marknaden.

"Samtidigt blev det så att oron inför rapportperioden inte visade sig vara fullt befogad. Där känner man igen bilden från de senaste kvartalen, då oron ökade inför säsongen, vilket visade sig överdrivet. Även om vissa estimat kommit ned och utsikterna blivit lite mer försiktiga så borde mycket av det, med den nedgång som vi har bakom oss, vara taget i förväg", säger Magnus Dalhammar.

Framför allt var det dollarkänsliga bolag som återigen utvecklades väl sedan dollarn stabiliserat sig kring femmånadershögsta mot såväl euron som kronan. Ericsson B steg med 4,2 procent till 69,60 kronor.

"Dollarförstärkningen är väldigt positiv för Ericsson. Om dollarn stiger med 10 procent räknar vi med att det slår igenom med 3-5 procent på försäljningen och lite mer på ebit. Dessutom ska man komma ihåg att andra vinstvarningen i november var dollarrelaterad, då dels dollarn gick ned snabbare än beräknat men framför allt blev effekten större än vad alla trodde. Nu får vi i stället motsatt effekt och utöver det är Ericsson också i en stigande trend tillsammans med flera andra i sektorn och stänger aktien på den här nivån får den en stark teknisk köpsignal", säger Anders Elgemyr, telekomanalytiker på Glitnir, till Nyhetsbyrån Direkt.

Andra aktier som den senaste tiden lyfts av den stigande dollarn och det lägre oljepriset fortsatte att utvecklas väl. Electrolux B gick upp 4,0 procent till 84,50 kronor, Husqvarna B avancerade 2,3 procent till 56,75 kronor och Volvo B klättrade 3,8 procent till 81,50 kronor.

Även skogs- och pappersbolagen utökade sina uppgångar, som varit den senaste månaden. Stora Enso R steg med 5,1 procent till 71,75 kronor och har därmed lyft 31 procent på en vecka. Holmen B var 2,2 procent upp till 209 kronor och fick dessutom stöd av att Credit Suisse höjt sin riktkurs för aktien till 200 kronor från tidigare 191 kronor.

H&M, som tillhör den minoritet av bolag som missgynnas av en dollarförstärkning, gick sämre än marknaden i övrigt med en uppgång på blygsamma 0,3 procent till 311,50 kronor.

Råoljepriset har återhämtat sig med en dryg dollar till runt 116,20 dollar per fat på Nymex men är fortfarande över 20 procent ned från toppen i juli. Bakom dagens uppgång låg spekulation om att den senaste veckans nedgång på 7,9 procent kan vara överdriven. Dessutom har Ryssland-Georgien-konflikten skapat oro för att den kan leda till lägre utbud på världsmarknaden då leveranser från regionen runt Kaspiska havet riskerar att störas.

Lundin Petroleum steg 1,4 procent till 75 kronor och PA Resources avancerade 1,8 procent till 56,50 kronor. Vostok Gas, vars enda innehav är det ryska gasbolaget Gazprom, pressades i den tidiga handeln men återhämtade sig efter att Moskvabörsen vänt upp och var 0,1 procent högre till 360 kronor. West Siberian, som har verksamhet i Ryssland och Kazakstan, tappade 3,7 procent till 5:25 kronor.

Unibet har rapporterat ett resultat som var något sämre än väntat för det andra kvartalet. Samtidigt hade antalet aktiva kunder ökat jämfört med utgången av det första kvartalet. Marknaden valde att handla upp aktien med 4,0 procent till 125 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?