Annons

Stockholmsbörsen: Nedåt inför jobbsiffror

Stockholmsbörsen backade på fredagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Omsättningen var dock låg och handeln avvaktande inför viktig amerikansk statistik under eftermiddagen.

"Det har varit en del svag makrostatistik från hela världen de senaste dagarna och det tynger aktiemarknaden och särskilt verkstadsbolagen. Börserna har dock kommit ned en hel del tidigare och tagit in en ekonomisk försvagning i beräkningen så egentligen borde det inte vara någon stor överraskning. Samtidigt leder den lägre ekonomiska tillväxten till ett sjunkande oljepris och lägre räntor vilket kan ge stöd. Nu är det bara att avvakta eftermiddagens arbetsmarknadsrapport från USA som kan påverka marknaden", säger Mauritz Redin, aktiechef på Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.45 var OMXS30 0,9 procent lägre till noteringen 859,7. Omsättningen uppgick till låga 4,5 miljarder kronor.

Bakom nedgången i Europa låg ett flertal faktorer. Dels föll börserna i USA under torsdagskvällen efter en lägre amerikansk BNP-tillväxt än väntat och även i Asien var det fallande kurser under natten. Inköpschefsindex för flera tunga ekonomier har också visat på ett värde under 50 under fredagen, det vill säga minskad aktivitet inom tillverkningsindustrin. I Kina föll indexet till 48,4, i Frankrike till 47,1 och i Storbritannien till 44,3.

Framför allt var det mer cykliska aktier som ledde nedgången. SSAB A tappade 3,6 procent till 162 kronor, Sandvik var 2,8 procent ned till 77:50 kronor och Atlas Copco A sjönk med 1,9 procent till 92:75 kronor.

Autoliv backade 2,3 procent till 235:50 kronor. Nya negativa signaler från bilindustrin kom under morgonen. BMW har i samband med sin rapport sänkt sin resultatprognos efter en som bolaget säger kraftig försämring av affärsförhållanden. Vinstvarningen var väntad efter att Daimler i förra veckan sänkt sin prognos men BMW-aktien föll ändå med över 7 procent i Frankfurt. 5 procent av Autolivs omsättning kommer från affärer med BMW.

ABB klarade sig något bättre genom att vara oförändrad till 161 kronor. Schneider Electric, som delvis konkurrerar med ABB, har redovisat ett resultat som var bättre än väntat för det första halvåret. Bolaget höjde samtidigt prognosen om en tillväxt till minst 8 procent från på 6-8 procent för helåret 2008 för jämförbar verksamhet. Schneiders aktie var marginellt stigande på en backande Parisbörs.

En annan aktie som gick bättre än marknaden i övrigt var Astrazeneca som endast backade 0,2 procent till 296 kronor. Flera höjda riktkurser har kommit i spåren av torsdagens överraskande starka rapport. Lehman Brothers har höjt till 288 kronor från 228 kronor och JP Morgan till 325 kronor från tidigare 277 kronor.

Deutsche Bank konstaterar i en analys att Astrazenecas resultat för det andra kvartalet var starkt och av god kvalitet. Bolaget höjde sin helårsprognos och bör leverera i den högre nivån av prognosintervallet. Uppdateringen om forskningsportföljen var milt positiv.

Securitas B tappade 2,1 procent till 69 kronor inför kvartalsrapporten i nästa vecka och tyngdes av att Deutsche Bank sänkt sin riktkurs för aktien till 60 kronor från tidigare 69 kronor. Rekommendationen är sälj.

Betsson fick ett svalt mottagande av sin rapport trots både stigande omsättning och resultat. Aktien sjönk med 2,9 procent till 66:75 kronor. Analytiker pekade på att casinoverksamhet utvecklades mycket positivt på den relativt mogna nordiska marknaden under det andra kvartalet medan pokerverksamheten sjönk på grund av valuta- och säsongseffekter.

Det som marknaden nu främst inväntar är den viktiga officiella amerikanska sysselsättningsstatistiken för juli som publiceras klockan 14.30. Analytiker räknar med att sysselsättningen ska minska med 75.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten ska vara 5,6 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Från USA rapporteras även bygginvesteringar i juni och ISM-index för juli klockan 16.00. Analytiker spår att de amerikanska inköpschefernas index sjunker till 49,0 från 50,2 månaden före, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?