Annons

Räntor & valutor: Svaga ränteuppgångar

Marknadsräntorna i Europa steg svagt i den korta änden under måndagens handel. Dagen bjöd på få makrohändelser och svaga KPI-siffror från Norge hörde till de få överraskningarna.

"Vi har sett en lite paus i nedgången i de europeiska marknadsräntorna under dagen", sade Olle Holmberg på SEB till Nyhetsbyrån Direkt men tillade att temat för Europas del är att det ser sämre ut i jämförelse med USA och att marknaden, i alla fall kortsiktigt, har prisat in att det kommer att se svagare ut.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan var oförändrad på 4,14 procent på måndagseftermiddagen jämfört med på fredagseftermiddagen. Den tvååriga var dock upp 3 punkt till 4,45 procent. Den tyska tioårsräntan var också den oförändrad på 4,27 procent. Räntegapet mellan den svenska och tyska tioårsräntan var därmed fortsatt -13 punkter.

Det var fokus på konsumentpriser under måndagsförmiddagen när Danmark, Italien och Norge presenterade KPI-siffror.

I Danmark sjönk priserna 0,3 procent i juli, jämfört med månaden före. Inflationstakten var därmed 4,0 procent, vilket är den högsta på 18,5 år.

"Det är energi och mat som drar upp", sade Torbjörn Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt och förklarade att prisökningar på energi och mat förklarar 2 procent av inflationen.

"Vi räknar med att inflationen ökar i augusti men att den sen faller tillbaka mot slutet av året", sade han.

De italienska konsumentpriserna steg 0,5 procent i juli jämfört med månaden före, och ökade 4,1 procent jämfört med samma månad 2007.

Konsumentpriserna i Norge steg med 0,7 procent i juli jämfört med juni. Det var betydligt högre än väntade 0,2 procent. Inflationstakten är därmed uppe på 4,3 procent. Här hade analytiker räknat med 3,8 procent, enligt TDN Finans prognosenkät.

Statistiska sentralbyråns mått för kärninflationen, KPI-JAE, steg 2,9 procent jämfört med samma månad förra året. Det är den högsta takten på sju och ett halvt år, enligt Bloomberg News.

Den norska centralbanken höjde styrräntan till 5,75 procent vid sitt möte den 25 juni i ett försök att hejda inflationen.

"Mitt första intryck efter att ha tittat på siffrorna är att det här inte är något tillfälligt", sade Erik Bruce på Nordea i Oslo till Bloomberg News och tillade att det ökar sannolikheten för en höjning av räntan även i oktober.

På måndagsmorgonen, innan KPI-siffrorna, kom bland annat Svensk Handel Stils blixtindex över försäljningsutvecklingen i juli. Siffrorna visar att klädhandelns försäljning sjönk 7,7 procent i juli, jämfört med juli 2007.

På morgonen kom också tyska grossistpriser för juli som var högre än väntat. Grossistpriser steg 1,4 procent i månadstakt i juli. Analytiker hade väntat sig att priserna skulle stiga med 0,5 procent.

Industriproduktionen i Frankrike kom in klart under förväntningarna. Produktionen sjönk 0,4 procent i månadstakt i juni tvärtemot den ökning på 0,6 procent som analytiker hade räknat med. I årstakt sjönk industriproduktionen med 1,6 procent, väntat var 0,5 procent.

"Det här är ännu en dålig nyhet och fler är nog att vänta med tanke på de dåliga utsikterna för tillväxten", sade Cyril Regnat på Natixis SA till Thomson Financial News och tillade att "den dåliga siffran kan framförallt förklaras med oljepriset."

Ingen tyngre statistik presenterades i USA under eftermiddagen.

Vid den svenska marknadens stängning på måndagen var den tioåriga amerikanska obligationsräntan upp 4 punkter jämfört med fredagen och stod i 9,37 procent.

I en intervju som publicerades på måndagen sade ECB- rådsledamoten, och chefen för Österrikes centralbank, Klaus Liebscher att det inte finns utrymme för självbelåtenhet avseende räntor och inflation i euroområdet.

Han sade även att inflationsriskerna ligger kvar på uppsidan på medellång sikt och att det inte är lämpligt att tala om ekonomisk stagnation. Efter de hökaktiga kommentarerna stärktes euron mot dollarn.

Under eftermiddagen tappade dock euron något mot dollarn och handlades vid den svenska marknadens stängning runt 1:499.

Kronan handlades i stort sett i samma nivåer som på fredagen mot såväl dollarn som euron. TCW-index var 123,58, vilket också det var i stort sett oförändrat jämfört med på fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?